Vágólapra másolva!
Szenzációs mérkőzést játszott az Arsenal és a Barcelona a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán, a 60 percig hihetetlen játékot produkáló címvédő Zlatan Ibrahimovic duplájával már 2-0-ra is vezetett, de a londoniak felálltak a padlóról, és ezért 2-2-es döntetlen lett a jutalmuk. A visszavágó így is a Barcának áll, de Pep Guardiola eltiltás miatt Puyolra és Piquéra sem számíthat, igaz, az Arsenal meg Fabregast lesz kénytelen nélkülözni.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Arsenal (angol) - Barcelona (spanyol) 2-2 (0-0)
London, Emirates-stadion
v.: Busacca (svájci)
Arsenal: Almunia - Sagna (Walcott, 67.), Gallas (Denilson, 44.), Vermaelen, Clichy - Nasri, Fabregas, Song, Diaby - Arsavin (Eboué, 27.), Bendtner.
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - S. Keita, Xavi, Busquets - Messi (G. Milito, 87.), Ibrahimovic (Henry, 77.), Pedro.
gól: Walcott (69.), Fabregas (85., 11-esből), illetve Ibrahimovic (46., 59.)
piros lap: Puyol (84., Barcelona)

Tud-e játszani Fabregas? Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább az Arsenal-drukkereket a Barcelona elleni negyeddöntő előtt, hiszen az éppen a katalánoknál nevelkedett középpályás nem csak csapatkapitányi szerepe miatt kulcsfontosságú láncszeme Arsene Wenger csapatának, hanem azért is, mert a támadások előkészítésében, illetve befejezésében is főszerepet játszik.

Nos, a londoniak háza táján megkönnyebbülten sóhajthattak fel, hiszen Fabregas vállalta a játékot, csakúgy mint a szintén nem teljesen egészséges Gallas, de arra csak a meccs után lehetett választ adni, hogy ez a kockázatos húzás bejött-e Wengernek. A másik oldalon csak a kispadon kezdett Thierry Henry, az Arsenal gólrekordere, így a Barcában a Messi, Ibrahimovic, Pedro támadótrióra szavazott Pep Guardiola.

Első félidő

Viharosan kezdte a meccset a Barca, a második percben egy szögletet követően az érkező Busquets tette kapura a labdát, Almunia bravúrral védte a jobb alsóra tartó lövést. Cicázott a Barcelona az első pár percben, gyakorlatilag nem volt a labda a hazaiaknál, jött is egy újabb helyzet, de Messi löketét Almunia védte, majd Daniel Alves beadását a lesen tartózkodó Ibrahimovic vágta a léc fölé az ötösről, aki tíz kupameccset játszott angol csapatok ellen, és még egyszer sem volt eredményes.

A rossz sorozatát a 9. percben sem sikerült megtörnie a svéd toronynak, aki a félpályán lefordult emberéről, majd óriási sprintbe kezdett, három védő üldözte, belül Messi várta a passzt, de Ibrahimovic magára vállalta a befejezést, és az oldalhálóba vágta a labdát. Hihetetlen fölényben játszott a Barca, és csak Almunián múlt, hogy az első negyedórában nem vezettek négy góllal a katalánok.

Az Arsenal spanyol kapusa Ibrahimovic ziccerénél, majd Xavi közeli próbálkozásánál is óriásit védett, Messi kapáslövésénél pedig a gólvonalon álló Song segítette ki. Mindent elmondó statisztika, hogy az első 15 percben kilenc kapuralövése volt a Barcának, nulla az Arsenalnak.

Fő a változatosság: már megint a Barca, Pedro balos bombája Sagna fejéről vágódott a kapu fölé, Piqué fejesét pedig Almunia ölelte magához. Megvillant az Arsenal is a 23. percben, Nasri tolta meg a labdát Daniel Alves mellett, aztán 16 méterről alig tekert a bal sarok mellé. A Barca 70 százalékos labdabirtoklásánál is nagyobb csapás volt az Arsenal számára, hogy Arsavin lesántikált a pályáról, helyére Eboué érkezett.

