Vágólapra másolva!
Vereséggel mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott kispadján Egervári Sándor, miután a magyar csapat 2-1-re kikapott Angliától. A Wembley-stadionban ugyan egy vitatható góllal a magyarok szereztek vezetést, Gerrard azonban három perc alatt kétszer is betalált.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Anglia - Magyarország 2-1 (0-0)
London, Wembley, 72 024 néző
v.: Stéphane Lannoy (francia)
Anglia: Joe Hart - Glen Johnson, John Terry (Michael Dawson, a szünetben), Phil Jagielka, Ashley Cole (Kieran Gibbs, a szünetben) - Theo Walcott (Ashley Young, a szünetben), Frank Lampard (Bobby Zamora, a szünetben), Steven Gerrard (Jack Wilkshire, 83.), Gareth Barry, Adam Jonhson - Wayne Rooney (James Milner, 67.)
Magyarország: Király Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán (Komlósi Ádám, 55.), Vanczák Vilmos (Laczkó Zsolt, a szünetben) - Dzsudzsák Balázs (Koman Vladimir, a szünetben), Vadócz Krisztián, Elek Ákos (Tóth Balázs, 60.), Huszti Szabolcs (Hajnal Tamás, a szünetben) - Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Priskin Tamás, 83.)
gól: Gerrad (70., 73.), illetve Jagielka (62., öngól)
sárga lap: Rudolf (49.), Laczkó (65.), Koman (74.)

Kemény ellenfelet kapott bemutatkozásként Egervári Sándor szövetségi kapitány, akinek a legendás Wembley-stadionban Anglia ellen kellett először csatába vezetnie a labdarúgó-válogatottat. Az ellenfelet még nem ő választotta meg, de nem is panaszkodott miatta, inkább azt ecsetelte, kellő rutint szerzett már edzői pályafutása során, ezért nem izgul a találkozó végkimenetelét illetően.

A válogatott mindössze két napig tudott együtt készülni, nagy kérdés volt, vajon ez elegendő lehet-e arra, hogy a játékosok ráérezzenek az új taktikára. A nemzeti együttesbe közel egy év után visszatérő Gera Zoltán, akárcsak klubjában, a Fulhamben, árnyékékként, egyben csapatkapitányként jutott szerephez. A klasszikus támadó szerepét Rudolf Gergely tölthette be, míg a védelem tengelyét Juhász Roland és az újonc Lipták Zoltán alkották.

A védelemben ezúttal Vanczák lett a balhátvéd, ami merész húzásnak tűnt, hiszen a villámgyors Walcott lett így a legfőbb ellenfele a pályán, a középpályán Dzsudzsák és Vadócz mellett várható volt, hogy szerephez jut a Videoton fiatal játékosa, Elek, de az U21-es válogatottól kölcsönkért Koman csak a kispadra ülhetett le, Egervári kapitány végül inkább Husztinak szavazott bizalmat.

Angol részről talán azzal lepett meg mindenkit Fabio Capello, hogy Terry mellé az Everton védőjét, Jagielkát jelölte középső védőnek, Milner és Zamora helyett pedig Walcott és a ManCity szélsője, Adam Johnson kapott lehetőséget.

Az első félidő nyomasztó angol fölényben telt el, a középpályán Lampard, Barry és Gerrard komoly erőfölényt jelentett, támadásban pedig Walcott, illetve Adam Johnson néha megoldhatatlan feladatot jelentett a széleken. Utóbbi ráadásul kihagyott egy hatalmas helyzetet is, Gerrard szabadrúgását pedig Király védte bravúrral.

Az angol szaksajtó a félidőben a kiváló magyar védekezésről és Lipták jó játékáról írt, majd a második félidő elején meglepetten nézhette, ahogy Jagielka öngólt vétett - legalábbis a játékvezetői hármas szerint, a videós lassítások alapján ugyanis nagyon úgy tűnt, a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

BBC: "Ugyan a labdát Michael Dawson a gólvonalról vágta ki, az asszisztens úgy érezte, ez elég ahhoz, hogy gólt ítéljen. A visszajátszás azt igazolta, ez nagyon is nagylelkű gesztus volt a magyarok felé. Vajon ezt látta a Fifa-elnöke, Sepp Blatter"

Guardian: Az asszisztens nagyon vitatott helyzetben ítélt gólt, mert a labda valószínűleg nem haladt át a gólvonalon, de Magyarország megérdemelte a vezetést, mert komikus módon zsigerelte ki az angol védelmet."


