Vágólapra másolva!
Már csak két lépésre van a címvédéstől a Barcelona a BL-ben, de az elődöntőben kőkemény ellenfél vár Lionel Messiékre, a három fronton is aranyra pályázó Inter. A milánóiak edzője, José Mourinho mestere a váratlan taktikai húzásoknak, nem kizárt, hogy a Barca ellen is előáll valami meglepetéssel, amellyel megállíthatja a katalánokat. Beleképzeltük magunkat Mourinho helyébe, és a tőle látott látott taktikai variációkat figyelembe véve körüljártuk, mivel lehet megfogni a Barcelonát.

Mit lehet kitalálni egy olyan csapat ellen, amely 2009-ben minden sorozatot megnyert, ahol elindult? Úgy tűnik, nem sokat, hiszen a Barcelona a történelmi tarolás után ebben az idényben is jól áll, a bajnokságban öt fordulóval a vége előtt egy pont (ami valójában kettő, mivel pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények miatt a katalánok felé billen a mérleg) az előnye a Real Madrid előtt, a BL-ben pedig jó úton halad a címvédés felé, ami eddig egyetlen csapatnak sem sikerült, mióta Bajnokok Ligája a sorozat neve.

Az elődöntőben az olasz bajnokságot az elmúlt években kisajátító Inter következik a Barcelona számára, kispadján José Mourinhóval, aki igazi mestere annak, hogy előrukkoljon valami váratlan taktikai húzással. A Chelsea elleni nyolcaddöntőben például az otthoni 2-1-es siker után a Stamford Bridge-en is három támadóval állt fel, igaz, az oldalvonal mellett játszó Eto'ónak és Pandevnek a támadások segítése mellett az is fontos feladata volt, hogy lekösse a londoniak két szélsővédőjét, Zsirkovot és Ivanovicot.

Mourinho az első meccsen is meghúzta ezt a lépést, pár perccel Cambiasso 2-1-es vezetést eredményező gólja után a középpályás Thiago Motta helyett Balotellit hozta be, így az Inter felállása 4-3-1-2-ről 4-3-3-ra módosult, amivel az olaszok tökéletesen izgalommentessé tették az utolsó félórát, mivel csak a Chelsea egyik középső védője lógott szabadon, mindenki másnak megvolt a milánói testőre.

A Chelsea-t meglepte Mourinho

Mourinho a Stamford Bridge-en is ugyanígy nyírta ki a Chelsea játékát, Cambiasso és Motta nem hagyott levegőt Ballacknak és Lampardnak, Sneijder Mikelre figyelt, támadásban viszont a holland sokszor lelépett emberéről, folyamatosan tömte jobbnál jobb labdákkal a támadókat, amiből Eto'o egyet ki is használt.

Az Inter taktikája a Chelsea elleni visszavágón:

Forrás: [origo]

Forrás: Zonalmarking.net

Hogy mivel állhat elő Mourinho a Barcelona ellen, arra erről egyelőre csak tippelgetni lehet, de mielőtt belemennénk néhány lehetséges forgatókönyvbe, érdemes megjegyezni, hogy ezen a szinten olyan mélységű elemzésekkel készülnek a csapatok a meccsekre, ami tényleg a legapróbb részletekre is kiterjed.

Mourinho saját bevallása szerint a Chelsea elleni párharcban a visszavágó előtt hétszer nézte meg újra az első meccs felvételét, ami igazi fanatizmusra vall, az Inter-játékosok pedig az edzői stábtól kapott elemzés alapján valószínűleg pontosan tudni fogják, Messi hány labdát kap egy meccs folyamán Xavitól, vagy hogy az aranylabdás argentin a 16-oson belül mennyiszer cselez befelé, vagyis a védő gyengébbik lába felé.

A Barcelona Guardiola alatt a 4-3-3-as formációt preferálja, amelyben a csatárok mellett kulcsszerep hárul a labdákat elosztogató Xavinak és Iniestának, valamint Daniel Alvesnek, aki Messi oldalán játszva rendre belép a támadásokba, a brazil hagyományokat ápolva jobbhátvédként fel-le ingázik. Iniesta sérülés miatt az Inter ellen nem játszhat, de a zseniális középpályás az Arsenal elleni párharcban is mindössze pár percet kapott, úgyhogy a Barcának volt ideje felkészülni a hiányára.

