Vágólapra másolva!
A magyar válogatott egy héten belül két csúfos vereséget szenvedett, előbb Németországtól hazai pályán kapott ki 3-0-ra, majd Hollandia 6-1-re ütötte ki Erwin Koeman együttesét. A 2006 és 2008 között kapitánykodó Várhidi Péter úgy véli, rossz ötlet volt épp a németek ellen kísérletezgetni, s bár nem kívánja a holland edző menesztését, szerinte magyar szakvezetőnek kellene irányítani a csapatot. Bicskei Bertalan szerint Koeman alkalmas a kapitányi posztra, ám komoly hibának tartja, hogy a két meccs között a közös gyakorlás helyett a játékosok kimenőt kaptak.

"Az nem kifogás, hogy a magyar játékosok május végén, június elején már nem tudnak játszani. Ha lefoglaltuk a két mérkőzést, akkor kötelességünk a tőlünk telhető legjobban játszani" - mondta érdeklődésünkre Várhidi Péter, aki 2006-ban egy drasztikusan megfiatalított válogatottat irányított, ám két év után menesztették.

Pozitív példaként saját kapitányi korszaka egyik sikermeccsét, a friss világbajnok olaszok elleni 3-1-es győzelmet hozta fel. "Az a mérkőzés nyár végén volt, mégis mindenki összekapta magát, és kiváló teljesítményt nyújtott az egész válogatott." A játékosok nem tehetik meg, hogy nem állnak száz százalékig a meccsbe, már csak azért sem, mert többen közülük éppen új klubot keresnek. A lelátó teli van menedzserekkel, és egy ilyen produkcióval, mint a hollandok elleni volt, senki nem tudja magát eladni."

"Mindenkit a saját posztján kell szerepeltetni"

Várhidi, aki jelenleg a Pécs edzőjeként dolgozik, úgy gondolja, ahogy a játékosnak mindent meg kell tennie a csapatért, úgy a válogatottnak is kötelessége segíteni a játékosait. Ezért nem volt szerinte jó ötlet a németek elleni meglepő kísérletezés Juhász Roland középpályásként való szerepeltetésével.

"Nem ilyen rangos csapatok ellen kell kísérletezgetni. Ha csapatot akarunk formálni, akkor kössünk le meccseket gyengébb ellenfelekkel szemben. Ha a németek és a hollandok ellen játszunk, akkor a válogatottnak minden játékos számára meg kell adnia a lehetőséget, hogy minél jobban tudjon teljesíteni, el tudja adni magát egy jó csapathoz, ezért ilyenkor mindenkit a saját posztján kell szerepeltetni. Ez a játékos érdeke, és ez a válogatott érdeke is."

Forrás: EPA
Robbenék szombaton lefocizták a Koeman-csapatot

A válogatott érdeke az is, hogy a világ élvonalába tartozó csapatok elleni barátságos meccseken minél jobban szerepeljen, az ezeken szerzett pontok sokat érhetnek a világranglistán, a mindenkori világversenyek előtt ugyanis ez alapján készülnek a kiemelések. "Az én kapitánykodásom alatt 28 helyet léptünk előre a világranglistán, ennek köszönhetően kerültünk az ötödikből a negyedik kalapba. Ez szerintem egy olyan fontos szempont, amiről nagyon kevés szó esik."

"Vissza kell hozni Gera Zoltánt"

A válogatott mérkőzései után rendre előkerül a kérdés, lehet-e a pillanatnyinál erősebb csapatot kiállítani. Várhidi belátja, hogy a lehetőségek korlátozottak, ám - tette hozzá - "éppen ezért nem engedhetjük meg magunknak például a Gera-ügyeket".

A volt kapitány szerint azonban ennél is nagyobb baj a válogatott körüli koncepciónélküliség. A szövetségi kapitányon kívül nincs senki, aki intézné, irányítaná a válogatott ügyeit, és amíg nem lesz új elnöke és elnöksége az MLSZ-nek, addig ez a helyzet nem is fog változni. Az új vezetőségnek azonban nem csak a kapitánykérdésben kell minél előbb döntenie, hanem az egész magyar futballra vonatkozó stratégia ügyében is.

"Vissza kell hozni Gera Zoltánt, ez legyen az első. Aztán ki kell alakítani egy játékrendszert, amelyben megtaláljuk minden játékos helyét, a legjobbak mellé pedig el kell kezdeni fokozatosan beépíteni a fiatalokat, akik majd a helyükre léphetnek. Meg kell teremteni a hazai futball gazdasági hátterét, országos szinten kiterjeszteni az utánpótlásképzést és elérni, hogy a tehetséges fiatal játékosok ne mindenáron külföldre akarjanak igazolni, hanem itthon emeljék a bajnokság színvonalát" - folytatta Várhidi.

