Vágólapra másolva!
Ha a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) június 14-i közgyűlése elfogadja a változásokat, a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz leváltani a vezetőket - írta csütörtöki számában a Népszava, a szövetség honlapjáról letölthető új alapszabály-tervezetre hivatkozva. A lap azt írta, hogy a tervezet szerint az elnökség bármikor visszahívhatja a megyei szövetségek elöljáróit.

Közgyűlés által megválasztott vezető visszahívásáról akkor szavazhatnak a küldöttek, ha ezt az MLSZ száz tagja együttesen kezdeményezi. A módosító javaslatokat az elnökség és a Videoton terjeszti be.

A Népszava szerint eddig 35 jelölés kellett ahhoz, hogy valaki MLSZ-elnökjelölt legyen vagy más vezető tisztségre pályázhasson, a tervezet szerint ehhez 50 jelölést kell összegyűjteni. Az elnökség létszáma az eddigi 15-ről 9-re módosul.

A közgyűlés által megválasztott vezetők visszahívása akkor kerülhet be a napirendi pontok közé, ha az MLSZ 100 tagja ezt együtt kéri, vagy a közgyűlésen a küldöttek 30 százaléka erre tesz javaslatot. Ezután titkos szavazás következik, a visszahíváshoz az eddigi kétharmaddal szemben a szavazatok háromnegyede szükséges, a lap szerint így gyakorlatilag lehetetlen kikerülni a vezető pozícióból.

A tervezet szerint a jövőben a szövetség nem fogadhat el támogatást politikai pártoktól. Azt már korábban is leszögezték, hogy az MLSZ politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, pártoknak anyagi támogatást nem nyújt - derül ki a Népszavából.

Amennyiben elfogadják a tervezetet újdonság lesz az is, hogy az eddig önálló megyei szövetségek 2011. január 1-jétől szervezeti egységekként működnek tovább, munkájukat az igazgatók irányítják, a rendszer működését a főtitkár felügyeli. Feladataik közé tartozik a bajnokságok kiírása és lebonyolítása mellett az MLSZ felügyeletével támogatói szerződés kötése a helyi önkormányzatokkal.

A megyei szövetségek eddig önállóan értékesíthették az amatőr bajnokságokkal kapcsolatos vagyoni értékű jogokat, az új alapszabály szerint szervezeti egységként erre már csak az MLSZ engedélyével lesz lehetőségük.

A tervezet szerint bővül az MLSZ elnökségének hatásköre, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei szövetségek elnökeinek és elnökségeinek kinevezéséről, valamint visszahívásáról. Létrehoznák az MLSZ-en belül a belső ellenőrzést, ez az osztály a felügyelőbizottság alá tartozik. Míg a felügyelőbizottság a szövetségtől független, a belső ellenőrzés munkatársai felett a munkáltatói jogokat az MLSZ elnöke gyakorolja - olvasható a lapban.