Vágólapra másolva!
A Barcelona új vezetősége által felkért könyvvizsgáló cég hétszer akkora hiányt állapított meg a katalán klubnál, mint amit a leköszönő elnök, Joan Laporta állított távozásakor, írja a Soccernet Europe című futballportál.

A Barcelona előző elnöke hivatala átadásakor azt állította, hogy a klub hiánya 11 millió euró, ami az európai sztárklubok között egyáltalán nem számít kiugrónak, vagy aggasztónak. A július 1-én hivatalba lépő új elnök, Sandro Rosell első dolga az volt, hogy megbízta a Deloitte könyvvizsgáló céget, amely a papírok áttanulmányozása után közölte: a klub hiánya nem 11, hanem 77 millió euró.

A vizsgálat szerint a 2009-10-es szezonban a Barcelona bevétele 408,9 millió euró volt, míg a kiadásai 477,9 millió euróra rúgtak. A vizsgálat talált még további nyolcmillió euró költést, így jött ki a 77 milliós veszteség. A végeredményt tovább árnyalja, hogy a vizsgálat végeredménye azt is kimutatta, hogy a klub nettó adósságállománya 442 millió (bruttó 552 millió) euró.

"Az előző vezetés által mondott számok és tények köszönő viszonyban sincsenek a valósággal" - mondta Javier Faus, a Barcelona gazdasági ügyekért felelős alelnöke. "Ez komoly strukturális problémát jelez, mégpedig azt, hogy a pályán mutatott teljesítmény egyáltalán nincs arányban a gazdasági eredményekkel. Az új vezetés célja, hogy a klub gazdasági értelemben is olyan teljesítményt nyújtson, mint a sport területén."

A Barca nincs könnyű helyzetben: a klubnak néhány héttel ezelőtt 150 millió eurós kölcsönt kellett felvennie, hogy időben ki tudja fizetni a játékosok bérét. De a klub mérlegét rontják olyan balul sikerült igazolások is, mint például az ukrán Dmitro Csigrinszkijé, akiért tavaly nyáron 25 millió eurót fizettek a Sahtar Donyecknek, hogy aztán idén nyáron 15 millióért visszaadják ugyanoda.

Mindez nem szegi különösebben kedvét a barcelonai vezetésnek: a világbajnokság előtt 40 millió eurót fizettek ki a Valenciának David Villáért, és készek lennének ugyanennyit vagy még többet átutalni az Arsenalnak Cesc Fabregasért cserébe.