Vágólapra másolva!
A sorozatban öt olasz bajnoki címet nyert Internazionale számára az új szezonban is csak az aranyérem fogadható el, a Milan koros játékosaiban és egy új edzőben bízik, a Juventus vérátömlesztést hajtott végre. A Fiorentina, Palermo, Genoa-féle középmezőny egyre közelebb kerül a nagyokhoz, közös nevező viszont, hogy a mezőny egyetlen edzője sem nyert még scudettót. Közben pedig bevezették a szurkolói kártyákat, ami miatt az ultrák balhékra készülnek. Serie A 2010/11.

A Serie A szezonrajtját megelőző hónapok általában nem a pályán történtekről szólnak, ám ezúttal nem csak az átigazolási piac hírei tartották lázban az olasz szurkolókat. A katasztrofális vb-szereplésre válaszként a szövetség gyakorlatilag a klubok akarata ellenére változtatta meg az EU-n kívüli légiósokra vonatkozó szabályt, és így a csapatok a korábbi kettő helyett csak egy olyan labdarúgót szerződtethettek, aki nem rendelkezik európai uniós útlevéllel. Ez több egyesületnél is alapjaiban borította fel a transzferperiódusra vonatkozó tervet, és általános felzúdulást váltott ki a klubok körében, de a szövetség azzal érvelt, hogy így a hazai fiatalok majd több lehetőséghez jutnak.

Megnőtt a balhék esélye

De nem csak a csapatok elégedetlenkedtek: a drukkerek a szurkolói kártya, a Tessera del tifoso bevezetése ellen tiltakoztak. A mostani idénytől kezdve csak az ilyen kártyával rendelkezők vehetnek szezonbérletet, illetve a vendégszektorba szóló belépőt, és mivel a szervezett szurkolói csoportok, az ultrák többsége úgy döntött, hogy nem kér a fényképes igazolványból, így szakértők szerint megnőtt a balhék esélye a pályák környékén.

Folytatódott az a trend, hogy az egyesületek kétszer is meggondolják, kire és mennyit költenek. A sztárklubok közül egyedül a Juventus volt kifejezetten aktív a játékospiacon, ami abból a szempontból érthető, hogy a torinóiak az előző idényben messze elmaradtak a várakozásoktól. Az Internazionale kerete viszont gyakorlatilag egyáltalán nem változott, míg az AS Roma és az AC Milan szinte csak kölcsönben, illetve ingyen megszerezhető játékosokban gondolkozott - nem véletlen, hogy Zlatan Ibrahimovic esetleges leigazolása a Barcelonától ilyen hosszan húzódik. A tavalyi évhez hasonlóan inkább a középmezőny első felébe tartozó, és innen feljebb lépni igyekvő gárdák költöttek jelentősebb összeget: a Palermo, a Lazio, a Genoa vagy a Fiorentina egyaránt több pénzt adott ki erősítésekre, mint az Inter, a Milan vagy a Roma.

Nagyobb változások inkább a kispadokon történtek, az élvonal húsz csapatából tizenegy új szakvezetővel kezdi az idényt. Ebben az előző szezon első négy helyezettjéből három is érintett. Így történhetett meg, hogy jelenleg egyetlen olyan vezetőedző sem dolgozik a Serie A-ban, aki korábban nyert volna scudettót.

Forrás: AFP
A vb-ezüstérmes Sneijder az Interben maradt

A legnagyobb favorit ezzel együtt megint az Internazionale, ahonnan távozott ugyan a sikeredző, José Mourinho, de a csapat együtt maradt, és kiegészült néhány kölcsönből visszaérkezett, tehetséges fiatallal (elsősorban a brazil Coutinho kaphat sok szerepet). Rafa Beníteznek gyakorlatilag csak az elődje munkáját kell folytatni, de a spanyol edző természetesen szeretne valamit hozzátenni a Mourinho-féle Interhez, ami saját bevallása szerint is elsősorban a játékstílusban lehetséges. Az eredményeket illetően a portugált nem lehet felülmúlni, márpedig minden, ami az aranynál fakóbb, kudarcot jelente a csapatnál.

Ki szoríthatja meg az Intert?

Az előző szezon előtt a szakértők egyöntetűen a Juventusra tippeltek, a torinóiak viszont történetük egyik legrosszabb idényét produkálták, miközben a bajnokságot pocsékul kezdő, két forduló után edzőt váltó AS Roma majdnem megtréfálta az Intert. A Roma végül ezüstérmesek lett, noha a pénzhiány miatt a holtszezonban már az is sikernek számított, hogy valamennyi sztárját (Daniele de Rossi, Mirko Vucsinics, Jérémy Menez) meg tudta tartani. Az ingyen megszerzett Fábio Simplício és Adriano akár erősítést is jelenthet, bár utóbbi rögtön kidőlt egy hónapra, és egyelőre csak Guillermo Burdisso mondhatja magát Roma-játékosnak - bátyját, az előző szezonban kölcsönben a fővárosban futballozó Nicolást nem tudták végleg megvenni az Intertől.

