Vágólapra másolva!
1964 és 1965 után harmadszor lett Európa legjobb klubcsapata az Inter. Az olasz bajnok az argentin Diego Milito két találatával 2-0-ra verte a Bayern Münchent a madridi Bajnokok Ligája-döntőben, Jose Mourinho - Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld mellett - a harmadik olyan edző lett, aki két különböző csapattal is felért a csúcsra.

Bajnokok Ligája, döntő:
Bayern München (német) - Internazionale (olasz) 0-2 (0-1)
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Howard Webb (angol)
Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Hamit Altintop (Klose, 63.) - Müller, Olic (Gomez, 74.)
Inter: Júlio César - Maicón, Lúcio, Samuel, Chivu (Stankovic, 68.) - J. Zanetti, Cambiasso - Sneijder - Eto'o, D. Milito (Materazzi, 92.), Pandev (Muntari, 79.)
gól: Milito (34., 70.)
sárga lap: Demichelis (25.), Van Bommel (78.), illetve Chivu (30.)

Meglepetést egyik szakvezető sem okozott a kezdőcsapatok kijelölésekor, a Bayern Münchennél tudni lehetett, hogy az eltiltott Franck Ribery nem lehet ott a pályán, Ivica Olic párja a támadósorban Thomas Müller lett, de felépült kisebb sérüléséből az argentin Martin Demichelis is. Az Internél a csapatkapitány Javier Zanetti lépett fel a középpályára az eltiltott Thiago Motta helyére, a védelem bal oldalán így a román Cristian Chivu jutott szóhoz.

A mérkőzést az angol Howard Webb vezette, aki a BBC-nek elmondta, óriási megtiszteltetés ez számára.

Egervári Sándor szövetségi edző a mérkőzés előtt azt mondta, tippelni nem szokott, őt elsősorban a stratégiai húzások érdeklik. De az Intert egy fokkal agresszívabbnak érzi, így szerinte az olasz csapaté lesz a serleg.

A csak légiósokkal felálló Internazionale rendkívül szervezetten védekezett, és gyors, néhány húzásból álló támadásokkal próbálkozott, egy ilyen akció végén pedig Diego Milito révén a vezetést is megszerezte. A félidő utolsó néhány percében - szinte mint a Barcelona elleni elődöntőben - teljesen beszorult az olasz bajnok, ám a Bayern igazából helyzetig sem jutott.

A második játékrész elején két perc alatt két gól is születhetett volna, ám előbb Julio Cesar, majd Hans-Jörg Butt védett hatalmasat.

Úgy tűnt, a Bayern megtalálta az Inter védekezésének ellenszerét, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de az egyenlítés elmaradt. Sőt, a zseniális Diego Milito bohócot csinált Daniel van Buytenből, s második góljával eldöntötte a kupa sorsát.

Az Inter története harmadik sikerét érte el a legrangosabb európai kupasorozatban, de egyben az olasz futballnak is nagy szolgálatot tett, ugyanis ezzel biztossá vált, hogy a sorozat 2011/12-es szezonjában az olaszok továbbra is négy csapatot delegálhatnak, míg a németek változatlanul hármat.

José Mourinho, a kék-feketék vezetőedzője a harmadik olyan szakember lett, aki két különböző csapat élén is magasba emelhette a trófeát. A 47 éves tréner 2004-ben a Portóval ért a csúcsra. Korábban Ernst Happel (1970, Feyenoord, 1983, Hamburger SV) és Ottmar Hitzfeld (1997, Borussia Dortmund, 2001 , Bayern München) tudott két különböző gárdával nyerni.

1. félidő:



A 13. percben Hamit Altintop szólója és csele után lőtt, a labda Maicónról pattant szögletre. Öt perc múlva Sneijder távoli szabadrúgása megpattant Altintop fején, de Butt így is hárított. A 25. percben Demichelis tarolta le Militót, villant a jogos sárga.

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

A védelmek mindkét oldalon remekül működtek, Lúcio, illetve Van Buyten kiválóan éltek együtt a játékkal, a rombolás mellett a labdaszerzésre és a pontos átadásokra is odafigyeltek.

A 30. percben Chivu is besárgult, a vízilabdásokhoz hasonlító védősisakban szereplő román bekk megrúgta Robbent, igaz, a holland csak pár lépés után érezte úgy, össze kell esnie. A 34. percben Lahm jobboldali beadása pattant meg egy védőn, de Júlio César védett.

A 34. percben megszerezte a vezetést az Inter. Júlio César hatalmas kirúgását Diego Milito Sneijder elé fejelte, aki azonnal vissza is tette a labdát a védők közül kibújó társnak, az argentin csatár pedig nem hibázta el a zicccert (0-1).


