Vágólapra másolva!
A Liverpool Echo című lap szerint a tavalyi U20-as világbajnokságot követően a Chelsea szerette volna leigazolni Gulácsi Pétert, ám az egyiptomi tornán parádézó magyar kapus mindenképp Liverpoolban akart maradni. A 20 éves vb-bronzérmes játékos - aki a Liverpool Grasshoppers elleni felkészülési mérkőzésén negyvenöt percet játszott, és nem kapott gólt - a városi újságnak azt is elmondta, hogy Pepe Reinától még akkor is sokat tanul, amikor csak figyeli az edzéseken.

A Liverpool sztárjai még pihennek, így a Fulhamtől érkezett új vezetőedző, Roy Hodgson a fiatalokat, az új szerzeményeket és a keret ritkábban bevetett játékosait is kipróbálhatja a felkészülési mérkőzéseken.

A Grasshoppers ellen, szerdán nem játszott Steven Gerrard, Fernando Torres és Jamie Carragher sem (a sort folytathatnánk), a kapuban pedig nem Pepe Reina állt, hanem a brazil Diego Cavalieri. A Palmeirastól 2008-ban érkezett futballistát a szünet után Gulácsi Péter váltotta, s mint az a meccsösszefoglaló második feléből is kiderül, a magyar játékos az ellenfél minden helyzeténél magabiztos volt Svájcban.

"Még csak egy hosszú út elején járok"

"Remek lehetőség a számunkra, hogy az első csapattal készülhetünk, s mikor, ha nem most bizonyíthatnánk be, hogy megállnánk a helyünket a kezdőben is" - nyilatkozta a Liverpool Echónak többes szám első személyben Gulácsi, aki valóban többedmagával hívhatja fel Roy Hodgson figyelmét arra, hogy az új trénernek érdemes a fiatalokkal is számolnia.

Forrás: AFP

A 20 éves kapus persze tisztában van azzal, hogy milyenek az esélyei, és jól tudja, hogy még van bőven ideje: "Meg kell értenem, hogy még csak egy hosszú út elején járok. A kapusok az életkor előrehaladtával, illetve az egyre több tapasztalat begyűjtésével, a lejátszott meccsek és az idő múlásával válnak egyre jobbá. Néha nehéz megérteni, hogy türelmesnek kell lennem, de tudnom kell, hogy mindenki játszani akar és meg akarja mutatni, hogy mennyire jó" - folytatta a kapus, majd hozzátette: meg akarja ragadni az alkalmat, mindegy, hogy egy, öt vagy kilencven percet tölthet a gyepen (a szombati, Kaiserslautern elleni felkészülési meccsen végig Cavalieri védett). "Ha a pályán vagyok, bebizonyíthatom, hogy méltán vagyok a klubfutball csúcsának, azaz a Liverpoolnak a játékosa."

"Reinát tartom a világ legkomplettebb kapusának"

Az Európa- és világbajnok Pepe Reinát persze nem könnyű kiszorítani, ám Gulácsi erre egyelőre nem is gondol, inkább igyekszik a lehető legtöbbet tanulni a huszonnyolc éves sztárkapustól. "Számomra még az is nagy segítség, ha csak nézhetem, hogy miképpen tréningezik. Próbálom ellesni, amiket csinál, majd igyekszem utánozni. Én őt tartom a világ legkomplettebb kapusának, hiszen a játék minden egyes elemében klasszis. Persze vannak más jó kapusok is, például Iker Casillas, aki Pepe előtt van a spanyol keretben. Meglepetés-e, hogy keveset játszik a válogatottban? Nehéz kérdés, Casillas hétről hétre Spanyolországban, a kapitány szeme előtt futballozik, ráadásul a Real Madridban. Ezek alapján nem csoda, hogy nehéz őt megelőzni, én mégis úgy gondolom, hogy Reina a legjobb, akivel öröm együtt dolgozni. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy együtt készülhetek vele."

Forrás: [origo]

Reina számára Casillas, Gulácsi számára pedig Reina lehet legyőzhetetlen, bár a magyar játékosnak van egy másik riválisa is, a brazil Cavalieri. A kapus távozni szeretne Liverpoolból a kevés játéklehetőség miatt, de könnyen előfordulhat, hogy marad, ami nem könnyíti meg a legalább az Anfield cserepadjáról álmodozó Gulácsi dolgát. Ha Cavalieri marad, előfordulhat, hogy Gulácsit harmadszor is kölcsönadja a Liverpool, igaz, ezt a volt MTK-játékos nem élné meg tragédiaként, az előző idényben ugyanis élvezte ezt a helyzetet: a Tranmere-ben idén öt meccsből kettőn gólt sem kapott: "Nagy élmény volt, hogy ismét megtapasztaltam, milyen egy felnőttcsapatban játszani" - mondta Gulácsi, aki 2009-ben a Herefordban is megfordult kölcsönjátékosként, sőt ott nem is kevés, összesen tizennyolc mérkőzésen bizonyíthatott.

"Bennmaradtunk a harmadosztályban a Tranmere-rel, s mivel nagy nyomás alatt voltunk, elsősorban mindig a biztonságra figyeltem, nem próbálgattam ki új dolgokat. Mindig a legegyszerűbb megoldást választottam. Most ismét Liverpoolban vagyok, és próbálom az edzéseken meggyőzni az edzőnket arról, hogy jó játékos vagyok. Száz százalékot kiadok magamból, utána már úgyis csak rajta múlik, hogy betesz-e a csapatba."

"Sokkal jobb kapus lett belőlem Angliában"

A 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokság után a Liverpool Echo cikke szerint a Chelsea is megkörnyékezte Gulácsit - állítólag a csehek elleni 11-es ölésére figyeltek fel -, ám a kapus számára a távozás sohasem volt opció, mivel úgy gondolja, hogy a lehető legjobb klubban szerepel. "Sokszor visszagondolok arra, hogy honnan is jöttem. A korcsoportos válogatottban csere voltam, most pedig az U21-es válogatott kezdőkapusa vagyok, s háromszor már a felnőtt válogatott kispadján is ültem. Ötször a Liverpool első csapatában is csereként vártam bevetésre, ami számomra tökéletes bizonyíték arra, hogy jó helyen vagyok. Szeretem az embereket, a várost, Liverpool hangulatát. Úgy érzem, sokat fejlődtem, sokkal jobb kapus lett belőlem Angliában, és nagyon boldog vagyok itt."