Ha Xavit megfogja az Inter, bajban lehet a Barca

A Barca játéka a sok labdabirtokláson alapul, amibe gyakran bevonják a belső védőket is, de legtöbbet a belső középpályások találkoznak a labdával, sokatmondó adat, hogy az Arsenal ellen mindkét talákozón Xavié volt a legtöbb sikeres passz (95, illetve 105). Xavi kikapcsolása az Inter számára is az egyik legfontosabb feladat lehet, ha őt megfogják a milánói szűrők, kiveszik a Barca agyát, jóval kevesebb labda jut el Messihez.

Mourinho a Fiorentina elleni kupameccsen - talán már a Barcára hangolódva - Eto'o gólja után az addigi 4-2-3-1-es felállást 5-4-1-re módosította, Materazzi behozatalával három belső védőre állt át, az addig szélsőként foglalkoztatott Maicont is hátra vezényelte, a hátvédsor előtt pedig Javier Zanetti, Cambiasso, Motta és Muntari biztosította az első védelmi vonalat. Nem egy nézőcsalogató taktika, nehéz vele újabb híveket szerezni a csapat számára, de tökéletesen megfelel az eredmény tartására, márpedig az Inter 1-0-ra nyerte az első meccset, úgyhogy csak arra kellett figyelnie, hogy az előnyt megtartsa.

Forrás: EPA

Cambiassóra fontos feladat vár a középpályán

Könnyen elképzelhető, hogy a Barcelona elleni első meccsen is a biztonság lesz a jelszó az Inter számára, és Mourinho csak arra fog figyelni, hogy minél jobban elrontsa a katalánok fociját.

Emlékezhetünk, a tavalyi elődöntőben a Chelsea-nek ez már sikerült, Guus Hiddink megfojtotta a Barcelona játékát azzal, hogy összesűrítette csapatát a kapuja előtt, Messiéknek nem volt helye beindulni az üres területekre, a máskor halálos fegyvernek bizonyuló gyors passzokra pedig rendre odaért valaki. Ha nincs Iniesta gólja, és Övrebö bíró több vitatott ítélete, a Chelsea tökéletesen megoldotta volna feladatot, és Hiddinkhez hasonlóan Mourinho is rendelkezik olyan emberanyaggal, amellyel lefékezheti a fickándozó Barca-játékosokat.

Eto'o figyelhet Dani Alvesre

A La Gazzetta Dello Sport szerint a 4-1-4-1-es felállás is benne van a pakliban, amelyben Córdoba, Lúcio, Samuel és J. Zanetti alkotná a védősort, előttük Cambiasso játszana, Maicon, Motta, Sneijder és Eto'o szerepelne középen, és Balotelli vagy Diego Milito lenne az egy szem csatár. Persze csalóka ez a felállás, nem annyire defenzív, mint amennyire elsőnek tűnhet, hiszen Sneijder feljebb léphet, Eto'o pedig bemehet második csatárnak, a kameruni egy sorral hátrébb szerepeltetése azért lehet indokolt, mert ezzel Daniel Alves felfutásait megnyirbálhatja az Inter.

Ismerve Dani Alves habitusát, nem biztos, hogy Eto'o jelentéte megrémítené, és ugyanúgy belépkedne a jobb oldalon a játékba, ami viszont megkönnyítené az Inter helyzetét támadásban, gyors labdaszerzés után akár Eto'o, akár a szélre kimozgó Milito vagy Balotelli megrángathajta a Barca jobb oldalát.

Az sem kizárt, hogy Mourinho a Barca Arsenal elleni párharcából okulva Eto'ót a jobb oldalra vezényli, ahol Walcott komoly gondokat okozott, az első meccsen gólt szerzett Maxwell mögé beindulva, a másodikon meg gólpasszt adott Bendtnernek.