Próbálkozott ugyan a Bayern, de ötlettelen játékában nem volt benne a gól. Igaz, a 34. percig ezt lehetett mondani az Interről is.

A 43. percben elképesztő ziccert hagyott ki az Inter, Milito visszaadta az álompasszt Sneijdernek, aki 10 méterről futtából, ballal Buttba lőtte a labdát. A félidő utolsó percében Olic szerzett labdát, majd rettenetesen gyatrán, hat méterrel a kapu mellé lőtt, az egyperces hosszabbításba pedig még Van Bommel lehetősége is belefért, de ő sem találta el a kaput.

Forrás: AFP
A képre kattintva megnézheti a meccset képekben!

A félidei statisztika árulkodó volt: annak ellenére, hogy a Bayern tízszer lőtt kapura, szemben a 7 Inter-kísérlettel, s 66 százalékban birtokolta a labdát, még is az olasz együttes vezetett, s hagyott ki még egy nagy ziccert. A labdabirtoklás sok passzal járt együtt, ebben Schweinsteiger járt az élen 94 százalékos pontossággal.

Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, aki egyébként a Barcelonának és a Liverpoolnak szurkol, a szünetben azt mondta az [origo]-nak: "A meccs előtt 2-1-es Bayern-győzelemre tippeltem,és úgy korrekt, ha tartom a tippem. De most már nagyon nehéz lesz, Ribéry nagyon hiányzik."

2. félidő

15 másodperc alatt elképesztő helyzetet hagyott ki a Bayern, Altintop labdájára Müller érkezett jól, ám 10 méterrel Júlio Césart találta telibe. Válaszul Milito adott álompasszt Pandevnek, aki 14 méterről okosan emelt, Butt ujjheggyel hatalmasat védett.

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

Az 55. percben Sneijder szabadrúgása szállt a léc fölé, majd Altintop 14 méteres lövése kerülte el centikkel a jobb sarkot. A 63. percben Hamit Altintop helyére vérbeli csatár, Klose állt be, másodpercekkel később egy szabadrúgást követően Müller lőtt kapura, de Cambiasso fejjel mentett.

A 65. percben Sneijder 35 méteres szabadrúgását elvetődve védte Butt, a másik oldalon Robben gyönyörű, jobb felső sarokba csavarodó labdáját ütötte nagy repülés után szögletre Júlio César. A 67. percben Sneijder pazar ívelésére Milito ziccerben robbant volna, de Van Buyten az utolsó pillanatban, szinte a feje mellé emelve lábát menteni tudott.

A 70. percben növelte előnyét az Inter: Eto'o adott álompasszt Militónak, aki a beragadó Van Buyten mellett húzott kapura, a 16-os vonalánál meg is forgatta a belga bekket, s jobbal a bal sarokba lőtt (0-2).


Megrogyott a Bayern, hiába érkezett Gomez is, több lehetősége nem akadt a bajoroknak. A hajrában még Materazzi is lehetőséget kapott, az Inter megérdemelten nyert 2-0-ra, s lett 1964 és 1965 után Európa legjobb csapata.

Előzmények, statisztikák

Az Inter 1964 és 1965 után harmadszor, míg a Bayern 1974, 1975, 1976 és 2001 után ötödször ülhetne Európa trónjára. Olasz csapat 12., német 7. alkalommal diadalmaskodna, előbbi nemzet ezzel utolérné az élen a spanyolokat. Először fordul elő az európai kupasorozat 1955-56-os indulása óta, hogy a BL-döntő mindkét résztvevője triplázásra hajt, azaz hazája bajnokságát és kupáját már megnyerte

A két csapat korábban négyszer játszott egymással, az egyetlen Inter-siker a legelső összecsapáson, 1988-ban született, négy éve, a BL csoportkörében a Bayern szerepelt jobban.

A korábbi mérkőzések:
1988.11.23., UEFA-kupa, 3. forduló: Bayern - Inter 0-2
1988.12.07., UEFA-kupa, 3. forduló: Inter - Bayern 1-3
2006.09.27., BL-csoportkör: Inter - Bayern 0-2
2006.12.05., BL-csoportkör: Bayern München-Internazionale 1-1

Százmillió eurós haszon a győztesnek

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi szponzorának kutatása szerint 120 millió eurós hasznot könyvelhet el a szombati Bajnokok Ligája-döntő nyertese, az összecsapás pedig mintegy 351,5 millió euró bevételt hoz az európai gazdaság számára.

A MasterCard által elvégzett kutatás szerint a finálénak otthont adó város, azaz Madrid 50 millió eurós bevétellel kalkulálhat, s az Internazionale-Bayern München párharc vesztese is 70 millió euró körüli összeget kasszírozhat. A győztes klub városának nyeresége a kimutatás szerint 17,5 millió euróra rúghat.