A váratlan gól a hazaiaknak adott lökést, igaz, az egyenlítéshez kellett egy kiválóan eltalált lövés Gerrardtól, aki úgy lőtte ki a bal felsőt, hogy Király mozdulni sem tudott. Aztán a Liverpool középpályása megmutatta, miért is ő napjaink egyik legjobb futballistája. Három perccel később pazar egyéni alakítás végén már vezetéshez jutatta Angliát.

Az eredmény még változhatott volna a hajrában, de Zamora fejesét Király, Gera ziccerét Hart védte. Maradt a 2-1, amely a játék képét tekintve biztató a magyar válogatottra nézve.

"Nem vagyunk elégedettek, mert kikaptunk, de úgy érzem, erről a mérkőzésről több pozitívumot tudunk megmutatni a játékosoknak néhány hét múlva. A svédekre készülve jó szolgálatot tett a meccs, sajnálom, hogy öt percet elrontottunk, s Anglia egy Gerrarddal jobb lett. A védelem összhangja megvolt, jól zártunk, ezzel elégedett voltam. A támadórészben megvoltak a lehetőségeink, amiben elégedetlen vagyok azok a pontrúgásaink, hiszen jól fejelő játékosaink vannak, ebben eredményesebbnek kell lennünk" - nyilatkozta a mérkőzést követően a Sport TV-nek Egervári Sándor szövetségi kapitány.

Király Gábor kritikusan értékelte saját maga teljesítményét. "Az első gólnál elvetődhettem volna, de jól eltalált lövés volt, nagyon sarokra tartott. A második meg a fülem mellett ment be, csak ott volt hely. Talán ha határozottabban jövök ki a kapuból, az orvosság lehetett volna. Pozitívum, hogy végig partiban voltunk, magabiztosan játszottunk, kerestük, segítettük egymást, helyzeteink voltak. Ahhoz képest, hogy két napot készül a csapat, nem volt olyan kirívó hiba a játékunkban, amit ne lehetne kiküszöbölni"

"A második félidőben láthattunk néhány nagyon tehetséges srácot, akik kiváló teljesítményt nyújtottak. Nagyon fontos, hogy a Wembley-ben és nem idegenben mutatkozhattak be az angol válogatottban" - nyilatkozta az angolok olasz szakvezetője, Fabio Capello. "Azt hiszem, megtaláltuk a jövő játékosait. A meccs első 30 percében nagyon jól játszottunk, de ellenfelünk valóban nagyon tömör volt, nehéz volt megtalálni a réseket."

Capello azt is elmondta, szerinte Beckham már öreg, így nem számít rá a válogatottban. "David nagyon sokat segített nekem a világbajnokságon, de azt hiszem, már kicsit öreg a válogatottsághoz."

Első félidő:

A mérkőzést az angol válogatott kezdte, a közönség egészen barátságosan fogadta a kedvenceit. A 3. percben egy bal oldali szögletet követően Jagielka pörgetett a kapu mellé, majd Ronney kapott labdát, s lőtte ki a jobb alsó sarkot, de az asszisztens jogosan lest jelzett. Az 5. percben Elek fejese nem okozott meglepetést Hart számára.

A 7. percben ismét Jagielka került helyzetbe, a magasba fejelt labdát védőink csak nézték, az Everton-játékos azonban közelről az oldalhálóba belsőzött. Nyolc perc elteltével már az ötödik szögletet rúghatta a hazai csapat, a magyar válogatott teljesen beszorult saját térfelére.

A 13. percben elképesztő helyzetet hagyott ki a két szélső: Walcott bohócot csinált a magyarok bal oldalából, az alapvonaltól tökéletesen adott középre, Adam Johnson futtából lőhetett, de 12 méterről csúnyán elvétette a célt. A 16. percben Dzsudzsák tolta meg befelé a labdát, jó szögből lőhetett, de Terry tökéletesen blokkolt.

Forrás: AFP

Walcott nagyon megfutatta a magyarokat

A 19. percben Rudolf kapott kiváló indítást a leshatáron, de futás helyett inkább összeesett...

