Vágólapra másolva!
Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a futballcsapat élére magyar edzőt szeretnének szerződtetni, a keretet pedig elsősorban hazai játékosokkal kívánják megerősíteni. Azt is hozzátette, hogy a tisztiorvosi szolgálat kifogásai miatt módosították az új stadion építési terveit, és, ha csúszásokkal is, de a létesítmény mindenképpen fel fog épülni.

A Ferencváros labdarúgócsapatánál furcsállják, hogy a magyar államtól megvásárolt területen tervezett fejlesztéseket épp egy állami cég, a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) próbálja hátráltatni. Így egyelőre kérdéses, hogy az idén nyárra tervezett stadionépítési munkálatokat mikor lehet elkezdeni.

Berki Krisztián, a futballegyesületet működtető zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, az Albert-stadion bontási és építési engedélye megvan, utóbbi azonban a szomszédos ÁNTSZ által emelt kifogások miatt továbbra sem jogerős. Az egészségügyi szervezet szerint az új komplexum veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne a szolgálat épületeihez. A klub ezért módosított az eredeti pályázaton.

"A jelenlegi gazdasági helyzetben a finanszírozás a legnehezebb kérdés - fogalmazott a sportvezető. - Magyarországon nem bevett szokás, hogy a bankok stadionépítésre folyósítsanak hitelt, ugyanakkor folyamatos tárgyalásban vagyunk a pénzintézetekkel, s igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást."

Berki hozzátette, a hitelt csak akkor kaphatják meg, ha a jogerős építési engedély a birtokukban van, de a megállapodást bármikor megköthetik, ehhez elegendő az elvi engedély. Az egyesület angol tulajdonosa 50 milliárd forintos beruházást tervez megvalósítani a területen, az új stadion pedig nagyságrendileg ötmilliárd forintért épülne meg.

"Azt, hogy előreláthatólag mennyit csúszik az eredetileg 2010 nyarára tervezett munkálatok kezdete, jelenleg nem lehet megmondani, mert ez szintén függ a finanszírozás kérdésétől - mondta a vezérigazgató. - Attól viszont nem kell tartaniuk a Fradi szurkolóinak, hogy az új aréna nem épül majd meg, miután Kevin McCabe-nek rengeteg pénze van ebben a pályázatban, s amíg a fejlesztések nem valósulnak meg, csak veszteséget könyvelhet el. Számára ugyanúgy rosszkor jött a gazdasági válság, mint bármelyik más üzletember számára, de úgy gondolom, hogy a világ 42. legnagyobb ingatlanbefektető cégének tulajdonosaként egyértelmű, hogy végig szeretné vinni a terveit, mert csak így lehet nyereséges."

Berki hangsúlyozta, az Albert-stadion területén nemcsak az új futballpálya, hanem rendezvényközpont is épül majd, az FTC ugyanis másképpen nem termelhet profitot, mert a jegybevételből ma Magyarországon nem lehet fenntartani egy labdarúgóklubot.

Az NB I-es csapat leendő edzőjével kapcsolatban a sportvezető azt mondta, játékosként Egervári Sándor és László Csaba is volt a trénere, s mindkettejükkel szimpatizál. Konkrétumokról ugyanakkor nem tudott beszámolni, de hozzátette, ő magyar szakembert látna szívesen a Ferencváros kispadján, a végső döntést azonban az angol tulajdonos hozza majd meg.

A két magyar edző neve már korábban is megjelent a lapokban, igaz, mellettük akkor még ott volt a listán Lothar Matthäus egykori szövetségi kapitány. A Nemzeti Sport akkori értesüléseit, miszerint a zöld-fehér klub mindenképpen külföldi edzőt szeretne, Berki Krisztián cáfolta, és azt mondta, a vezetőség kikötése mindössze annyi, hogy a leendő tréner jól beszéljen angolul, mivel a keretben sok a külföldi játékos.

László Csaba az [origo] megkeresésére korábban elmondta, szívesen visszatérne egy olyan Fradihoz, ahol rendezettek a viszonyok, ám attól tartott, hogy egy magyar klub nem tudná kivásárolni a Heartsból. Ez az akadály azonban elhárult azóta, hiszen a szakvezető távozott a skót klubtól.

Az idény végén számos futballista szerződése lejár, s Berki szerint a szezon hátralévő részében - miközben az új edző kiléte még nem ismert - csak magyar labdarúgókkal tárgyalnak, de a sportszakmai vezetés még angol kézben van:

"Amióta a Fradinak külföldi tulajdonosa lett, mindenki láthatta az elért eredményeket, s ebből mindenki levonhatta a saját következtetését. Véleményem szerint sportszakmai szempontból előbbre is tarthatnánk, de az is igaz, hogy amit a tulajdonos ígért, azt megvalósította, a csapat visszajutott az élvonalba, s ott stabilizálta a helyzetét. A későbbiekben lehet majd olyan stratégiai döntést hozni, amelynek értelmében a sportszakmai rész magyar kézbe kerül, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben mi magyar futballistákkal tudunk tárgyalni, és őket próbáljuk elcsábítani a Fradihoz."

ÁNTSZ: két kérdésben nincs megállapodás

Az ÁNTSZ közleménye szerint egyelőre két kérdésben nem tudott megállapodni a Ferencvárossal, amely a szomszédságában szeretné idén nyáron elkezdeni a tervezett labdarúgó-stadion építési munkálatait.

"Az ÁNTSZ, mint telekszomszéd, az elvi építési engedély ügyintézése során bekapcsolódott az egyeztetésekbe" - olvasható az állásfoglalásban. "Minden kérdésben sikerült megegyezni, két kivétellel: az ÁNTSZ elvárja és kéri a beruházótól, hogy az építkezés ne veszélyeztesse az építési terület közvetlen közelében lévő, a járványügyi feladatokban résztvevő épületek biztonságát és működését, valamint a mélyépítés során elengedhetetlen nagy tömegű földkiemelés és szállítás illetve a felszíni építkezés teherjármű forgalma során ne sérüljenek meg a telekhatáron lévő épületek".

Az ÁNTSZ kiemelte "az elvi építési engedély az I. fokú hatóság előtt van", továbbá bizakodik abban, hogy "a bontási és az elvi építési engedély birtokában a gazdasági recesszió sem vet gátat a beruházás mielőbbi megkezdésének", mert az új rendezvényközpont a minőségi sport mellett a tömegsportnak is kiváló helyszíne lehet, ami összecseng a népegészségügyi programban megfogalmazott célokkal is.