Forrás: AFP
Várhidi Gerát azonnal visszahívná

"Mindig mindenki időt és türelmet kér" - mondta Várhidi, amikor azzal szembesítettük, hogy Bodnár László az amszterdami vereség után türelmet kérve vette védelmébe Erwin Koeman szövetségi kapitányt. "Én is türelmet kértem, és mit kaptam? Semmit! Kirúgtak, jött helyettem az új kapitány. A legnagyobb baj, hogy nincs semmilyen koncepció sem a magyar futballban, sem a válogatott munkájában. Nem látszik, hogy mit akar elérni a kapitány. Nehogy azt higgyék, nekem nem hiányzik, hogy leváltsák Erwin Koemant, csak azt mondom, hogy nem látom, milyen koncepció alapján dolgozik."

Ha nem akarja is Koeman leváltását, abban a kérdésben mégis egyértelmű Várhidi Péter álláspontja, hogy magyar vagy külföldi legyen az esetlegesen kinevezendő új kapitány. "Magyar kapitányra van szükség, ez teljesen egyértelmű. A válogatottat külföldön játszó magyar futballisták alkotják, akik, ha hazajönnek, akkor magyarokként alkotnak egy közösséget. Nem hiszem, hogy ezt egy külföldi kapitány megfelelően tudja kezelni."

Bicskei szerint ha marad Koeman, javítani fog a válogatott

"Erwin Koeman alapvetően alkalmas arra, hogy a válogatott szövetségi kapitány legyen" - jelentette ki az [origo]-nak Bicskei Bertalan, aki 1989-ben, illetve 1998 és 2001 között összesen 45 mérkőzésen át irányította a magyar labdarúgó-válogatottat. "Amit szerintem nem csinált jól - fogalmam sincs, miért -, hogy egy nem túl jól sikerült német meccs után három szabadnapot adott a játékosoknak" - folytatta Bicskei.

A libériai szövetségi kapitányi poszttal hírbe hozott Bicskei komoly hibának és teljesen érthetetlennek tartja a játékosok kimenőjét. Szerinte a válogatottat folyamatosan edzésben kellett volna tartani, mert csak így lehet csökkenteni hollandok és a magyarok között meglévő sebességbeli különbséget. Azt mondta, ez alapvetően a szakmai stáb felelőssége, de az MLSZ körüli bizonytalan helyzet is befolyásolta ezt (az MLSZ körüli bonyodalmakról itt olvashat). "A szakmai stáb sokkal jobban odafigyel, ha egy erős vezetés áll mögötte, ezt tapasztalatból tudom" - állította Bicskei.

Forrás: MTI
Várhidi szerint a kapitánynak magyarnak kellene lennie, Bicskei viszont megfelelő választásnak tartja Koemant

Hozzátette, hogy nem abban látja a megoldást, ha évente kapitányt váltunk. "Koeman ért a futballhoz, alapvetően jónak tartom az elképzeléseit, és nagy előnye, hogy nem akarta ráerőltetni a holland iskolát a válogatottra" - vélekedett Bicskei. Szerinte a legjobb magyar játékosok szerepelnek a keretében, és a fiatalokat is megfelelő mértékben játszatja. "Ez az utolsó év nagyon rosszul sikerült, és ez elgondolkodtató, de abban biztos vagyok: ha maradna, akkor ennél jobb lenne a válogatott" - összegezte véleményét Bicskei.

A fiatalok csapatba történő beépítéséről ellenkező véleményen van Várhidi Péter, aki annak idején több utánpótláskorú futballistát (Vass Ádám, Filkor Attila) is meghívott. Szerinte Koman Vladimirnek és Németh Krisztiánnak nem egy olyan erős válogatott ellen kellett volna bemutatkoznia, mint a német csapat.

Egervári és Mészöly sem nyilatkozik

Az [origo] megkereste Egervári Sándort, az U21-es, egyben olimpiai válogatott szövetségi edzőjét is, aki nem kívánt a válogatottról nyilatkozni. Egervári arra hivatkozott, hogy Koemannal egyetemben ő is az MLSZ alkalmazottja, emiatt négyszemközt szokta elmondani a hollandnak a csapattal kapcsolatos véleményét.

Mészöly Kálmán egykori szövetségi kapitány az [origo]-nak szintén azt mondta, hogy nem akar a válogatottal kapcsolatos ügyekben nyilatkozni, mivel az elmúlt időszakban senki nem volt kíváncsi a véleményére, míg most, a két kudarc után egyszerre fontos lett az ő személye. "Évtizedekig dolgoztam a magyar futballban, háromszor voltam szövetségi kapitány, az elmúlt években mégsem volt kíváncsi senki a véleményemre. Nem nyilatkozom a válogatottal kapcsolatban" - mondta, majd letette a telefont.