Vágólapra másolva!
Míg a gazdag angol klubok vígan parádéznak a tengerentúlon, addig a csődeljárást nyögő Portsmouthnak katasztrofálisan sikerült a nyári túra. Végtelen utazás, törölt járatok, elveszett csomagok, elviselhetetlen kánikula és egy furcsa játékvezető várt az elgyötört csapatra.

A Portsmouth előző szezonja maga volt a pokoljárás: kiderült, hogy az egymást váltó tulajdonosok mintegy százmillió fontos adósságot halmoztak fel a klubnál, emiatt pedig az angol szövetség (FA) csődeljárást indított az egyesület ellen. A csapattól idény közben levontak kilenc pontot, így már kora tavasszal biztos volt, hogy ki fog esni a Premier League-ből (PL), amit csak tetézett, hogy január óta átigazolási embargó alatt áll a klub, azaz nem igazolhatnak új játékosokat.

Ennek ellenére a csapat elvállalt egy észak-amerikai túrát. A Steve Cotterill menedzser rendelkezésére álló keret fele még soha nem játszott felnőtt bajnoki mérkőzést, a klub utánpótlás-csapatából kerültek a felnőttek közé, írja összefoglalójában az angol Guardian című újság online kiadása. Már az elutazás sem ment simán: Londontól San Diegóig negyvenkét órát tartott az út, miután törölték azt a járatot, amelyre Chicagóban kellett volna átszállni.

San Diegóból Edmontonba utazott a csapat, ahonnan két játékost sérülés miatt haza kellett küldeni, az egyik közülük a klub első számú kapusa, Jon Stewart, akinek vélhetően eltört a lába. Az Edmonton elleni meccsre már úgy állt föl az angol csapat védelme, hogy három ifjúsági játékos mellett két próbajátékon lévő focista kapott szerepet.

Edmontonból Washingtonba utazott a csapat, de ismét elakadtak Chicagóban, miután a gépüket vihar miatt törölték. A tranzitszállóban éjszakáztak, ahonnan éjjel háromkor kerekedtek föl, de hiába, a gépük ugyanis késett, így végül huszonhét óra utazás és négy óra alvás után érkeztek meg Washingtonba, hogy négy órával később már meccset játsszanak a DC United ellen. "Edmontonból Washingtonba annyi ideig tartott az út, mintha Ausztráliába mentünk volna" - háborgott a menedzser.

A washingtoni érkezés újabb szörnyű meglepetéseket tartogatott: tizenégy játékosnak eltűnt a csomagja, ráadásul az év addigi legmelegebb napja volt, a hőmérő harmincnyolc fokot mutatott. "A stadionban elviselhetetlen volt a hőség és a páratartalom" - mondta Michael Brown, a csapat középpályása. "Minden játékos legalább négy kilót fogyott a kilencven perc alatt."

Ezek után természetes, hogy a mérkőzés is borzasztóan alakult. A hazaiaktól kapott szerelésben játszó angol csapat tagjai csak kóvályogtak a pályán, a játékvezető pedig három futballistát is kiállított, de azt senki nem tudta, hogy pontosan miért is. "Nem hiszem el, hogy ez az ember hivatalos mérkőzést vezethet" - méltatlankodott Cotterill a 4-0-ra elveszített mérkőzés után. "Még az életben ilyen rossz bíráskodást nem láttam."

A Portsmouthnak szombatig van ideje, hogy összeszedje magát, aznap ugyanis megkezdődik számukra a másodosztályú bajnokság Coventryben.