Vágólapra másolva!
Nagy lehetőséget szalasztott el a hét végén az AC Milan, hiszen győzelmével átvehette volna a vezetést a bajnokságban. Az olasz szurkolókra azonban így is az elmúlt évek legizgalmasabb bajnoki hajrája vár, hiszen az első három helyezettet csak négy pont választja el, amire évek óta nem volt példa.

A 2006-os calciopoli-botrány óta az Internazionale minden esztendőben magabiztosan nyerte meg az olasz bajnokságot, a milánóiaknak egyszer sem volt igazán komoly ellenfelük.

A 2007-2008-as szezonban ugyan csak három ponttal előzték meg az AS Romát, és az utolsó fordulóban még a fővárosiaknak is volt esélyük az aranyéremre, de ez is csak azért történt, mert az Inter nagyon kiengedett a bajnoki hajrára: 29 forduló után még hét pont volt az előnye.

Az előző szezon ugyanezen szakaszában az Inter szintén hét ponttal vezetett a Juventus előtt, míg a 2006-2007-es bajnokságban a milánóiak 29 mérkőzés után óriási, 14 pontos előnnyel álltak az élen.

Ehhez képest most csak egyetlen ponttal előzik meg a második Milant, amely a hét végén akár át is vehette volna a vezetést, ha sikerül legyőznie a Napolit. A városi rivális azonban döntetlent játszott, így az Inter továbbra is vezeti a bajnokságot, mint ahogyan 2006 óta mindig - a 19. forduló után egyszer sem fordult elő, hogy ne az Internazionale nevével kezdődjön a Serie A tabellája.

Ráadásul most nem csak a Milan lehet veszélyes Massimo Moratti csapatára, hanem a Roma is, amelynek hátránya mindössze négy pont a listavezetővel szemben. Olaszországban a 2001-2002-es szezon óta nem fordult elő, hogy kilenc fordulóval a zárás előtt az első és a harmadik között ilyen kicsi legyen a különbség - a szurkolók elszoktak az izgalmaktól.

Az Inter veszte a Bajnokok Ligája lehet

Most viszont még három csapat is reménykedhet a végső győzelemben, közülük a legnagyobb favorit még mindig az Inter, elvégre José Mourinho együttese jelenleg is az élen áll. Az Inter azonban a legrosszabb formában van a három bajnokesélyes közül: a gárda a legutóbbi hét bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni, emiatt februárban még tekintélyes előnye szinte elfogyott.

Huszonhárom forduló után az Inter nyolc ponttal állt a Roma előtt, ráadásul úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, Mourinhóéknak ezt a fórt sikerült elszórakozniuk. Persze az Inter nem véletlenül veszített ilyen sok pontot: a klubnak nem csak a Serie A-ra, hanem a Bajnokok Ligájára is koncentrálnia kellett, sőt, a BL jóval fontosabb.

A csapat az elmúlt három évben egyaránt aranyérmes volt, ellenben a BL-ben rendre idejekorán elvérzett, és Massimo Moratti már évtizedek óta szeretné megismételni édesapja sikereit, a hatvanas évek Grande Interének diadalát. A kettős (sőt, hármas, hiszen a csapat még az olasz kupában is versenyben van) terhelés mindenképpen az Inter ellen szól, és a klub sorsolása sem éppen kedvező: Wesley Sneijderéknek még játszaniuk kell az élcsapatok közül a Romával, a Fiorentinával és a Juventusszal is.

Persze Mourinho alighanem ezt is igyekszik majd pozitívan feldolgozni, és pszichológiai előnyt kovácsolni belőle, mondván, mindez azt jelenti, hogy a csapat sorsa a saját kezében van. A portugál szakember személyisége döntő faktor lehet, a Milan hét végi botlása után a hírek szerint azt mondta a játékosainak: "Látjátok, a rivális előtt ott volt a lehetőség, és nem tudott élni vele. Többé nem tudnak megelőzni minket".

A Milan elszalasztotta az első esélyt

A Milan valóban óriási esélyt szalasztott el azzal, hogy képtelen volt legyőzni a Napolit. Persze a vörös-feketék számára már az is hatalmas eredmény, hogy ott vannak az Inter nyomában, elvégre a két csapat egymás elleni mérkőzésein egyaránt vereséget szenvedtek, és sokak szerint a liga szegénységi bizonyítványa, hogy ez a Milan még mindig esélyes az elsőségre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ronaldinho folyamatosan szállítja a gólpasszokat, pedig minden meccsen kiemelt figyelmet kap

Az sem szól Leonardóék mellett, hogy a játékoskeret meglehetősen szűk, így a sérülések miatt a brazil edzőnek nincsen sok lehetősége. David Beckhamre már biztosan nem számíthat ebben a szezonban, Pato is kidőlt a sorból, a védelemből pedig Alessandro Nesta hiányzik nagyon. Ráadásul a Milan sorsolása még az Interénél is nehezebb: az utolsó öt fordulóban csak olyan együttesekkel játszik, amelyek a nemzetközi kupaszereplésért küzdenek (Sampdoria, Palermo, Fiorentina, Genoa és Juventus).

"Mostantól a szezon végéig minden mérkőzés olyan lesz, mint egy kupadöntő, és mindent megteszünk, hogy az Inter nyomában maradjunk" - jelentette ki Gianluca Zambrotta. A Milan hívei nem tehetnek mást, mint hogy bíznak kedvenceik rutinjában.

A Roma surranópályán előzne

A három bajnokesélyes közül jelenleg a Roma van a legjobb formában, a fővárosiak 19 bajnoki óta veretlenek. A szezon előtt kevesen gondolták, hogy versenyben lesz majd az aranyéremért, ám Claudio Ranieri nagyon összekapta a csapatot, amit a második fordulót követően vett át. Sokak szerint éppen Ranieri személye szól a scudetto megszerzése ellen, a szakember ugyanis karrierje során még soha nem nyert bajnokságot, amolyan örök másodiknak tartják: a Chelsea-vel és a Juventusszal is ezüstérmes volt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vucinic (középen) és Toni (jobbra) góljai miatt Totti nélkül is ütőképes a Roma

Mások úgy vélik, hogy így viszont a Roma az esélyesség terhe nélkül léphet pályára, és a sorsolása is kedvező: a Lazio elleni városi derbin kívül csupa nyerhető mérkőzése van hátra, arról nem is beszélve, hogy a hét végén hazai pályán fogadja az Intert. Ez a rangadó sorsdöntő lehet a bajnokság szempontjából, és a csapat argentin védője, Nicolás Burdisso, akit éppen a milánóiaktól kaptak kölcsön, ezt nem is tagadta.

"Négy pont a lemaradásunk és kilenc mérkőzés van hátra, hinnünk kell az aranyéremben. Ugyanakkor mindenki ismeri az Intert, és jól tudja, hogy a legerősebb csapat a ligában. A rangadó eldönti a sorsunkat" - nyilatkozta Burdisso.

A hétközi 30. forduló programja:
szerda:
Atalanta - Cagliari 20.45
Bari - Sampdoria 20.45
Bologna - AS Roma 20.45
Catania - Fiorentina 20.45
Genoa - Palermo 20.45
Internazionale - Livorno 20.45
Lazio - Siena 20.45
Parma - AC Milan 20.45
Udinese - Chievo 20.45

csütörtök:
Napoli - Juventus 20.45

www.global-soccer.eu