A csak a hetedik helyen végzett Juventus a nyáron nagytakarítást tartott: új elnök, sportigazgató és edző érkezett, és a keret is szinte teljesen kicserélődött. Az új koncepció szerint igyekeztek elsősorban olasz focistákat igazolni, ennek megfelelően jött Alberto Aquilani, Leonardo Bonucci, Simone Pepe és Fabio Quagliarella, miközben megváltak az előző szezon kudarcának jelképévé vált Diegótól, aki pedig a felkészülési időszakban nem nyújtott rossz teljesítményt. A Delneri-féle 4-4-2 rendkívül szervezett, ám kicsit sablonos, szélsőjátékon alapuló futballt ígér, ami akár sikeres is lehet. Kérdés, az Inter megszorításához, ennyi elég lesz-e.

Forrás: AFP
A Juve új szerzeményei: a halálfej-pólós Aquilani és az Új Nedvednek becézett Krasic

Egyelőre a Milan hívei sem tudják, mit várjanak az új szezontól. Az új mester, a Cagliariból érkezett Masimiliano Allegri nagyrészt továbbra is a megszokott focistákban bízik, pedig Andrea Pirlo, Clarence Seedorf vagy Gianluca Zambrotta már az előző idényben is korosnak számított. A csapat megfiatalítása tehát nem nagyon sikerült, bár Kevin-Prince Boateng lendületesebbé teheti a középpályát, ugyanakkor a támadójáték elsősorban megint Ronaldinhón múlik majd, márpedig a brazil teljesítménye erősen hangulatfüggő. Ibrahimovic megszerzése valamelyest javítana a helyzeten, bár a Juventust és az Intert is megjárt csatár erősen megosztja a szurkolókat.

Titkos vágyak Palermóban és Genovában

Az előző szezonban a Sampdoria tudott befurakodni a BL-t érő helyekre a nagyok közé, de óriási meglepetés lenne, ha a genovaiak megismételnék teljesítményüket. Pedig a keret együtt maradt, ám drámai módon elbukta a BL-selejtezőt, és ez hatással lehet az egész szezonra. Az európai kupaszereplésért azért harcban lesz a Samp, de ugyanez a célja a Napolinak, a Laziónak, a Palermónak, a Genoának és a Fiorentinának is - utóbbi három titkon alighanem a Bajnokok Ligájában is reménykedik. A Fiorentina számára komoly problémát jelent, hogy a csapat egyik legjobbja, a támadójátékot alapvetően meghatározó Stevan Jovetic legalább fél évre kidőlt a sorból térdsérülése miatt. A firenzeiek új trénere, az előző idényben a Cataniával remeklő Sinisa Mihajlovic azonban úgy döntött, hogy nem igazol a helyére senkit, mivel úgy véli, így is az élmezőnyben lehetnek.

A Fiorentinának csak a bajnoksággal kell törődnie, hiszen nem szerepel az európai kupákban. Ugyanez igaz a Lazióra is, a rómaiak a nyár egyik legnagyobb fogását hajtották végre a Sao Paulo középpályása, Hernanes megvételével. A Napoli egyik közvetlen riválisát, a Palermót gyengítette azzal, hogy megvette az uruguayi csatárt, Edinson Cavanit, ugyanakkor eladta Fabio Quagliarellát a Juventusnak - nem biztos, hogy jól fog járni ezzel a cserével. A Genoára pedig nem csak a magyar Rudolf Gergely miatt érdemes odafigyelni: a klub szokásához híven megint szinte a teljes csapatát kicserélte, kifejezetten jó játékosokat vett. Rafinha, Miguel Veloso, Luca Toni és Andrea Ranocchia remek futballisták, és ha a trénernek, Gian Piero Gasperininek sikerül igazi csapatot faragnia belőlük, akkor végre megvalósulhat az egyesület elnökének, Enrico Preziosinak a nagy álma, a BL.

Forrás: AFP
Luca Toni Rudolffal alkothat ékpárt a Genoa meccsein

Nem csak a táblázat elején, hanem a hátsó régiókban is rendkívül kiélezett küzdelem várható, továbbá itt is akad magyar érdekeltség. Az újonc Brescia keretében található Feczesin Róbert és Vass Ádám is, utóbbi rendszeresen játszik is. A klub az átigazolási időszak utolsó hetéig várt az erősítésekkel, mígnem Eder és Alessandro Diamanti megvétele alaposan felturbózta a csatársort.

Ugyanezzel próbálkozott a másik újonc, a Lecce is az egykori nagy közönségkedvenc, az uruguayi Ernesto Javier Chevantón visszahozatalával, a Cesena viszont elsősorban azokban a focistákban bízik, akik kiharcolták a feljutást. A szebb napokat is megélt Udinese nehéz helyzetbe kerülhet azok után, hogy eladta Simone Pepét és Gaetano d'Agostinót, még ha a gólkirály Antonio di Natale némileg meglepő módon a maradás mellett döntött is, de alighanem Bolognában, Veronában és a Chievónál is tökéletesen elégedettek lennének, ha egy év múlva is a Serie A-ra készülhetnének.

www.global-soccer.eu