Az első húsz percet ha szerencsével is, de megúszta a válogatott, de a technikásabb, jóval gyorsabb ellenfél azonban bármikor képes volt zavart kelteni a sorainkban. A 25. percben ismét Dzsudzsák lopta a távolságot, de ismét blokkolták a lövését. A 30. percben előbb Király fülelt le egy jó indítást, majd Gera lövését fogta magabiztosan Hart.

A 33. percben Walcott harcolt ki szabadrúgást a 16-os bal oldali csücskénél, Gerrard tekerését Király a léc alól nagy bravúrral tolta szögletre.

A félidő utolsó tíz percében is maradt az angol dominancia, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani. A világranglistás helyezések (Anglia a 7., Magyarország a 62.) és a mezőnyfölény tekintetében hízelgőnek tűnt számunkra a félidei 0-0-s eredmény, de azért meg kell azt is említeni, amit a BBC sem hagyott ki élő közvetítéséből: jól védekeznek a magyarok.

Második félidő:

A szünetre füttykoncert kíséretében vonuló angolok a félidőben megújultak, Capello négy cserét hajtott végre: Michael Dawson, Kieran Gibbs, Ashley Young és Bobby Zamora érkezett, Walcott, Lampard, Terry és Ashley Cole ment le. Magyar részről Vanczákot Laczkó Zsolt, Dzsudzsákot Koman Vladimir, míg Husztit Hajnal Tamás váltotta.

A 49. percben Vadócz parádés labdával indította Rudolfot, akinek ziccerben a kezére pattant a labda, ráadásul ezért a vétlen bűnért sárga lappal lakolt.

Forrás: AFP

Rooney-t kifütyülte a Wembley közönsége

Az 52. percben Zamora kapott kiváló labdát, ám ahelyett, hogy begyalogolt volna, inkább még kicsit labdázott Rooney-val, majd Gerrarddal, végül a liverpooli középpályás 20 méterről a kapu fölé emelt. Az 58. percben Adam Johnson 16 méteres lövését könnyedén fogta Király.

A 62. percben váratlanul vezetést szerzett a magyar csapat. Gera kapott kitűnő indítást, akár ő maga is elvállalhatta volna a lövést, de inkább a 16-os vonlaától a felfutó Komant választotta, a középpályás balról próbált centerezni, Jagielka szerencsétlenül nyúlt bele a labdába, amelyet az asszisztens intése nyomán Dawson már csak a gólvonal mögül tudott kikanalazni (0-1). A lassítás ugyan nem győzött meg mindenkit a gól valódiságáról, a vébés Lampard-baki kísértett a Wembley-ben is.

A 67. percben Rooney helyére Milner érkezett, a 70 ezer főnyi közönség kifütyülte a MU csatárát, aki gúnyos integetés közepette vonult le a pályáról. Egy perc múlva Ashley Young lőtt a léc fölé kisebb cselsorozat végén.

A 70. percben egyenlített Anglia, egy védőkről lepattanó labdát Gerrard tolt meg magának, majd az elvetődve menteni igyekvő Tóth és Komlósi mellett 23 méterről hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba (1-1). És sajnos nem volt megállás, Gerrard újabb góljával már 2-1 Angliának: a liverpooli zseni egy testcsellel elküldte Komlósit és Tóthot, lefutotta Juhászt, s 5 méterről, spiccel a kapuba nyeste a labdát (2-1).

A 75. percben Zamora 20 méterről, ballal lőtt, Király bravúrral védett. Egy perc múlva Gerát akasztották a kaputól 25 méterre, a szabadrúgás azonban a sorfalban halt el. A 82. percben Zamora fejesét védte bravúrral Király.

A 89. percben Gera lábában volt az egyenlítés, de a Fulham támadója abszolút ziccerben pont Hart kapust találta telibe. Aztán Koman szögletét követően Komlósi fejelt a kapu mellé. A 91. percben Adam Johnson bombáját mentette szögletre Király, majd egy beadást követően elképesztő bravúrral védte Zamora fejesét.

A végeredmény 2-1 lett, a magyar csapat nem vallott szégyent, kis szerencsével akár meglepetést is okozhatott volna.