Forrás: AFP

Jellemző kép: Gallas harca a katalán túlerővel

A 33. percben Messi passza után Ibrahimovic fordult kapura a 16-osnál, de jobbos suhintása messze elkerülte a jobb sarkot. A 35. percben vezette második ígéretes támadását az Arsenal, Bendtner saját helyére ívelte a labdát a jobb szélről, középen Eboué érkezett, aki megnyerte a Daniel Alves elleni fejpárbajt, de bólintása nem találta el a kaput. Pár perccel később ismét Bendtner volt a főszereplő, egy beadás után az összes Barca-védő elvétette a labdát, de a dán csatár elsőre ágyékon találta Víctor Valdést, majd az ismétlést a kapufára bikázta, utóbb kiderült, ha bemegy a lövés, akkor sem örülhetett volna, mert lesen állt.

Gallast hordágyon vitték le a pályáról, be is vitték az ölttözőbe, Wenger még a szünet előtt kénytelen volt másodszor is cserélni, Denilson érkezett, Song pedig visszament a védelem középére Vermaelen mellé. A félidő végén Fabregas hátulról becsúszva rúgta el a labdát Pedro elől, Busacca lefújta az esetet, sőt, sárgát adott a hazaiak spanyoljának, aki így nem játszhat a visszavágón.

Második félidő

Ami nem sikerült a Barcának az első félidőben, az összejött a másodikban egy perc alatt, Ibrahimovic kapott egy indítást, és a rosszul kimozduló Almunia fölött a kapuba emelt (0-1).


A gól után sem állt le a Barca, Pedrónak teremtettek lövőhelyzetet a társak, de elsőre sokat várt, Ibrahimovic azonban visszaszerezte a labdát, amit Pedro másodjára a kapu mellé bikázott. Az Arsenal is ziccerig vitt egy támadást, Clichy beadása után Bendtner fejelt, Valdés azonban nagy bravúrral őrizte az 1-0-s előnyt. A túloldalon Daniel Alves beadása után Xavi emelkedett, de az ő fejese jóval veszélytelenebb volt, mint a dáné.

Az 59. percben már két góllal vezetett a címvédő, Xavi szenzációs mélységi passzával Ibrahimovic lépett ki, aki 14 méterről nagy erővel lőtt a bal felsőbe (0-2).


A 67. percben Wenger meghúzta harmadik cseréjét is, behozta Walcottot, a villámléptű szélső pedig gyorsan meghálálta a bizalmat, Bendtner passza után jó ütemben lépett be Maxwell elé, lapos lövése pedig becsúszott Valdés hasa alatt (1-2).


Az Arsenal kijjebb jött, és ez majdnem megbosszúlta magát, Messi kapott egy indítást, de éles szögből Almuniát találta telibe. A 77. percben egy Barca-játékost ünnepelt az Emirates közönsége, Henry jött be ugyanis a duplázó Ibrahimovic helyére.

A 84. percben tizenegyest kapott az Arsenal, Bendtner fejelte le a labdát, Fabregas lőtt volna, de Puyol szorításában felborult, a bíró szabálytalanságot látott, és piros lapot mutatott fel a gólhelyzetet megakadályozó Barca-védőnek. A büntetőt Fabregas vállalta el, Valdés balra dőlt, a hazai kapitány pedig izomból középre rúgta a labdát (2-2). Fabregas a lábát húzva ünnepelt, de ápolás után vissza tudott térni a pályára.


A hátralévő pár percben már nem volt újabb fordulat a meccsben, így a katalánok várhatják kedvezőbb helyzetből a visszavágót, de Guardiola sem Puyolra, sem Piquéra nem számíthat majd a második meccsen, így szokatlan összetételű védelem játszik majd a Nou Campban. Igaz, ha a Barca nagyobb százalékban használja ki a helyzeteit, mint most, akkor lehet, mindegy lesz, ki játszik hátul. A visszavágót április 6-án rendezik.