Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét az Eb-selejtezők jegyében telt, összesen 23 mérkőzést rendeztek a most rajtolt kvalifikációs sorozatban. A találkozókon három mesterhármas is született, mindhárom triplázó be is került heti álomcsapatunkba, mint ahogyan a magyar válogatott ellen duplázó svéd Pontus Wernbloom is. A kapuba a franciák otthonában nyerő beloruszok egyese került.

Kapus:

Jurij Zsevnov (Fehéroroszország): A múlt heti Eb-selejtezők legnagyobb meglepetését a fehérorosz válogatott okozta, amely idegenben verte a franciákat. A hazai csapatnak nem volt sok helyzete, amikor pedig ziccerbe került, Zsevnov rendre hárítani tudott.

Hátvédek:

Darijo Srna (Horvátország): A horvátoknak Lettországba kellett látogatniuk, ahonnan a vártnál simábban vitték haza a három pontot. A világbajnokságról lemaradt válogatott úgy nyert 3-0-ra, hogy a jobbhátvéd Srna szokásához híven rengeteget ment előre, és ő szerezte csapata harmadik találatát.

Leonardo Bonucci (Olaszország): Az átalakulóban lévő csapat ugyan nem brillírozott Észtországban, de megszerezte a kötelező győzelmet. A második olasz gólt a középhátvéd Bonucci érte el egy szöglet után, a védő negyedik válogatott mérkőzésén már a második találatát jegyezte.

Brede Hangeland (Norvégia): Gera Zoltán klubtársa nem csak a Fulhamben, hanem a válogatottban is kifejezetten eredményesen futballozik középhátvéd létére. Ezúttal az Izland elleni északi rangadón szerzett nagyon fontos gólt, hiszen a norvégok végül 2-1-re nyertek Reykjavíkban.

Nikosz Szpiropulosz (Görögország): A válogatott nem úgy rajtolt az Eb-selejtezőkön, ahogyan elvárták, hiszen hazai pályán csak 1-1-es döntetlenre futotta Grúzia ellen. A mérkőzés rosszabbul is sikerülhetett volna, hiszen a balhátvéd Szpiropulosznak csak a második félidő közepén sikerült egyenlítenie egy bombagóllal.

Középpályások:

Yossi Benayoun (Izrael): Málta alaposan meglepte az izraeli válogatottat, hiszen a szünetben 1-1-re állt a két csapat Tel-Avivban, de a hazaiak szerencséjére akadt egy igazi klasszis futballistájuk Benayoun személyében. A középpályás az első félidőben elért gólját a második játékrészben további kettővel toldotta meg, azaz mesterhármast szerzett.

Pontus Wernbloom (Svédország): Valószínűleg még a svéd szurkolók sem számítottak arra, hogy éppen a védekező középpályás fogja eldönteni a Magyarország elleni Eb-selejtezőt - a mieink pedig végképp nem számoltak Wernbloommal, aki élete első, majd második gólját szerezte a címeres mezben.

Miralem Pjanic (Bosznia-Hercegovina): A bosnyák válogatott számára elérhető célnak tűnik az Eb-re való kijutás, a csapat ennek megfelelő magabiztossággal hozta az első győzelmet a luxemburgiak ellen. A főszereplő az Olympique Lyon középpályása, Pjanic volt, aki negyedóra alatt egy góllal és egy gólpasszal tett arról, hogy gyorsan eldőljön a három pont sorsa.

Arda Turan (Törökország): A Kazahsztán elleni idegenbeli meccs előzetesen nem tűnt valami könnyű túrának a törökök számára, akik végül magabiztosan gyűjtötték be a három pontot. Ebben nagy szerepe volt Ardának, aki az első gólt maga szerezte (igaz, ekkor nem volt nehéz dolga), majd a harmadikat ő készítette elő.

Csatárok:

Jermaine Defoe (Anglia): Fabio Capello együttese Bulgária ellen kezdte az Eb-selejtezőt. Wayne Rooney helyett ezúttal Defoe bizonyult az első számú gólfelelősnek. A Tottenham Hotspur csatára karrierje első mesterhármasát érte el a válogatottban, majd a harmadik gól után a közönség vastapsa mellett ment le a pályáról.

Klaas-Jan Huntelaar (Hollandia): A csatárnak az elmúlt hónapokban kevés sikerélményben volt része, de most joggal bízhat abban, hogy eredményesebb periódus következik karrierjében. A Schalkénál minden bizonnyal több játéklehetőséget kap, a válogatottban pedig a San Marino elleni mesterhármasa alapján szintén alapember lehet.

www.global-soccer.eu