Vágólapra másolva!
Noha Kisteleki István lemondása után a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) még május 29-re tervezte az új elnök megválasztását, hivatalos jelölt híján azonban addigra már biztosan nem lehet összehívni a tisztújító közgyűlést. Egyelőre senki sem tudja megmondani, meddig marad vezető nélkül az ország legnagyobb sportszövetsége, az elnökség továbbra is kizárólag Csányi Sándorban gondolkodik, a bankvezér azonban még fontolgatja, hogy elvállalja-e a felkérést, sürgetni pedig nem akarják.

Kisteleki István tavaly decemberben jelentette be, hogy lemond az MLSZ elnöki posztjáról, ezt február végén hivatalosan is megtette, az új elnökválasztás előkészítésére alakult bizottság pedig március 24-én kérte fel Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy vállalja el a jelöltséget. Csányi megköszönte a felkérést, ugyanakkor kijelentette: "végleges álláspontjának kialakításához teljesen tisztán kell látnia az MLSZ tényleges pénzügyi-gazdasági helyzetét illetően, valamint más lényeges, a magyar labdarúgást és az MLSZ-t érintő kérdésekben."

Az MLSZ ügyvezetői eredetileg május 29-re ígérték az új elnök megválasztását, a tervezett időpontra azonban már biztosan nem lehet összehívni a tisztújító közgyűlést, annak előkészítésére ugyanis legalább egy hónapra van szükség - tudta meg az [origo] Helmeczy László MLSZ-alelnöktől, aki egyben az elnökjelölő bizottság vezetője is.

A elnökválasztáshoz nemcsak a küldötteket kell adott időn belül értesíteni a közgyűlés részletes napirendjéről, az ajánlószelvényeket is össze kell gyűjteni az egyesületektől. Csányi azonban továbbra sem döntötte el, hogy egyáltalán akarja-e jelöltetni magát a posztra, a bizottság vezetője pedig nem akart jóslatokba bocsátkozni arra nézve, hogy mégis, mikor lehet új elnöke a szövetségnek.

Hálátlan feladat

"Mindenki arra vár, hogy stabilizálódjon a helyzet. Én is nagyon örülnék, ha Csányi úr elvállalná, sürgetni azonban nem tudom" - mondta Helmeczy, aki szerint érthető, hogy Csányi kétszer is megfontolja a döntést.

"Mert mit tudunk ígérni? Add fel az eddigi nyugodt életed, s ha jól játszik a válogatott, akkor akár a mennybe is lehet menni, máskülönben viszont könnyen előfordulhat, hogy a poklok poklát fogod megjárni. A munka teljes embert kíván, lehetőleg pénzt is hozzál, de azt nem tudjuk garantálni, hogy nem fognak vérben forgó szemmel szidni a lelátón, vagy mindennek elmondani az interneten" - taglalta az alelnök a feladat hálátlan mivoltát, hozzátéve, hogy a Ferencváros kizárása után az ő autóját is többször megrongálták, és azzal is megfenyegették, hogy agyonverik.

Helmeczy cáfolta a Népszava azon értesülését, mely szerint Csányi a döntést megelezően átvilágíttatja a szövetséget, szakemberei elemzik az összes rövid- és hosszútávú szerződést, a bajnoki küzdelmekre kötött televíziós megállapodásokkal együtt. Az alelnök szerint sem Csányi, sem pedig az elnökség tagjai nem nyilatkoztak ilyet.

Csányinak nincs alternatívája - és ne is legyen!

Mint megtudtuk, az elnökjelölő bizottságnak jelenleg nincsen B-terve arra az esetre, ha Csányi nemet mond. "Az az igazság, hogy nem kapkod ez után a poszt után senki. Egyébként pedig mi keresgélhetünk, de amikor az elnökség kitűzi a közgyűlést, akkor, onnantól fogva bárki jelöltetheti magát. Ezt egyébként nem tartanám szerencsésnek abban az esetben, ha egy olyan prominens személyiség, mint Csányi úr, vállalná a jelöltséget, ezt a kérdést akkor meg kéne oldanunk."

Az elnökség tervei szerint Csányi érkezése előtt módosítanák a szervezet alapszabályát, hiszen az új elnök alkalmasint más jogi struktúrában, és minden bizonnyal a saját embereivel akarja majd irányítani a szövetséget, a jelenlegi elnökség mandátuma azonban csak jövő év februárjában jár le.

"Komoly politikai hatások"

"Bár már ott tartanánk, milyen legyen a következő alapszabály, hiszen ebben már az új elnök elképzeléseit kell követni" - mondta Helmeczy, hozzátéve, ha elnökválasztásra nem is, az alapszabály módosítására talán már során kerülhet május 29-én.

Az alelnök úgy gondolja, a politikai változások is komoly hatással lesznek az MLSZ jövőjére. "Ha megszületik az önkormányzati reform, és megszűnnek a kisebb önkormányzatok, az amatőr futballcsapatok jelentős része elveszítheti az egyetlen forrását. Nagyon nem mindegy tehát, hogyan alakul az alapszabály, miként tudjuk összeegyeztetni a profik és az amatőrök érdekeit" - mondta Helmeczy, aki azt reméli, hogy "az új kormány jobb gazdája lesz majd az MLSZ-nek, mint az előző volt."