Vágólapra másolva!
Olvasóink többsége szerint Gera Zoltán volt a 2001-től 2010-ig tartó évtized legjobb magyar labdarúgója. A Fulham magyar középpályása a szavazatok 55 százalékát söpörte be, fölényesen megelőzve a második helyezett Lipcsei Pétert, illetve a harmadik Dzsudzsák Balázst.

Gera Zoltánról - aki csütörtökön találkozott Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal, és úgy döntött, visszatér a válogatottba - a következő jellemzést írtuk:

"A legmélyebb gödörből kikászálódva lett Anglia-szerte (el)ismert Európa-klasszis. A pécsi évei után 2000-ben igazolt a Ferencvároshoz, ahol száztizenöt meccsen harminckét gólt szerzett, kétszer bajnoki címig vezette a zöld-fehéreket. A West Bromwich Albionban pazar első évet produkált, az év Premier League-válogatottjába is bekerült (135 meccs/21 gólos átlaggal zárt). A Fulhamben idő kellett, míg magára tudott találni, idén a szurkolók egyik legnagyobb kedvence lett, köszönhetően főképp az Európa Ligában lőtt góljainak, amelyekkel döntőig menetelt az angol klub. Gera hatvanhárom válogatott meccsén tizennyolc gólig jutott, ám ezeket a számokat Erwin Koeman menesztése után még növelheti.

Mellette: A Premier League legjobban cselező és legtechnikásabb játékosai között tartják számon, ritkán lő kis gólt, specialitása az ollózás. Ha a kedvenc posztján játszatják (csatár mögötti árnyékék), akkor nagyon magas színvonalú játékra képes.

Ellene: Játszott már bal és jobb oldali középpályást a Fulhamben és a válogatottban is, és bár alkalomadtán ott is képes átlagon felülit nyújtani, nem igazán érzi ott jól magát, ami sok esetben meglátszik a játékán. A válogatottba ő is sokszor beleszürkül."

Így éltették a Fulham drukkerei Gerát Hamburgban:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NBsMMiBf2t1dYVvy


Lipcsei megelőzte Dzsudzsákot

Gera mögött a második helyen Lipcsei Péter végzett a több mint tizenegyezer szavazat tizennyolc százalékának a begyűjtésével. A középpályás a mostani évtizedben végig a Ferencvárosban játszott, s idén vonult vissza, jelenleg a Fradi második csapatánál vezetőedző.

A harmadik helyezett Dzsudzsák Balázs - aki még csak huszonhárom éves, így a jövő évtizedben is esélyes lehet olvasóink elismerésére - a szavazatok tizenegy és fél százalékát kapta meg, elsősorban a PSV Eindhovenben mutatott remeklésének köszönhetően.

Az NB I-es és NB II-es labdarúgók is szavaznak az évtized legjobb magyar futballistájára, a voksolás végeredményét a Hivatásos Labdarúgók Szervezete augusztus végén hirdeti ki. A szervezet legutóbbi szavazásán a Haladásban, a Honvédban és az MTK-ban szerepelt Illés Bélát választotta az 1991-2000 közötti évtized legjobb játékosának.

Az [origo]-szavazás végeredménye:
1. Gera Zoltán 6183 szavazat - 55 %
2. Lipcsei Péter 2027 - 18 %
3. Dzsudzsák Balázs 1289 - 11,5 %
4. Dárdai Pál 592 - 5,3 %
5. Király Gábor 363 - 3,2 %
6. Tököli Attila 256 - 2,3 %
7. Kuttor Attila 226 - 2,0 %
8. Kenesei Krisztián 143 - 1,3 %
9. Kabát Péter 79 - 0,7 %
10. Bajzát Péter 74 - 0,7 %