Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint az elmúlt években a topligákban és a Bajnokok Ligájában is emelkedett a gólok száma, ez a tendencia pedig vélhetően a világbajnokság gólátlagára is hatással lesz majd, mint ahogy a hűvősebb időjárás is elősegítheti, hogy gólgazdag mérkőzéseket lássunk Dél-Afrikában. 

A világbajnokságokon született gólok száma jól mutatja a sportág változását. Egészen az 1950-es évekig a vébéken a mérkőzésenkénti gólátlag elérte a négyet. A csúcsot az 1954-es torna jelentette, amikor (köszönhetően a magyar Aranycsapatnak is) 5,4 gól született mérkőzésenként. Innentől kezdve viszont folyamatosan csökkent a találatok száma, és a mélypontot az 1990-es viadal jelentette (2,2). Négy évvel később ennél több találat született, de az 1994-es vébé 2,71-es átlagát azóta sem sikerült elérni.

A legutóbbi három tornán folyamatosan csökkent a gólok száma, és ez a folyamat nemcsak a világbajnokságokra érvényes, hasonló tendencia tapasztalható a topligákban és a Bajnokok Ligájában is. Ha a négy legerősebbnek tartott európai bajnokságot (vagyis az angol, a német, az olasz és a spanyol ligát) vesszük alapul, akkor megállapíthatjuk, hogy a vébéket megelőző szezonokban mindig egyre kevesebb gól született, és ugyanez igaz a Bajnokok Ligájára is.

Mindez a világbajnokságokon is tükröződött, azaz joggal feltételezhető, ha a BL-ben és a topligákban nő a gólok száma, akkor ez a vébén is érezhető lesz. Márpedig a mostani szezonban több gól születik, mint a legutóbbi vébék idején, április 9-ig vizsgálva az eredményeket az alábbi statisztikát állíthatjuk össze:

a négy topliga gólátlagaa BL gólátlaga a vb gólátlaga
1997-19982,742,812,67
2001-20022,672,502,52
2005-20062,582,282,30
2009-20102,702,48?

A négy legrangosabb bajnokság közül egyébként Angliában és Spanyolországban a legjelentősebb a növekedés, a Premier League-ben 2,79 a gólátlag, márpedig világbajnoki szezonban utoljára az 1985-86-os idényben volt ilyen magas. Mindezek alapján jogos az a várakozás, hogy a világbajnokságon is több gól szülessen, mint az előző tornákon. Már csak azért is, mert a világklasszis csatárok közül többen is kiváló formában vannak: Lionel Messi, Wayne Rooney, Didier Drogba, Gonzalo Higuaín, David Villa és Cristiano Ronaldo egyaránt rendkívül eredményesek, és ha csak valami sérülés nem jön közbe, akkor mindannyian ott lesznek Dél-Afrikában.

Az egykori kiváló amerikai védő, Alexi Lalas úgy véli, hogy a gólok számának emelkedéséhez még egy faktor hozzájárulhat - az időjárás. "A legutóbbi világbajnokságokat szinte kizárólag nyáron játszották, a mérkőzésekre sokszor rekkenő hőségben került sor. Dél-Afrikában viszont más az időjárás, a hőmérséklet is jóval alacsonyabb lesz. Úgy vélem, hogy ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mérkőzések jobbak legyenek, több gól szülessen" - fejtette ki az egyik amerikai tévétársaság szakértőjeként dolgozó Lalas, aki ezzel együtt is úgy véli, hogy még mindig a defenzív taktika az uralkodó.

Ruud Gullit sem hisz a számokban, az egykori aranylabdás sem várja, hogy emelkedne a gólok száma a világbajnokságon. "A sztárok egy rendkívül fárasztó szezon után érkeznek majd Dél-Afrikába, nem véletlen, hogy az idény hajrájában egyre több támadó sérül meg - gondoljunk csak Rooneyra. A játékosoknak nem lesz idejük feltöltődni, és ez érezhető lesz a vébé színvonalán" - állítja a korábbi holland klasszis.

www.global-soccer.eu