Vágólapra másolva!
Kósa Lajost egy időben Orbán Viktor alternatívájaként tartották számon a Fideszben, és bár a leendő miniszterelnök pozíciója jelenleg erősebb, mint valaha, régi szerelmében, a futballban mindeddig nem sikerült felülmúlnia a debreceni polgármestert. Az Orbánhoz erős szálakkal kötődő Videoton most letaszíthatja a trónról Kósa Lokiját, a fideszesek szerint azonban mindez nem szít viszályt a párton belül, mert az erős konkurencia csak hasznára válik a magyar focinak.

Hogy lesz, Lajos?

"Kampány ide, kampány oda, ma indul a bajnokság. Loki - Diósgyőr. Hogy lesz, Lajos?" - kérdezte Orbán Viktor leendő miniszterelnök a Facebookon Kósa Lajos debreceni polgármestert február 26-án, az NB I tavaszi szezonjának első napján.

A kérdés most aktuálisabb, mint valaha, a Fidesz két legerősebb embere által látványosan támogatott két csapat ugyanis négy fordulóval a bajnokság vége előtt kiélezett harcot vív az aranyérmért, pénteken pedig éppen egymással játszanak Debrecenben, ahol akár el is dőlhet a bajnoki cím sorsa.

Orbán közel áll a Videotonhoz, meccsein rendszerint megjelenik, többes szám első személyben beszél a csapatról, a fehérváriak utánpótlásbázisának számító felcsúti akadémia alapítójaként pedig hivatalosan is kapcsolatban áll a klubbal (Orbán magyar fociban betöltött szerepéről itt olvashat bővebben). A DVSC-ben kisebbségi tulajdonrésszel rendelkező debreceni önkormányzat vezetőjeként Kósa Lajos ugyancsak kompetens a bajnokcsapat ügyeiben, sokszor nyilatkozott már a Loki terveiről, így amellett, hogy egyaránt focirajongók, mindkettőjük esetében többről van szó az egyszerű szurkolói vagy támogatói szerepről.

Kósa Lajos ennek ellenére az [origo]-nak azt mondta, a politikusok, legyenek mégoly befolyásosak is, ugyanúgy beszélgetnek a fociról, mint a hétköznapi emberek. "Barátilag, közvetlenül szoktuk Orbán Viktorral megbeszélni a fociügyeket. Nincs semmilyen rivalizálás, froclizás, üzengetés, inkább az építő jellegű gondolatok a jellemzőek."

A polgármester szerint, amikor szóba kerül a téma kettőjük között, rendszerint nem a két klub aktuális eredményein morfondíroznak, inkább azon törik a fejüket, hogy miként lehetne jobbá tenni a magyar focit. "Egyetértünk abban, hogy az a jó magyar focinak, ha van három-négy erős vidéki fellegvár, ahol komoly közönsége van a csapatoknak, ezek mellett pedig a fővárosban is kell legyen egy-két erős bázis. Így lesz kiélezett a bajnokság, így lehet sok éles, igazi téttel bíró mérkőzést játszani, amire nagy szüksége van a magyar focinak."

Nem jön a pártelnök

A Videoton kedden kikapott az MTK-tól, a Debrecen viszont legyőzte a Vasast, és ezzel hosszú idő után átvette a vezetést a tabellán a vetélytárstól. A pénteki rangadó előtt két pont a Loki előnye a tabella élén.

"A Videoton mérkőzése után felhívtam Garancsi Istvánt, a fehérvári klub tulajdonosát, és beszéltem Orbán Viktorral is, kérdeztem, hogy el tud-e jönni a pénteki meccsre. Kedden a Vidi-meccsen ott volt, de sajnos Debrecenbe nem tud eljönni, mert elég elfoglalt mostanában" - mentette ki elnökét Debrecen első embere.

Forrás: MTI

Kósa elmondta, egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon tudja, hogy a párttársak melyik csapatnak szurkolnak a fideszes politikusok, azt viszont érzékelte a DVSC BL-szereplése folyamán, hogy megnőtt az érdeklődés az együttes iránt.

Orbán Loki-sála

Ez olyannyira így volt, hogy a Levszki Szófia elleni selejtező visszavágóján nem ő, hanem Orbán Viktor nyilatkozott a meccset közvetítő csatornának, méghozzá Loki-sállal a nyakában.

