Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid teljesen megérdemelten hódította el Monacóban az Európai Szuperkupát a Bajnokok Ligája-győztes Internazionaléval szemben. A mérkőzésen szinte végig az Európa Liga-győztes spanyol csapat akarata érvényesült, Sneijder szürke volt, Milito szinte észrevhetetlen, miközben a túloldalon Reyes és Agüero villogott. Az Inter még tizenegyesből sem tudott betalálni. Az olasz bajnokság és a kupa, a BL és az Olasz Szuperkupa  megnyerése után újabb trófeáját már nem tudta megnyerni a milánói csapat. 

Európai Szuperkupa
Internazionale - Atlético Madrid 0-2 (0-0)
Monaco, II. Lajos Stadion
v.: Massimo Busacca (svájci)
gól: Reyes (62.), Agüero (83.)
sárga lap: Samuel (90+2.), ill. Simao (85.), Raúl García (89.)

Internazionale: Júlio César - Chivu, Lúcio, Samuel, Maicon - Cambiasso, Zanetti, Stankovic (Pandev 68.) - Eto'o, Sneijder (Coutinho 79.) - Milito
Atlético Madrid: De Gea - Álvaro Dominguez, Godín, Perea, Ujfalusi - Assuncao - Simao (Camacho 90+1.), Raúl García, Reyes (Fran Mérida 70.) - Forlán (Jurado 82.), Agüero

A milánói és a madridi gárda együtt összesen több mint 500 európai kupatalálkozót vívott már, de egymással még nem játszott. Mindkét csapat először küzdhet meg az UEFA Szuperkupáért, amelyet tavaly a spanyol Barcelona hódított el az ukrán Sahtyor Donyeck 1-0-s legyőzésével.

A 36. alkalommal kiírt Szuperkupáért Rafael Benítez (Inter) és Quique Sánchez Flores (Atlético) személyében először harcol két spanyol edző. Benítez egyszer már a magasba emelhette a serleget, amikor 2005-ben akkori angol csapatával, a Liverpoollal nyert.

A Szuperkupában eddig az olaszok bizonyultak a legeredményesebbnek kilenc diadallal, a spanyolok hétszer voltak a legjobbnak. A trófeát 18-szor szerezte meg a BEK-, illetve BL-győztes, és 12-szer győzött a KEK-ben első csapat, míg az UEFA Kupa nyertese ötször végzett az élen.

Az Inter a Roma elleni 3-1-es olasz szuperkupa-győzelemmel hangolt az Atlético elleni meccsre, míg a spanyolok azzal a tudattal állhattak ki, hogy Diego Forlán személyében náluk szerepel a világbajnokság legjobbjának választott futballista.

Az első helyzet a BL-győztes előtt adódott: Sneijder tüzelt a kapu fölé az öt és feles jobboldali sarkáról. Két perccel később a BL-döntő hőse, a Madridban két gólt szerző Diego Milito is bemutatkozott: tizenkét méterről leadott veszélyes lövése a belépő védőkről pattant szögletre.

A hatodik perc elején aztán az Európa Liga címvédőjej is ki tudott alakítani egy helyzetet: Simao Sabrosa beadására érkezett Sergio Agüero, de Christian Chivu elnyomta a kapu előterében - Busacca szerint szabályos eszközökkel. Az Inter az előző szezonban már bevált taktikát alkalmazta, vagyis mezőnyben jobbára hagyta, hogy meddő fölényt harcoljon ki ellenfele, de a kapuja előterét magabiztosan őrizte, a megszerzett labdákkal pedig Sneijder és Eto'o felváltva indult meg az Atlético kapuja felé. A félidő második felében nem is nagyon alakult ki igazán nagy helyzet, egyedül Agüero 42. percben egy kényszerítő után a tizenhatos sarkáról leadott lövése jelentett kisebb veszélyt.

A második félidő szinte ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt, azzal a különbséggel, hogy az Inter még annyira sem volt agilis, mint korábban, miközben az Atlético megérezte a lehetőséget, és egyre veszélyesebb támadásokat vezetett. Forlán is aktivizálta magát, ami felpörgette az egész csapatot. Ennek pedig gól lett az eredménye: bő egy óra elteltével Reyes tört be az olaszok tizenhatosára, kis szerencsével előtte maradt a labdát, elhúzott Maicon mellett, majd az öt és feles bal sarkáról a rövid oldalon bebombázta a labdát Júlio César kapujába.

Reyes gólja

A gól után rákapcsolt kicsit az Inter, de az Atlético nem hagyta magát, felvette a kesztyűt és Forlán, illetve Agüero révén továbbra is veszélyesebb volt. Az olaszok tehetetlenségét jól érzékeltette, hogy a 70. percben még nem volt kaput eltaláló lövésük. Benítez le is hozta Stankovicot, helyére Pandev állt be, miközben a túloldalon a gólszerző hagyta el a pályát. Nem sokkal később pedig az önmagához mérten formán kívül teljesítő Sneijdert is lehívta Benítez, helyére a friss brazil válogatott, mindössze 18 éves Coutinho állt be.

De ez sem segített a BL-győztesen, miként az sem, hogy a madridiak játékmesterét, Forlánt is lecserélte Quique Sánchez Flores. Egy perccel később ugyanis jött a következő gól: Simao lerázta Maicont, középre gurított, ahol Agüero egyedül várta a labdát, és két méterről könnyedén passzolt a kapuba.

Agüero gólja

Majdnem ilyen könnyű dolga volt a 90. percben az Internek, az olasz bajnok ugyanis tizenegyest kapott, miután Raúl García büntetőterületen belül rálépett Pandev lábára. Diego Milito lövését azonban De Gea látványos vetődéssel kiütötte, de az Inter legaláb egyszer eltalálta a kaput. A ráadás két percében már nem esett gól, így az Atlético megszerezte Spanyolország nyolcadik Európai Szuperkupáját.