Vágólapra másolva!
A Bayern München és a Manchester United párviadala a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az európai klubfutball két sztáredzőjének összecsapását hozza - Sir Alex Ferguson és Louis van Gaal eddig csak kétszer meccselt egymással. A másik keddi mérkőzésen a két francia csapat között a hazai dominancia is a tét a továbbjutás mellett.

A Manchester United története során már hétszer játszott a Bayern Münchennel a nemzetközi kupákban, de csak egyszer tudta legyőzni. Mivel azonban az a találkozó az 1999-es BL-döntő volt, ráadásul akkor a MU drámai körülmények között nyert, így a két csapat mostani párviadala miatt szinte naponta elevenítik fel a 11 évvel ezelőtti mérkőzést. Valószínűleg még arra is sokan emlékeznek, hogy azt a meccset a barcelonai Camp Nou-stadionban rendezték, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy az 1998-99-es kiírásban a Manchester és a Bayern a csoportkörben is találkozott, ráadásul azonos csoportban voltak a Barcelonával. Azzal a Barcával, amelynek akkor Louis van Gaal volt az edzője - a holland szakember együttese azonban a két másik sztárgárda mögött végzett, elsősorban azért, mert egyszer sem tudta legyőzni a manchesterieket.

Van Gaal és Ferguson is változott

A MU-t már akkor is Alex Ferguson irányította, ám a két edzőlegenda karrierje során ez a csoportkörös oda-vissza volt az egyetlen alkalom, hogy egymással meccseltek. Mind a manchesteri, mind a barcelonai összecsapás fantasztikus mérkőzést és 3-3-as végeredményt hozott, ám erre most kicsi az esély - már csak azért is, mert mindkét szakember futballfilozófiája jelentősen változott az évek alatt.

Van Gaal éveken keresztül volt a klasszikus holland iskola követője, és mindegyik klubjánál a 4-3-3-as játékrendszert erőltette - a szezon elején a Bayernnél is ezzel próbálkozott, de be kellett látnia, hogy Münchenben ez nem működőképes. Váltott tehát a 4-4-2-re, a csapat eredményei pedig azt bizonyítják, hogy jól döntött. Persze ehhez az is kellett, hogy a kulcsjátékosok is formába lendüljenek. Ebből a szempontból Arjen Robben remek játéka volt a legfontosabb, így aztán nagy hátrányt jelenthet a münchenieknek, hogy a holland szélső szereplése sérülés miatt kérdéses a Manchester ellen. Van Gaal nem akarja kockáztatni, hogy Robben hosszabb időre kidőljön a sorból, ugyanakkor alighanem számíthat Franck Ribéryre, aki viszont ebben a szezonban adós a jó teljesítménnyel.

Fergusonnak nincsenek ilyen problémái, így csak edzői felfogásának változásáról szólunk. Sir Alex sokáig a brit hagyományoknak megfelelően a klasszikus 4-4-2 híve volt, igaz, amíg olyan középpályások álltak a rendelkezésére, mint David Beckham, Paul Scholes, Roy Keane, Ryan Giggs, addig a szisztéma kézenfekvő választás volt. Ferguson nagy erénye, hogy képes volt lépést tartani a sportág változásaival, és ennek megfelelően csapata manapság már legtöbbször a 4-5-1-es játékrendszert alkalmazza. Alighanem így lesz ez Münchenben is: a két szélen Antonio Valenciával és Nanival, elöl pedig Wayne Rooneyval, aki ebben az idényben varázslatosan futballozik.

A bő évtizeddel ezelőtti 3-3-as eredmény megismétlődése már csak azért is valószínűtlen, mert míg akkor a csoportkörben találkozott a két edző, most már az egyenes kieséses szakaszban vagyunk. Ennek megfelelően sokkal taktikusabb játék várható, főleg ha figyelembe vesszük, hogy mind a Bayernre, mind a Manchesterre rangadó vár a hétvégén. Mindkét csapat az első számú riválisa ellen játszik majd, amelynek kék-fehér a színe: a bajorok a Schalke, a manchesteriek pedig a Chelsea ellen lépnek pályára.

Nem csak a BL a tét a két francia csapat között

A másik keddi párviadalt a legtöbb francia szurkoló foteljében hátradőlve, nyugodtan nézi majd, hiszen bármilyen eredmény is születik, biztosan lesz egy francia csapat az elődöntőben - lévén az Olympique Lyon a Girondins Bordeaux-val játszik.

A két klub hívei számára azonban a párviadal több egyszerű BL-negyeddöntőnél: a csapatok ugyanis ádáz riválisai lettek egymásnak. Az OL hét évig tartó egyeduralmát tavaly éppen a Bordeaux törte meg, amely most is vezeti a bajnokságot, és a lyoniak nem tudnák megemészteni, ha a Girondins most az európai kupában is felülmúlná kedvenceiket. A Lyon ugyanis éveken keresztül sikertelenül próbálkozott azzal, hogy bejusson a legjobb négy közé a BL-ben, ezért ha most éppen egy hazai rivális akadályozza meg ebben, az tragédia lenne.

A pszichológiai hadviselés a csapatok között már a hét végén megkezdődött: a lyoniak eredetileg már pénteken lejátszották volna soros bajnoki mérkőzésüket, és így egy nappal többet pihenhettek volna, mint a szombaton Ligakupa-döntőt játszó Bordeaux, azonban a Girondins kiharcolta a ligánál, hogy a Lyon mérkőzését is áttegyék szombatra. "Azt gondoltam, hogy a bordeaux-iak bíznak magukban, de azt látva, hogy ennyire fontosnak tartották, hogy mi is szombaton játszunk, rá kellett jönnöm, hogy Laurent Blanc korántsem olyan magabiztos" - jelentette ki a lyoniak elnöke, Jean-Michel Aulas, míg az OL válogatott kapusa, Hugo Lloris azt nyilatkozta: "Nem a Bordeaux-t, hanem saját magunkat kell legyőznünk".

www.global-soccer.eu