Vágólapra másolva!
José Mourinho a Porto után az Interrel is Bajnokok Ligája-döntőbe jutott, miután az olasz csapat 3-2-es összesítéssel kiejtette a címvédő Barcelonát. A portugál edző karrierje legnagyobb pillanatának nevezte a továbbjutást, agyondicsérte csapatát, és odanyomott egyet a Barcának, amely szerinte sem a pályán, sem azon kívül nem volt sportszerű.

"Ez karrierem legnagyobb pillanata, jobb érzés, mint amikor BL-t nyertem a Portóval. Az Inter 38 éve nem játszhatott döntőt, mindannyian arra vártunk, hogy ez a sorozat megszakadjon. Nagyon boldog vagyok, több mint egy órát voltunk emberhátrányban egy nagyszerű csapat ellen, és mégis továbbjutottunk, ez mutatja, hogy hősök játszanak az Interben. Amikor Mottát kiállították, változtatnuk kellett a hadrenden, onanntól kezdve arról szólt a meccs, hogy ki akarja jobban a döntőt" - nyilatkozta az Inter edzője az olasz Sky Sport csatornának.

Mourinho többször elmondta, nem szereti az olasz futballt körülvevő közeget, és erről a barcelonai diadal után is szót ejtett: "Elismerem az olasz futballt, de nem vagyok szerelmes belé. Nem hittem, hogy valaha képes leszek olyan szoros kapcsolatot kialakítani a drukerekkel, mint amilyet a Chelsea-nél tapasztaltam, de most ugyanezt érzem az Internél, a szurkolók a nehéz pillanatokban mindig mellettünk voltak. Ebben az óriási stadionban alig lehetett megtalálni őket, de amikor a 85. percben meghallottam őket, egyből tudtam, merre vannak. Arra kérem a szurkolókat, hogy jöjjenek ki a reptérre a csapat elé, tudom, hogy ütközik a munkaidővel, de ezek a játékosok megérdemlik a szeretetet."

Persze Mourinho nem magát adná, ha nem szúrt volna oda egyet a Barcelonának. "Messi fantasztikus tehetség, olyan, mintha egy másik bolygóról jött volna, de ő sem játszott a képességeihez méltó módon. A Barcelonának egyet kéne jelentenie a minőséggel és a fair playjel, de ezt sem a pályán, sem azon kívül nem tapasztaltam, a meccs előtti éjszakán például arra keltünk, hogy petárdáznak a szállodánk mellett."

Az Inter edzője a lefújás után a pályán keresztülrohanva ünnepelt, ami miatt összetűzésbe keveredett Víctor Valdésszel, a Barca kapusával. "Valdés, ahogy a többiek is, azt hitte, hogy nyert ügyük van. Megleptük őket a San Siróban, és amikor megláttam, hogy a szurkolóik hogy őrjöngenek a lelátón a meccs előtt, már tudtam, hogy igazából félnek tőlünk. Ha tizenegy emberrel játsszuk végig a meccset, akkor nyerhettünk is volna, de Pandev sérülése és Motta piros lapja után változtatnunk kellett. A bíráskodással nem szeretnék foglalkozni, a meccs előtt azt mondtam, ha a játékosok segítenek a bírónak, akkor könnyű dolga lesz, de ezen a mérkőzésen néhányan meg akarták nehezíteni a helyzetét."

Mourinho nem szállt el a sikertől, és csapatát is figyelmeztette, hogy fontos feladatok várnak rá a hétvégén: "A szezon még nem ért véget, még több döntő is előttünk áll. Holnaptól már a Lazio elleni bajnokira kell koncentrálnunk, hiszen a BL-döntőig a bajnokság a legfontosabb. Persze ha az ember bejut a BL-döntőbe, akkor ott is nyerni akar, jó érzés, hogy ebben az idényben négyszer játszottunk a Barcelonával és kétszer a Chelsea-vel, és még mindig versenyben vagyunk. Ki lehet jelenteni, hogy az Inter meghatározó csapatnak számít a nemzetközi porondon, és ha most esetleg nem nyerné meg a BL-t, akkor majd jövőre, vagy két év múlva megteszi".

Pep Guardiola, a Barcelona edzője abban látta a vereség okát, hogy csapata játéka nem volt elég lendületes, a játékosok ritkán vállalkoztak arra, hogy egy az egyben megverjék ellenfelüket, és nem tudtak mit kezdeni a kilenc emberrel védekező Interrel. Guardiola megérdemelt Inter-továbbjutásról beszélt, és azt mondta, igyekszik felrázni csapatát, hiszen szombaton már a Villarreal otthonában van a bajnoki cím szempontjából kulcsfontosségú meccse a Barcának. Guardiola Mourinho beszólására is reagált: "A csapat tudja, hogyan kell nyerni, de azt is megmutatta, hogy a vereséget is képes elviselni."