Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid Diego Forlán duplájával hosszabbításban győzte le a Fulhamet az Európa Liga első döntőjében. Az angol csapatnak Gera Zoltán volt az egyik legjobbja, aki ugyan helyzetbe nem került, de gólpasszt adott és rengeteget dolgozott a mezőnyben. A bajnokságot a nemzetközi szereplés miatt beáldozó Atlético az 1962-es KEK-győzelem után másodszor végzett élen egy európai kupasorozatban, a Fulham pedig a döntőbe jutással is óriási eredményt ért el.

Európa Liga, döntő:
Atlético Madrid (spanyol) - Fulham (angol) 2-1 (1-1, 1-1, 1-1)
Hamburg, Hamburg Arena
v.: Rizzoli (olasz)
Atlético: De Gea - Ujfalusi, Perea, Álvaro Domínguez, Antonio López - Reyes (Salvio, 78.), Paulo Assuncao, Raúl García, Simao Sabrosa (Jurado, 68.) - Forlán, Agüero (Varela, 119.).
Fulham: Schwarzer - Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff (Nevland, 84.), Etuhu, D. Murphy (Greening, 118.), S. Davies - Gera - Zamora (Dempsey, 55.).
gól: Forlán (32., 116.), illetve S. Davies (37.)
sárga lap: Hangeland (63.), Salvio (107.), Perea (114.), Forlán (117.)

A Fulham kilenc hónapos menetelés végén jutott el az Európa Liga első döntőjébe, a londoni kiscsapat tavaly júliusban, a selejtező harmadik fordulójában kapcsolódott be a sorozatba, kezdésnek a litván Vetrát kétszer is 3-0-ra verte.

A főtáblára az orosz Amkar Perm testén keresztül vezetett az út (3-2-vel mentek tovább Geráék), aztán a csoportkörben a Roma mögött másodikként végzett a Fulham, úgy, hogy az utolsó meccsen Bázelben kellett nyernie, a győztes gólt éppen Gera szerezte.

Az igazi bravúrokat az egyenes kieséses szakaszra tartogatta a Fulham, hiszen sorrendben a címvédő Sahtart, a Juventust, a Wolfsburgot és a Hamburgot ejtette ki Roy Hodgson csapata, a Gera-gólt csak a Wolfsburgnak sikerült megúsznia. Roy Hodgson már a döntő előtt magáénak tudhatott egy elismerést, mivel a Fulham edzője lett az Év menedzsere Angliában a kollégák szavazatai alapján.

Az Atlético Madrid a BL-ből került át a második számú kupasorozatba, miután a Chelsea és a Porto mögött csak harmadik lett csoportjában. Forlánék a Galatasarayt, a Sportingot, a Valenciát és a Liverpoolt tűntették el a mezőnyből, a négy párharcból háromszor is az idegenben lőtt több gólnak köszönhetően.

Izgalmak voltak, helyzetek nem igazán

Nem estek egymásnak a csapatok, az első eseményre 11 percet kell várni, de az majdnem gólt hozott, Murhpy eladott labdájából vezetett akciót az Atlético, amit Forlán kapufán csattanó lövése zárt le.

Mindkét csapat az óvatosságra szavazott, a védők nem léptek be a támadásokba, így egyik csapatnak sem sikerült az ellenfél kapujánál létszámfölényes helyzeteket kialakítani, maradtak a távoli lövések, az egyik oldalon Reyes, a másikon Davies adott munkát a kapusnak. A Fulham jól megszervezte a védekezését, de az Atlético egy szerencsés góllal vezetést szerzett, Agüero eltörte a labdát, ami így lett jó Forlánnak.

Az angolok nem zuhantak össze, és a játékot sérülten vállaló Zamora először villant, majd Gera beadása után a labda megcsúszott Paulo Assuncao fején, Davies pedig pazar kapásgólt szerzett. Zamora Achilles-ín-sérülése jelentősen befolyásolta a Fulham játékát, a csatár ugyanis a második félidő elején lement, így nem maradt igazi támadó az angol csapatban, ami érződött is a támadásokon.

Forrás: EPA

Davies remek mozdulattal egyenlített

A másik oldalon sem parádéztak a támadásért felelős emberek, amit jól jelez, hogy Quique Sanchez Flores mindkét szélsőjét lekapta, és hogy a jobbhátvéd Ujfalusi előretörései több veszélyt hordoztak magukban, mint Reyes és Simao Sabrosa megmozdulásai.

A második félidőben egy De Gea által védett Davies-lövés kivételével nem alakult ki helyzet, így jöhetett a hosszabbítás, amit lendületesen kezdett a Fulham, mégis az Atlético kerülhetett volna lépéselőnybe, de Agüero két méterről hibázott. Amikor már úgy tűnt, hogy a két fáradt csapat a tizenegyesekre bízza a döntést, Agüero passza után Forlán finom mozdulattal és némi szerencsével eldöntötte a kupa sorsát.

Online közvetítés:
Első félidő

Gera a harmadik percben próbálkozott először, lövését az egyik Atlético-védő blokkolta. Az első tíz percben a szurkolók játszották a főszerepet, akik pazar hangulatot teremtettek, a pályán nem sok érdemleges történt, óvatosan kezdtek a felek.

A 11. percben Murphy adott el egy labdát a saját térfelén, egyből indult is az Atlético-ellencsapás, Agüero passza után Forlán 14 méterről, ballal tüzelt, a labda pedig a bal kapufán csattant. Aktívabb volt a spanyol csapat, Reyes szabadrúgása után Schwarzer először találkozott a labdával, a túloldalon a Zamora által lefejelt labdát Gera bombázta ballal magasan fölé, nem dőlt eléggé rá a magyar támadó.