A csoportkörben a Barca 2-0-ra nyert hazai pályán a milánói 0-0 után:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JpANO60fRwX51JWo


Motta és Cambiasso feladata minden bizonnyal az lesz, hogy Xavit zaklassa folyamatosan, az Inter számára az lesz a legfontosabb, hogy leszűkítse a területeket, összetömösítse a védekezését, és sikerüljön minél több létszámfölényes szituációt kialakítania. A Barcának valószínűleg nem sok esélye lesz gyors támadásokat vezetni, mert az Inter nem fog annyira kinyílni, ha esetleg mégis üres folyosó adódna valaki előtt, akkor meg jönnek majd a taktikai szabálytalanságok. Kakát is ezzel állították meg, amikor még a Milanban játszott, mindig más vitte a földre, így nem kellett félni attól, hogy valaki két sárgát is összeszed.

Guardiola érdekes újítást húzott a Real elleni rangadón, Dani Alvest feltolta a jobbszélre, elöl Messi és Pedro kezdett, vagyis nem volt klasszikus középcsatár, Keitát pedig kicsit beljebb vezényelte, így Maxwell az egész bal oldalt bejátszhatta. A Real elkövette azt a hibát, hogy Gago rendszeresen kilépett Maxwellre, így középen Xavi szabadabban játszhatott, az első gól előtt is így maradt teljesen üresen az Eb-győztes irányító, aki parádés labdát löbbölt Messi elé egy kényszerítőzés után.

Barca-alakzat a Real ellen:

Forrás: [origo]

Guardiola a második félidőben váltott: Dani Alvest visszavitte hátra, Puyolt kitette balbekknek, Maxwell így feljebb lépett, hogy Sergio Ramosra odafigyeljen, Pedro pedig kiment jobbszélsőnek, onnan indult rendszerint befelé, mint ahogy a második gól előtt tette, amikor Xavi kiosztotta újabb mesés gólpasszát.

Mourinho valószínűleg nem fog ugyanabba a hibába esni, mint a Real, az Inter-középpályások legfontosabb feladata az lesz, hogy elszívják a levegőt Xavi elöl, mert bár a Barca ereje abban rejlik, hogy tele van labdabiztos, jól passzoló játékosokkal, ha karmestert kiveszik, akkor az egyik problémát máris megoldották.

Ami szintén az Inter javára döntheti el a meccset, hogy a Barcában túl sok múlik Xavin és Messin, és a csapatra nem jellemző, hogy át tud állni más játékrendszerre, persze nincs is igazán rákényszerítve, hiszen a sokpasszos, gyors beindulásokra és improvizatív megoldásokra építő támadójáték Guardiola megjelenése óta hozza az eredményeket.

Egy ilyen felállás is elképzelhető, Ibrahimovic ez esetben a padon kezdene:

Forrás: www.zonalmarking.net

De a Chelsea elleni tavalyi elődöntőben is látszott, hogy a Barca nem tudott váltani, hiába mondott csődöt a máskor hatékony labdajáratós támadójáték, kevés volt az átlövés, keveset vitték ki a szélre a labdát, mindent középen erőltettek, ami megkönnyítette a tömörülő angolok dolgát.

Ibrahimovic érkezése éppen ezért kapóra jött a Barcának, neki a robosztus alkatával sokkal több esélye van a beadásoknál, mint az alacsonyabb Pedrónak, Krkicnek vagy Messinek, akik gyorsaságuk révén az indításoknál és egy az egyben nagyon veszélyesek, de az oldalról érkező labdáknál a jól fejelő Lúcio, Samuel vagy Córdoba ellen nem sok esélyük lenne. Lúcio és Samuel megették Drogbát a Chelsea elleni párharcban, kérdés, mire mennek majd a mozgékony, jól cselező Barca-csatárok ellen.

Ki vigyáz majd Messire?

Az egyik legnagyobb talány, hogy miképp tudja majd levédekezni az Inter Messit, aki ugyan elmúlt két bajnokiján nem szerzett gólt, de elképesztő formában van, és mindegy neki, hogy középen, vagy a megszokott helyén, jobb oldalon kell játszania. Milánóban várhatóan megszokott helyén lesz, és minden bizonnyal Javier Zanettivel kerül szembe, aki sebességben nem veszi fel vele a versenyt, de hatalmas rutinjával alaposan megnehezítheti honfitársa dolgát, főleg, hogy várhatóan egy középpályás is rásegít majd Messire, hogy sikerüljön lezárni előle a területeket.

