Vágólapra másolva!
Ha 2012-13-ban életbe lép az Európai Labdarúgó Szövetség "pénzügyi fair play" szabálya, akkor előfordulhat, hogy a legnagyobb angol klubok elbúcsúzhatnak az európai kupáktól. A Guardian beszámolója alapján a tervezett szabályozás az angol Premier League csapatainak háromnegyedét érintheti kellemetlenül, ha most bevezetné az UEFA, akkor a Bajnokok Ligáját a Chelsea és a Manchester United, az Európa Ligát pedig a Liverpool nélkül rendeznék meg.

Az angol Premier League csapatainak háromnegyedét érintheti kellemetlenül, ha életbe lép az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) "pénzügyi fair play" szabályozása. Ennek értelmében a 2012-13-as szezonban már nem indulhatnak az európai kupákban (Bajnokok Ligája, Európa Liga) azok a csapatok, amelyek folyamatosan veszteséget termelnek. Az UEFA azzal érvel, hogy senki ne finanszírozza végeláthatatlan kölcsönökből a sikeres európai szereplést, megfosztva a lehetőségtől azokat a klubokat, amelyek reális pénzügyi tervek alapján próbálnak eredményeket elérni.

A legnagyobb gondban az angol csapatok lehetnek, a Guardian beszámolója szerint ugyanis a 2008-as pénzügyi adatok alapján az élvonal akkori 20 csapata közül 14 esne az UEFA szabályozása alá. Igazából a 3,6 millió font profitot felmutató Blackburn is ide tartozik, mert ezt az eredményt a tulajdonosoktól kapott ötmillió fontos kölcsönből érte el.

Az angol élvonal klubjai többnyire egy vagy több többségi tulajdonos kezében vannak. Ezek közül is kiemelkedik a Chelsea és a Manchester City. Előbbinél Roman Abramovics 93, utóbbinál Manszúr sejk 47 millió fontos kölcsönnel csökkentette a klub veszteségeit. Az UEFA új szabályozása a jövőbe sem tiltja a tulajdonosi hozzájárulást, de az eddig általános kölcsönök helyett részvénykibocsátásból kell megvalósítani. Ráadásul ez a pénz nem fordítható a játékosok fizetésére, csak az utánpótlás-nevelésre, illetve az adott klub infrastruktúrájának fejlesztésére.

Ahogy az UEFA elnöke, Michel Platini fogalmazott a szabályozás elfogadásával kapcsolatban: "Ez a futball túlélésnek kérdése". Elnézve a PL-csapatok gazdálkodását, nem teljesen alaptalan a kijelentés.

A 2008-09-es szezont óriási veszteséggel zárta az Aston Villa (46 millió font) és a Sunderland (26 millió font) is. A Liverpool mínusz 55 millió fonttal zárt, amiből 40 millió font egy 250 milliós bankkölcsön törlesztésére ment el. A Manchester United csak azért bizonyult nyereségesnek, mert 81 millió fontért eladta Cristiano Ronaldót a Real Madridnak. Egyébként a Glazer család érkezése, azaz 2005 óta a világ egykori legnyereségesebb klubja minden évben veszteséget termelt.

Amennyiben látszik, hogy a szabályozás bevezetése előtti három évben az adott klub veszteségei folyamatosan csökkenek, úgy a csapatot nem fenyegeti a kizárás. De a 2015-16-os évadra minden tartozásnak el kell tűnnie.

Az UEFA tervére válaszul a PL egyik szóvivője is azt mondta, hogy kardinális kérdés a klubok gazdálkodásának ésszerű mederbe terelése.

"Közös érdekünk, hogy ez a terv megvalósulhasson, ennek érdekében össze kell fogniuk a Premier League klubjainak. Amennyiben a tervezett szabály életbe lép, úgy egy rettentően nehéz időszak elé néz a liga, illetve azok a klubok, amelyek játszanak, vagy játszani szeretnének az európai kupákban."

Bár a Guardian cikke csak az angol csapatokra fókuszál, a helyzet máshol sem jobb. Hatalmas adósságai vannak a játékosvásárlásokba százmillió eurókat ölő Real Madridnak, és gondban van több olasz csapat, például a Roma és a Lazio is.