"Hogy egy tévé kit és miért kér fel egy nyilatkozatra, arról őket kell megkérdezni, nyilván olyan személyt akartak megszólaltatni, akire a legtöbben kíváncsiak" - mondta Kósa. "Az emberek szeretik azt hinni, hogy a Fideszben médiahangyák ezrei serénykednek, hogy mindig minden pontosan meg legyen tervezve. Hát ez nem így van, ez a nyilatkozat is egy spontán dolog volt. Én már csak azért sem nyilatkozhattam, mert a szünetben bent voltam a csapat öltözőjében."

Egy, a Videoton díszpáholyában járatos fehérvári forrásunk az [origo]-nak azt mondta, hogy tapasztalatai szerint a Fideszben sokan szeretik a futballt, de nem kardinális kérdés, hogy ki melyik csapatnak szurkol. "Orbán egyébként is inkább a Puskás Akadémiát képviseli, mint a Videotont. Persze, ha valaki a Lokinak szurkol, azért nem fogja teli torokból kiabálni, hogy 'hajrá, Debrecen!', ha ott ül mellette Orbán Viktor."

Varga Mihály átpártol

Orbán Viktor mellett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke is feltűnik a Sóstói Stadionban. A miniszterelnökség leendő vezetője a Vidi.hu-nak bevallotta, nehéz helyzetben van, amikor le kell tennie a voksát valamelyik csapat mellett, mert karcagi révén korábban a Debrecen meccseire járt, most azonban mégis úgy véli, jót tenne a magyar focinak, ha három év után új bajnokot avatnának.


Ezen a véleményen van Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője, Székesfehérvár egyik egyéni országgyűlési képviselője is, aki gyakorlott meccsre járónak számít, jelen pillanatban azonban neki sem fér bele a debreceni kirándulás. "Gyerekkorom óta járok a Videoton mérkőzéseire, régebben az idegenbeli találkozókra is elmentem, ma már erre sajnos nincs időm. A pénteki rangadót is csak a tévében tudom majd nézni" - mondta az [origo]-nak. A csapat szereplése városszerte témát ad a fehérváriaknak, mindenki bízik a végső sikerben. "Mióta én meccsre járok, azóta vágyik a város a bajnoki címre, amely eddig egyszer sem jött össze. Most azonban kézzel fogható közelségben van, és a tavaszi szezon kezdete óta egyre többen gondolják úgy, hogy sikerülhet megelőzni a Lokit."

A klub honlapjára feltöltött videókon látszik, hogy milyen nagy a nyüzsgés a VIP-páholyban, úgy tűnik, Fehérváron társadalmi esemény lett futballmeccsre járni."Korábban ez csak a jégkorongra és a kosárlabdára volt igaz, ma már azonban a labdarúgásról is elmondható. Az elmúlt évtizedben megpróbálták kinevelni az emberekből a foci szeretetét, a klub új vezetése azonban visszaadta a Vidi becsületét" - állítja Cser-Palkovics.

Felvetettük, hogy a jó szereplés mellett nem vonzott-e a klubhoz új rajongókat Orbán Viktor személye. "Szerintem hiba lenne a sportot és a politikát összekeverni" - mondta erre Cser-Palkovics. "A Videotonnak van egy tulajdonosa és egy vezetősége, ők végzik a munkájukat, irányítják a klubot. Orbán Viktor pedig, mint a csapat régi szurkolója, kijár a meccsekre. Ismert a fehérvári kötődése, azaz nem meglepő, hogy most is a Videotonnak szurkol. Én nem látok összefüggést az ő jelenléte és a között, hogy most többen járnak a Vidi meccseire."

Megy a zrika a Fideszben

Ha politikai befolyás a szóvivő szerint nem is érvényesül a futballban, a politikusok közötti fricskáknak azért jó eszköze a foci.

"A sporthoz hozzátartozik egymás ugratása, úgyhogy szokott menni a meccsek előtt, után egy kis zrikálás, de semmi komoly rivalizálás nincs ennek a hátterében" - mondta Cser-Palkovics. "Nem rejtem véka alá a debreceniek előtt sem, hogy a szezon végén a hokisok bajnoki címe mellé még egy fehérvári elsőséget várok, ami csak a focistáké lehet."