Mourinho nem ismeri az emberfogást


José Mourinho:
"A csoportkörben jobbak voltak nálunk, megérdemelten győztek. De az már régen volt, és bár a Barca most is olyan jó, mint novemberben, mi nagyon sokat fejlődtünk. Taktikailag érettebbek vagyunk, és a mentalitásunk is változott. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz párharc lesz, de biztos vagyok benne, hogy ők is tartanak tőlünk. Ami Messit illeti, majd meglátjuk, hogy milyen szerepet kap - játszhat a jobb oldalon, középen, sőt a bal szélen is. Fontos játékos, akire figyelnünk kell, de az én futballfilozófiám nem ismeri az emberfogást. 11-en játszanak 11 másik ellen."

Josep Guardiola: "Az utazás nem volt kényelmes, de ezen túl kell tennünk magunkat. Inkább 14 órát ülök egy buszon azért, hogy BL-elődöntőt játszhassak, mint hogy otthonról nézzem a meccset. Nagyszerű csapat ellen lépünk pályára, amelyet alighanem a világ legjobb edzője irányít. Mourinho trófeákat nyert Portugáliában, Angliában és Olaszországban, megtiszteltetés vele találkozni. Egy ilyen meccsre nehéz felkészülni, mert az ellenfél szakvezetője nagyon taktikus. Fontos, hogy idegenben is gólt szerezzünk, de az Inter jó formában van, előző öt BL-meccsét megnyerte, és a kontrái életveszélyesek. A párharc nem fog eldőlni Milánóban, ahhoz az Inter túl jó."




Nem tudni, hogy a sérüléséből felépült Ibrahimovic játszik-e, az Espanyol elleni derbin csak a végén szállt be, de az ő jelenléte sokat segíthet Messinek, mivel két embert simán leköt. Ibrahimovic gyors, erőszakos, keresi a párharcokat, és ismeri az Inter-védők gyengéjét, az ő beállítása növeli a támadásvariációk számát, hiszen jól érkezik a beadásokra, a felívelt labdákat is meg tudja tartani, de ugyanígy az összjátékból is ki tudja venni a részét, megcsinálhatja a helyet Messinek és Pedrónak.

Visszaüthet a letámadás

Bár nem látunk Mourinho fejébe, de azt tippeljük, hogy az Inter óvatos taktikával lép pályára, és a kontrákra apellál majd, azt sem bánja, ha 0-0 lesz a vége. Persze az is elképzelhető, hogy Mourinho ugyanúgy nekimegy három támadóval a Barcának, mint a Chelsea-nek, abban bízva, hogy a Barcának nem ízlik, ha védekeznie kell. A katalánokra egyébként is az jellemző, hogy előrefelé védekeznek, megpróbálják minél hamarabb visszaszerezni az elveszett labdákat, és letámadással zavarba hozni a védőket.

Forrás: AFP

Messi (jobbra) hasonlóan szoros őrizetre számíthat, mint az őszi meccsen

Az Arsenal ellen a második félidőben tökéletesen működött a szisztéma, Messi, Pedro és Xavi állandóan a vonal mellé szorították Sagnát vagy Clichyt, akik kénytelenek voltak visszatenni a labdát a belső védőknek, vagy felívelték, amit viszont simán levédekezett a Barca. Ha ez a visszatámadás a San Siróban is sikerrel jár, és a Barca a fellazult védelemre viheti rá a labdát, akkor egyből nehéz helyzetbe kerülhetnek az olaszok, de ez a letámadás komoly energiákat emészt fel, egy félidőben nagyjából félóráig lehet teljes intenzitással csinálni. Márpedig Mourinho van annyira rafkós, hogy megérezze, mikor tart pihenőt a Barca a labdavadászat után, és abban a negyedórában küldi nagy rohamra az övéit.

Akárhogy is lesz, a milánói meccstől nem várunk látványos vagy gólgazdag focit, inkább taktikai finomságokra számítunk, hogy aztán a Nou Campban eldőljön, sikerült-e az Internek megállítania a címvédés felé robogó Barcát.

Várható kezdőcsapatok:
Inter: Júlio César - Córdoba, Lúcio, Samuel, J. Zanetti - Cambiasso - Maicon, Thiago Motta, Sneijder, Eto'o - D. Milito.
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Busquets, Xavi, S. Keita - Messi, Ibrahimovic, Pedro.