Vágólapra másolva!
Nemzetközi elismerésben részesült vasárnap Orbán Viktor: a leendő miniszterelnököt első helyre sorolta az angol Goal.com portál a futballistából lett politikusok listáján. A Fidesz első embere olyan sztárokat előzött meg, mint Zico, Pavljucsenko, Weah vagy Rivera.

"Viktor kicsoda?" - kezdi ismertetőjét az angol portál a második kormányzati ciklusára készülő Fidesz-elnökről. "A Football Managerrel játszók emlékezhetnek rá, hogy még 2006-ban is szerepelt a programban a kiválasztható játékosok közt. Jelenleg éppen újra kormányzásra készül, miután pártja megnyerte az áprilisi választásokat."

"A politikus a helyi amatőr focicsapatban, a Felcsútban játszott, 2001-ben pedig lefújt egy kormányülést, hogy pályára léphessen a csapattal" - anekdotázik az internetes lap.

A Goal.com Nicolas Sarkozyt is megemlíti mint egykori "tehetséges jobbszélsőt". A francia kormányfő ugyanakkor nincs rajta a tizes listán, melyen az aranylabdás Gianni Rivera, valamint a brazil legenda, Zico is szerepel.

Azok közül, akik nem focicsukában, hanem öltönyben és nyakkendőben futottak be karriert, kiemelkedik Thomas Bodström, aki hat éven át volt igazságügyi miniszter Svédországban. Az egykori AIK Stockholm-játékos miniszteri megbizatása 2006-ban ért véget, de azóta is országgyűlési képviselő.

A rangsor legkülönösebb szereplője David Icke. A Coventry City korábbi tehetséges kapusa egy sérülés miatt adta fel eredeti pályafutását, majd politizálni kezdett: a 80-as években az akkor még egyáltalán nem divatos zöld pártba lépett be. Később több könyvet is írt rendkívül bizarr összeesküvés-elméletekről, sok egyéb mellett azt állítva, hogy Diana hercegnő halála az ősi Diana istennőnek tett szimbolikus áldozat volt.

A Goal.com listája:
10. Roman Pavljucsenko
9. Marc Wilmots
8. Thomas Bodström
7. Zico
6. Grzegorz Lato
5. Oleg Blohin
4. Gianni Rivera
3. David Icke
2. George Weah
1. Orbán Viktor