Vágólapra másolva!
Akárcsak az előző öt mérkőzésen, a magyar labdarúgó-válogatott ismét kikapott Svédországtól a 2012-es Európa-bajnokság első, stockholmi mérkőzésén. Zlatan Ibrahimovicék a biztató első félidő után 2-0-ra verték a tétmérkőzésen most debütált Egervári Sándor csapatát.

Eb-selejtező, E csoport:
Svédország - Magyarország 2-0 (0-0)

Stockholm, Rasunda-stadion
v.: Atkinson (angol)
Svédország: Isaksson (Wiland, 46.) - Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari - Svensson (Källström, 33.), Wernbloom - Elmander (Larsson, 49.), Toivonen, Bajrami - Ibrahimovic
Magyarország: Király - Lázár, Juhász, Lipták, Laczkó - Vadócz, Elek (Priskin, 59.) - Koman, Gera, Dzsudzsák (Huszti, 46.) - Rudolf (Hajnal, 82.)
gól: Wernbloom (51., 73.)
sárga lap: Toivonen (75.), illetve Lipták (66.), Király (87.), Laczkó (91.), Lázár (92.)

A svédek részéről többen is leszólták a magyar válogatott a találkozó előtt. "Nehéz jót mondani róluk" - jelentette ki a magyar csapat feltérképezésével megbízott Hakan Eriksson. "Ha nem vernénk meg Magyarországot, az az albánok elleni döntetlennél is nagyobb csalódás lenne" - toldotta meg a Lars-Ake Agrell, a svéd futballszövetség elnöke. A csatár Toivonen eindhoveni csapattársa, Dzsudzsák Balázs védekezését kritizálta, több svéd újság pedig egyenesen futballfiesztát, kiütéses hazai győzelmet vizionált.

Bár a hatalmas önbizalom indokolatlannak bizonyult, a meccs végére azért egyértelműen kiderült, hogy a svédek továbbra is jobb erőkből állnak, mint a magyar válogatott, nem véletlen, hogy az elmúlt tizenöt évben egyszer sem sikerült legyőzni őket, és döntetlenre is csak egyszer futotta 2002-ben.

Az egy pont megszerzése most sem tűnt elérhetetlennek az első félidő után, Egervári Sándor csapata egyáltalán nem volt megszeppenve, és a szünetig nemcsak tartotta a 0-0-s eredményt, de olykor ellentámadásokra is futotta az erejéből. A svédek persze többet kezdeményeztek, a magyar védelem teljesítményén azonban nem látszott, hogy Juhász Roland az egyetlen tapasztalt játékosa. Megnyugtató alternatíva híján a szövetségi kapitány ugyanis nem félt mélyvízbe dobni az NB I-ben futballozó védőjátékosokat, a jobb oldalon Lázár Pál Stockholmban debütált, középen Lipták Zoltán a Wembley-ben mutatkozott be három héttel ezelőtt, a bal oldalon Laczkó Zsolt pedig még sosem volt kezdő korábban a válogatottban.

Forrás: MTI

A svédek támadásait ezzel szemben egy igazi világsztár, a csapatba sértődése és Milanba igazolása után éppen ellenünk visszatért Zlatan Ibrahimovic mozgatta, aki több ízben remek ütempasszokkal hozta helyzetbe társait, a két legnagyobb ziccert ugyanakkor ő puskázta el az első félidőben.

A magyarok támadó részlegéből Dzsudzsák Balázs játszott a legaktívabban, így amikor a szünetben Egervári lecserélte Huszti Szabolcsra, joggal lehetett arra gyanakodni, hogy megsérült a PSV szélsője. A kapitány azonban később a Sport1 tévécsatornának elmondta, azért hozta le Dzsudzsákot, mert nem védekezett megfelelően, túlságosan nyitva hagyta a bal oldalt, a csere ellenére mégis onnan kaptuk az első gólt az 51. percben, az Elmander sérülése miatt frissen beállt Larsson beadását Wernbloom fejelte a kapuba.

Úgy tűnt, az addigi nagy iram kissé szétzilálta a magyar csapatot, néhány megoldáson már a fáradtság jeleit lehetett felfedezni, így hiába vettek vissza a svédek, a Geráék nem sokat tudtak kezdeni az átengedett területtel. Az egész második félidőben csak egyszer sikerült érdemben felbukkani a svéd kapu előtt, egy kényszerítő után Koman lőtt az oldalhálóba - pedig Egervári gyorsan reagált a svédek góljára, Elek helyére Priskint behozva átállította a csapatát a kétcsatáros játékra.

Két veszélyes svéd kontra már jelezte, hogy előbb-utóbb eldőlhet a mérkőzés, és bár ezekből még nem lett gól, a másodikat követő szögletből már igen, ismét a védekező középpályás Wernbloom talált be, miután a keresztlécre fejelt labda szerencséjére pont a cipőjére pattant vissza.

Ezt követően legfeljebb amiatt bosszankodhattunk, hogy Atkinson játékvezető nem torolta Ibrahimovic alattomos visszarúgását, a lényegen azonban ez már nem változtatott: Magyarország ismét, zsinórban hetedszer vereséggel kezdte az Eb-selejtőzeket, és immár ötvenöt éve nyeretlen Svédországban.

"Az első félidőben egyenrangú partnerei voltunk a svédeknek, helyzeteink is akadtak, de el kell ismerni, hogy a második játékrészben fölénk nőtt riválisunk" - mondta a meccs után Egervári Sándor. A végére kicsit talán elfáradtunk, de az első 45 percben mutatott játékra bátran építhetünk a folytatásban".

Online tudósítás