Vágólapra másolva!
Mészáros Norbertet 2011 végéig, Vukasin Poleksicet 2012. június 30-ig eltiltotta első fokon az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága, miután a testület szerint a Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

A DVSC focicsapatának két játékosa, Mészáros Norbert és Vukasin Poleksic, valamint jogi képviselőjük csütörtökön Svájcban, az UEFA székházában fegyelmi tárgyaláson vettek részt. A fegyelmi bizottság elsőfokú határozatában büntetést szabott a két labdarúgóra - áll a klub hivatalos honlapján lévő közleményben.

Az UEFA emberei május 15-én a bajnokcsapat nyolc labdarúgóját hallgatták ki. Bár a játékosokat mind a hat Bajnokok Ligája-csoportmeccsről kérdezték, a legtöbbet a Fiorentina elleni hazai találkozó került szóba.

Az UEFA álláspontja szerint Poleksic elmulasztott eleget tenni jelentési kötelezettségének, amikor nem számolt be idejében arról, hogy a DVSC két nemzetközi kupameccse előtt megpróbálták rábírni a mérkőzés eredményének befolyásolására. A debreceniek szerint a vizsgálat ugyanakkor feltárta, hogy Poleksic elhárította a megkereséseket, továbbá megállapította, hogy nem valósult meg bunda.

A játékos mégis mulasztást követett el, mivel nem tájékoztatta nyomban az illetékeseket a megkeresésekről. Poleksicet ezért 2012. június 30-ig eltiltották a labdarúgástól és tízezer euró pénzbüntetéssel sújtották.

A másik játékos, Mészáros Norbert esetében az UEFA hasonló vádat fogalmazott meg, de csak egy mérkőzéssel kapcsolatban. Mészáros semmilyen megkeresést nem ismert el, mindvégig következetesen vallotta, hogy egyetlen mérkőzéssel előtt sem próbálták megvesztegetni, így nem követte el a jelentési kötelezettség elmulasztását sem.

Mészárost az UEFA Fegyelmi Bizottsága első fokon 2011. december 31-ig eltiltotta és hétezer euró pénzbüntetéssel sújtotta, bizonyítékainak előterjesztésére csak az eljárás későbbi szakaszában nyílik lehetősége.

Mindkét játékos igénybe veszi a rendelkezésre álló fellebbezési lehetőséget - írja a DVSC.hu. Poleksic arra hivatkozik, hogy a bundázási kísérletet elhárította, így nem történt semmiféle fogadási csalás, Mészáros pedig azt kívánja igazolni a fellebbviteli eljárásban, hogy egyáltalán nem került kapcsolatba senkivel, aki rajta kersztül manipulálni akarta valamelyik meccs végeredményét.

A DVSC vezetői hozzátették az ügyhöz: minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a játékosok másodfokon elérjék büntetésük enyhítését, illetve eltörlését.

A játékosok jogi képviselője elmondta: az UEFA Fegyelmi Bizottságának eljárása során az volt megállapítható, hogy egyetlen DVSC-mérkőzéssel kapcsolatosan sem valósult meg vesztegetés vagy fogadási csalás, amit szerinte az UEFA nemzetközi fogadási monitoring rendszere is igazolt.

Az UEFA szabályzata alapján a büntetés fellebbezésre tekintet nélkül azonnal hatályba lép.

Amióta a bochumi ügyészség tavaly novemberben kipattintotta a nemzetközi bundaügyet, számos magyar csapatra is rávetült a gyanú árnyéka. Több esetben senki sem erősítette meg a sajtóértesüléseket, máskor azonban maguk a klubok vagy a játékosok jelentették, hogy megpróbáltak őket megvesztegetni. A Debrecen nyolc játékosát kérdezték ki az UEFA illetékesei a csapat tavalyi Bajnokok Ligája-mérkőzeiről.

A Debrecennel kapcsolatban nem a mostani az első bundagyanú. A Nemzeti Sport május 5-ei száma arról írt, hogy az UEFA a magyar bajnok svájci Young Boys elleni, 2008-as UEFA-kupa-párharcát is vizsgálja. A sorozat selejtezőjének második fordulójában a Debrecen kettős vereséggel esett ki, a 4-1-es svájci vereség után a hazai visszavágón 3-2-re veszített.