Vágólapra másolva!
 

"Sok ember kis helyen együtt" - erre készülnek a helyiek, legalábbis szvázi nyelven ezt jelenti a vb-n négy csoportmeccsnek otthont adó Mbombela-stadion neve. A 46 ezer férőhelyes arénába az igazán neves csapatok közül csak az olaszok látogatnak el, de a félmilliós Nelspruitnak várhatóan a többi találkozón sem kell majd szégyenkeznie a nézőszám miatt.

Forrás: AFP

A Dél-Afrika keleti végén fekvő Mpumalanga tartományba a futball lényegében ezen a nyáron érkezik meg: a székhelyet adó város a stadion felépülése előtt nem tudott nemzetközi mérkőzéseket rendezni. Ennek ellenére a város egyik leghíresebb emberének éppen egy futballista, a spanyol és az olasz bajnokságban is megfordult David Nyathi számít. "Ő volt az első olyan játékos az országnak ebből a szegletéből, aki feltett minket a térképre, és megmutatta, hogy Mpumalangában is születnek tehetségek" - mondta elődjéről Katlego Mashego, a helyiek válogatott játékosa a FIFA honlapjának.

Ha a város lakóit mégsem hozná lázba a foci, a stadion közönsége a vb-re érkező turistákból is összeadódhat. Nelspruit mellett fekszik ugyanis Dél-Afrika egyik fő nevezetessége, a világszerte ismert Kruger Nemzeti Park. "A vendégeink nálunk kedvükre csodálhatják a Nagy Ötös (oroszlán, orrszarvú, kafferbivaly, elefánt, gepárd) bármelyikét" - népszerűsítette szűkebb hazáját Mashego.