Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Liga selejtezőjének a harmadik fordulójában a Győri ETO FC hazai pályán 1-0-ra kikapott a Montpellier csapatától. Pintér Attila együttesét a lengyel játékvezető megfosztotta egy jogos büntetőtől, ami után a franciák egy bombalövéssel egygólos előnyt harcoltak ki a jövő heti visszavágóra.

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
Győri ETO FC - Montpellier (francia) 0-1 (0-1)
Győr, ETO Park, 7250 néző
v.: Borski (lengyel)
Győr: Stevanovic - Babic, Djordjevic, Stanisic, Szabó O. - Ceolin, Dinjar, Pilibaitis, Koltai (Sarasenidze 67.) - Nicorec (Copa 52.), Aleksidze (Bugerra 58.)
Montpellier: Jourdren - Yangambiwa, Spahic, El-Kaoutari, Jeunechamp - Pitau, Estrada (Szaihi, 90.), Belhanda (Marveaux, 71.), Camara - Giroud, KaBze (Ait-Fana, 65.)
gól: Giroud (32.)
sárga lap: Copa (83.), illetve Jeunechamp (27.), Estrada (90.)

A Győr az Európa Liga-selejtező nyitófordulójában a szlovákiai Nitrát, a másodikban pedig a kazah Atyraut búcsúztatta nagyon magabiztosan. A Montpellier azonban sokal nehezebb ellenfélnek, sztár nélküli francia elitcsapatnak számít. A francia bajnokságban sokáig a végső győzelemre is volt esélye, s ugyan csak ötödik lett, és lemaradt a Bajnokok Ligájáról, a második helyezett Lyon végül mindössze három ponttal előzte meg.

Pintér Attila csapata ráadásul egy nappal a meccs előtt elveszítette egyik legjobbját, az észt Tarmo Kinket, mivel a klub egymillió euróért eladta a játékost az angol másodosztályú Middlesbrough-nak. A magyar együttes abban viszont bízhatott, hogy kiváló formában játszik az utóbbi időben, s 2010-ben - csütörtökig - még egyetlen tétmeccsen sem veszített.

"Szeretnénk hazai pályán előnyt szerezni, és nagyon sokat jelentene, ha a vendégek nem tudnának gólt rúgni" - nyilatkozta Pintér a meccs előtt, a trénernek végül egyik vágya sem teljesült.

"A kéz kereste a labdát"

Helyzetek nélkül zajlottak az első percek, a tizedik percben Giroud lövését blokkolták a győri védők. A francia csapat nagy fölényben játszott az első húsz percben, ám kapura lövésig nem jutott.

A 21. percben Jeunechamp kezezett az ETO tizenhatosán belül, ám a bíró nem adott tizenegyest. Estrada bombáját bravúrral hárította a győri kapus, a 32. percben azonban már Stevanovic is tehetetlen volt: egy eladott magyar labdára csapott le Giroud, és ballal, 28 méterről pazarul bombázott a bal felsőbe (0-1).

A 40. percben 1:7 volt a kapura lövések aránya a franciák javára. Egy percre rá javult a győri mérleg: Babic 30-ról, a jobbszélről jócskán mellé lőtt.

Forrás: MTI
Az ETO szakvezetője szerint a franciák alattomosan játszottak - a képen Litau mezét rángatja a győri Babic

"Egyértelmű kezezés, százszázalékos tizenegyes volt, amit a bíró nem adott meg nekünk" - nyilatkozta a győriek játékosa, Koltai Tamás az első negyvenöt percet követően. "Az utolsó negyedóra a miénk volt, így rosszkor jött a szünet. Gyorsabb volt a játék, mint az eddigi Európa Liga-meccseinken. Sokszor feleslegesen elrúgdossuk a labdákat, ezen mindenképpen változtatni kellene a második félidőben."

A tizenegyes gyanús esetet Arany Tamás játékvezető is kommentálta "A 21. percben nagy hiba volt, hogy nem adta meg a büntetőt a kolléga, hiszen a kéz kereste a labdát. De nem is a játékvezetőt, hanem a partjelzőt hibáztatom, szólnia kellett volna, hogy ez büntető" - mondta a mérkőzést közvetítő DigiSport stúdiójában.

"A Montpellier nem keményen, hanem alattomossal játszott"

A második játékrészben úgy tűnt, a franciák tökéletesen elégedettek az 1-0-s vezetéssel, az ETO pedig nem tudta feltörni a kiválóan záró vendégvédelmet, így helyzeteket jó ideig egyáltalán nem láthattak a győri nézők.

A 69. percben aztán az ETO addigi legnagyobb lehetőségét Dinjar hagyta ki: 20 méterről, szabadrúgásból centikkel csavart a bal kapufa mellé.

Viszont a folytatásban a Montpellier növelhette volna előnyét; a 80. percben Jankappia a jobbösszekötő helyéről, 13-ról lőtt a rövid felé, ám a győriek kapusa - bravúrral - szögletre ütötte a labdát. A 93. percben francia helyzettel zárult a meccs: egy jobb oldali beadást a berobbanó Ait-Fana nagyon kevéssel fejelt a jobb oldali kapufa mellé.

A Győrnek idegenben kellene ledolgoznia az egygólos hátrányt, ám még egy esetleges továbbjutás esetén is egy csapatot le kell győzni az Európa Liga-főtáblára jutásért.

"A csapat megtett mindent, végig pariban voltunk" - nyilatkozta a mérkőzést követően a DigiSportnak a győriek szakvezetője, Pintér Attila. "Meg kell majd nézni, hogy mi történt 0-0-nál a 21. percben. Úgy vélem - s említhetném akár a Videotonnal történteket is -, a magyar csapatoknak is meg kellene adni a jogos büntetőket. Egy jól eltalált lövéssel nyertek a franciák, mi pedig nem tudtunk gólt lőni - ez döntött. Van még kilencven perc, bár lehet, hogy még több - meglátjuk. Kíváncsi vagyok, sok meccset fog-e még vezetni a bíró, bár erről nem nekem kell döntenem, megvannak erre a megfelelő emberek. A kemény játékkal nem lenne gond, a Montpellier viszont nem keményen, hanem alattomossal játszott" - tette hozzá a magyar tréner.