Vágólapra másolva!
Kizártnak tartja a David Beckhamet operáló finn sebész, hogy az angol középpályás ott legyen a nyári dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon. Van olyan szakértő, aki szerint Beckham nélkül közelebb kerül az angol válogatott a vb-sikerhez, miközben lassan háború tör ki a brit és az amerikai tévétársaságok között, hogy ki szerezze meg szakkommentátornak a sérült sztárjátékost.

"Az operáció jól sikerült, de hónapokig fog tartani, amíg teljesen rendbe jön a lába" - mondta Sakari Orava, finn sebész, aki hétfőn Turkuban megoperálta Beckham Achillesét. Orava nyilvánvalóvá tette, "Beckhamnek nincs esélye, hogy ott legyen a világbajnokságon".

A 34 éves angol középpályást ugyanakkor támogatásáról biztosította Francesco Totti, az olasz AS Roma játékosa, aki a 2006-os vb előtt szenvedett súlyos sérülést, amiből időben felépült, bekerült a németországi vb-keretbe, a torna végén pedig világbajnoknak mondhatta magát. "Mindig szomorú, amikor remek játékosok megsérülnek" - mondta a római kapitány, aki egyben honfitársának, a szintén sérült Alessandro Nestának is üzent. "Mindketten igazi profik, akik imádják a munkájukat, élnek, halnak érte. Ezek most nehéz pillanatok a számukra, az ember szeretne minél előbb felépülni és visszatérni a pályára, pedig a legfontosabb ilyenkor a türelem. Tudom, hogy most mit élnek át, és mindkettőjüknek mihamarabbi gyógyulást kívánok."

Fabio Capello, az angol válogatott szövetségi kapitánya már hétfőn lemondott Beckhamről, később azonban igyekezett neki vigaszt nyújtani azzal, hogy elárulta, az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön is számolt a középpályással. "Remélem, hogy rendbe fog jönni, mire kezdődnek az Eb-selejtezők, mert ő mindig is a csapat egyik legjobbja volt."

Beckham volt manchesteri csapattársa, Andy Cole is nyilatkozott. Ő biztosra veszi, hogy ezzel a sérüléssel még nem ért véget egykori klubtársa karrierje. "Vissza fog térni, nem hiszem, hogy így akarna visszavonulni."

Az angol sajtó a sérülés óta Beckham körül forog, a többség ugyan támogatásáról biztosítja, de azért akadnak a kórustól elütő hangok is. Az Arsenal egykori legendás csatára, Ian Wright a Sun című napilapban írt cikkében amellett érvel, hogy ha a kapitány felajánl Beckhamnek egy helyet a gépen, akkor azt feltétlenül el kell fogadnia, mert a puszta jelenléte olyan pluszt adhat a többieknek, ami hozzásegítheti a válogatottat a rég áhított nagy sikerhez. Wright annyiból feltétlenül hiteles megszólaló, hogy az 1998-as világbajnokságról ő is egy súlyos sérülés miatt maradt le. Hasonló véleményen van Sam Wallace, az Independent munkatársa is. Martin Samuel, a Daily Mail újságírója is azt mondja "mindenhogy ki kell őt vinni Dél-Afrikába, mert ha valaki, akkor David Beckham megérdemli. Legyen mentor, nagykövet, véleményvezér vagy csak egy kar, amely átöleli, támogatja a keret fiatal játékosait."

Az Independent egy másik munkatársa ókori görög mítoszok szereplőinek keverékét látja a 34 éves focistában. Szerinte "ő a férfi, aki nem adta, hanem feleségétől, Victoriától kapta az aranyalmát. Egyszerre Midasz király, akinek érintésére minden arannyá változik, és Ikarosz, aki túl közel szállt a Naphoz."


Ugyanakkor nem mindenki gondolja úgy, hogy a középpályás hiánya visszaveti az angol válogatottat. Az AFP londoni tudósítója egyenesen úgy véli, a 115-szörös válogatott középpályás okolható azért, hogy Anglia 1998-ban és 2002-ben is a negyeddöntőben búcsúzott. "1998-ban Argentína ellen hiába szerzett vezetést az angol csapat, Beckham kiállítása után a dél-amerikaiak egyenlítettek és tizenegyesekkel továbbjutottak. Négy évvel később az ő szabálytalan szerelése után lőtt gólt szabadrúgásból Ronaldinho, amivel Brazília egyenlített, majd később a meccset is megnyerte. 2006-ban pedig végképp bizonyossá vált, hogy egy nagy tornán Beckham nem tudja azt a szintet hozni, mint tették azt a vele egykorú sztárok, Zidane vagy Fabio Cannavaro."

A Telegraph szakírója, Henry Winter is amondó, a szövetség nagy hibát követne el, ha kivinnék Beckhamet a vb-re, ezzel ugyanis állandó médianyomás alatt tartanák a válogatottat, amire a legkevésbé van szükség. "Angliának végre tovább kell lépnie. Beckham válogatott pályafutásának adatai önmagukért beszélnek. 14 év, 115 mérkőzés, 17 gól. Kettő a rendes játékidőben, egy a szétlövésben kihagyott tizenegyes, kétszer kiállították. És most a csapatba követelik a szurkolók. Mégis, miért? Csak mert egy szimpatikus fickó és jó hazafi?"

A sérült játékos körül máris valóságos médiaháború tört ki. Mint azt az Independent megtudta, a világbajnokságot Angliában közvetítő ITV-nek szerződése volt Beckhammel, aminek értelmében a játékossal reklámozták volna a tornát. Az ITV így nyilvánvalóan nem tudja Beckhammel eladni a tornát, de azért nem akar lemondani róla, azt szeretné, ha a csatorna szakértőjeként utazna Dél-Afrikába.

Ugyanezzel az ötlettel állt elő azonban a BBC is, sőt, még le sem fújták a Chievo elleni bajnokit, amelyiken az angol megsérült, máris bejelentkezett ajánlatával az amerikai ESPN, amely szintén Beckhamre alapozná a szakértői stábját. Nagyon úgy tűnik, így vagy úgy, de Beckham ott lesz a világbajnokságon.