Forrás: AFP

Hangeland (jobbra) barátkozik Agüeróval

A 20. percben Davies lőtt szép mozdulattal, De Gea hárítani tudott. Forlán jobbal-ballal tüzelt, de a kapufa után ezúttal egy veszélytelen kísérletet jegyezhettünk fel az uruguayitól. Agüero gyors egymásutánban kétszer is szép cselekkel bolondította meg a Fulham védelmének jobb oldalát, de a beadását mindkétszer hatástalanították a belső emberek.

A 32. percben megszerezte a vezetést az Atlético: Agüero lőtt ballal 16-osról, a labda lepörgött a kis argentin lábáról, de így lett jó a szemfüles Forlánnak, aki 11 méterről a jobb alsóba belsőzte (1-0). A Fulham az Európa Ligában négyszer került hátrányba, kétszer meg tudta fordítani a meccset, egyszer döntetlent ért el, egyszer pedig kikapott.

Forlán gólja:


Nem fogta meg a gól és az angolokat és öt perc múlva érkezett az egyenlítőgól: Zamora nem tudott lőni, Gerához passzolt, aki beívelt, Paulo Assuncao ugyan belecsúsztatott a labdába, de az így is eljutott Daviesig, aki jobbal, kapásból gyönyörűen bombázott a hálóba (1-1).

Gera ívelése után Davies egyenlít:


A félidő végét megnyomta az Atlético, egymás után jöttek a szögletek, Forlán megint ballal kínálta meg Schwarzert, aki leért a jobb kapufa mellé tartó labdára.

Második félidő

Gera az első félidőben 5983 métert futott az UEFA-honlap statisztikája alapján, ez a legjobb teljesítménynek számított a Fulhamben, és az Atlético-játékosok közül is csak ketten, Raúl García (6271 m) és Simao Sabrosa (6238) előzték meg. A magyar légiós 16 passzából 12 volt sikeres, ez 75 százalékos mutató, a társak közül csak Murphy és Etuhu volt precízebb (78-78 százalék).

Az 52. percben Gera indult el egy hosszú indításra, de az átvételt kicsit elrontotta, így De Geáé lett a labda, Gera stoplisa azonban eltalálta a kapus fejét, amikor át akarta őt ugrani, a spanyolok nehezményezték az esetet, de nem lett belőle komolyabb konfliktus.

Forrás: EPA

Hugh Grant is a helyszínen szurkolt a Fulhamnek

A 60. percben rossz helyre fejelt egy beadást Álvaro Domínguez, Davies lecsapott a lehetőségre, és egyből lőtt, De Gea nagy vetődéssel tolta ki a jobb sarokra tartó labdát.

A második félidő közepén Duff indult el befelé a jobbszélről, két emberen is átjutott, majd laposan lőtt, de a labda jó két méterrel elkerülte a bal sarkot. Aztán megint Duff aktívkodott, jobbal emelt középre a szögletzászló közeléből, de a beadás kicsit magas volt, így hiába úszott a levegőben Gera akrobatikus mozdulattal, nem tudta a kapu felé irányítani a labdát.

Negyedórával a vége előtt ígéretes helyről jutott szabarúgáshoz a madridi csapat, de Agüero rövid sarokra csavart labdáját Schwarzer simán elcsípte. Rohamosan közeledett a hosszabbítás, a csapatok ugyanis kissé kifulladtak a végjátékra, Raúl García egy átlövéssel megpróbálta eldönteni a meccset, de métereket tévedett, a másik oldalon Murphy szabadrúgása jött le a sorfalról.

Rizzoli a kilencven percre még kettőt tett rá, Agüero egy beadás után még megpróbált eljátszani egy tizenegyest, de a bíró nem ette meg, így jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás

Az Atlético egyszer már jól jött ki a túlórázásból, hiszen az elődöntőben a Liverpoolt hosszabbítás után ejtette ki. A Fulham-játékosokban maradt több szufla, legalábbis az első percek erről árulkodtak, a csereként beállt Nevland Murphy indítása után egy védővel a nyakán került lövőhelyzetbe, de majdnem taccsra rúgta a labdát.

A 101. percben Forlán gyűjtött be egy labdát a hosszú oldalon, majd éles szögből középre bikázta, Schwarzernek pedig ki kellett feküdnie, hogy megelőzze a berobbanó Atlético-játékost. A 105. percben hihetetlen helyzet maradt ki: Forlán simán elment Baird mellett, okosan visszagurított, Salvio azonban nem találta el az üres kaput, Agüero szintén gólt lőhetett volna, de ő meg két méterről az oldalhálóba pöckölt becsúszva.

A szinte jobbszélsőt játszó Ujfalusi centerezése után Forlán állítgatás nélkül lőtt, de csak a kapu mögötti szurkolókat ajándékozta meg egy labdával. A 116. percben az Atlético rettegett csatársora összehozta a második gólt, Agüero baloldali beadására Forlán a rövid saroknál érkezett, és úgy ért bele a labdába, hogy az elment Hangeland lába között és a bal sarokba gurult (2-1).

Forlán nem akart büntetőket:


A legvégén még Gera lesről lőtt a kapu mellé, Rizzoli pedig a 122. percben lefújta a meccset, így az Atlético Madrid Diego Forlán duplájával lett az Európa Liga első győztese.