Vágólapra másolva!
Buzsáky Ákos a Doncaster elleni, szombati győzelem után boldogan elemezte másodosztályú klubja angol bajnoki esélyeit az [origo]-nak, Egervári Sándor hétfői csapathirdetése után viszont alig találta a szavakat, mert még a bő keretbe sem került be. Az angol másodosztályt vezető Queens Park Rangers légiósa úgy véli, hogy belső középpályásként sokat segíthetne a válogatotton, ahová annak ellenére sem hívta meg a szövetségi kapitány, hogy az angolok elleni meccs előtt azt ígérte neki: amint felépül, szeretettel várni fogja. A huszonnyolc éves játékos szerint Angliában komplett középpályás lett belőle, éppen ezért azt kéri, hogy senki ne mondjon róla véleményt úgy, hogy nem látta játszani.

- A Queens Park Rangers tavaly közelebb volt a kieséshez, mint a feljutáshoz, ezek után elég nagy javulásról lehet idén beszélni, hiszen csapata veretlenül vezeti a bajnokságot. Mi történt? - kérdeztük Buzsáky Ákost a szombati, Doncaster elleni 3-0-s diadalt követően, még Egervári Sándor kerethirdetését megelőzően.
- Az előző idény eléggé eklektikus volt, az elején volt ugyan egy jó periódusunk, ám utána jöttek-mentek az edzők, nem volt meg a stabilitás, ami az eredményeken is meglátszott. 2010 elején nevezték ki Neil Warnockot, aki korábban a Sheffield Unitedet feljuttatta a Premier League-be, a Crystal Palace-szal pedig rájátszást érő helyen végzett. Amióta velünk van, megy a szekér: jól sikerültek az igazolások, s ha egyelőre erőn felül is teljesítünk, fél év után jól látszik a stabilitás. Jó pár éve az angol másodosztályban játszom már, szerintem ilyen erős keretnek még nem voltam a tagja.

- Korábban azt mondta, nagy álma a Premier League.
- Még mindig az, szerencsére most jól alakulnak a dolgok, de nem szabad semmit elkiabálni. Jól kezdett a csapat, de sok van még hátra, közbejöhet formahanyatlás, sérülés, ráadásul eddig mindig azt mondtam, hogy majd idén feljutunk, hátha most nem mondom, aztán tényleg összejön.

- Milyen messze van a játéka attól, hogy 2008 után ismét Fehér Pelének hívják a drukkerek?
- Arra kíváncsi, milyen formában vagyok? A szezonrajt előtt nem sokkal volt egy sérülésem, ami miatt kihagytam az első két fordulót, a csapat nyert, az edző pedig nem változtatott. A következő néhány mérkőzésen első számú csere voltam, majd a posztomon szereplő argentin Faurlin sérülését követően az Ipswich elleni mérkőzés óta visszakerültem a csapatba. Azóta a Leicester és a Doncaster elleni bajnokikat is végigjátszottam. Az első évemben tíz, tavaly tizenegy gólt rúgtam a QPR-ban, remélem, idén is úgy megy majd a játék, hogy ismét a régi becenevemen szólítsanak.

- Eddig összesen két pontot veszíttettek, a csapat gólkülönbsége pedig lehengerlő: huszonkét rúgott, két kapott gól. Tényleg ennyire kiemelkedik a QPR a mezőnyből?
- Azzal még várjunk, ám az tényleg bizakodásra ad okot, hogy a nyolcból hét meccsen gólt sem kaptunk. Ez azt jelenti, hogy nem csak a támadójátékunk, hanem a védekezésünk is jó, és erre lehet hosszú távon is építeni, hiszen ha lesz majd pár 0-0-s meccsünk a riválisok ellen, az a végén nagyon jól jöhet majd.

- Nem sok ligában játszanak negyvenhat bajnokit, hány hullámvölgyet bír el egy Championship-csapat egy ilyen hosszú szezonban?
- A bajnoknak is lesz legalább öt-hat veresége. A Reading volt az a klub, amely két vereséggel, több mint száz ponttal lett bajnok a közelmúltban, de ilyen száz évben egyszer fordul elő.

- Ki a csapat sztárja? A nyolcgólos Jamie Mackie, aki nemrég még a harmadosztályú Exeterben focizott?
- Sok mindenki jól játszik, szerintem az egész csapat. Említhetném Jamie-t, mert sok gólt rúgott, de mondhatnám a kapust is, mert csak két gólt kapott. De nem ebben keresendő az eddigi hét győzelmünk oka, hanem abban, hogy mindenki erőn felül teljesít a saját posztján, s elég komplett a csapat. Csak így lehet folyamatosan jó eredményt elérni, ha mindenki folyamatosan hoz egy szintet.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Buzsáky egy éve az akkor még Chelsea-játékos Joe Cole ellen a Ligakupában

- Az angol-magyar előtt tagja volt Egervári Sándor keretének, majd sérülés miatt kikerült onnan. Mennyire jelentett volna sokat, hogy ott legyen a Wembley-ben?
- Gondolhatja, mennyire vérzett a szívem, hogy nem játszhatok nyolcvanezer néző előtt. De bízom benne, hogy lesz még alkalmam az angolok ellen bizonyítani.

- A nevek, a klubban nyújtott teljesítmények alapján nem lehetne jobb a válogatott?
- A magyar játékosok szerintem alapvetően tehetségesek. A játékoskeretünk alapján lehetnének ugyanolyan esélyeink, mint a svédeknek, de a realitás, hogy Stockholmban simán kikaptunk. A svédek mellett szólt a rutin, látszott, hogy összeszokott csapatként nem az első válogatott meccsüket játszották. A képességeink alapján mi is lehetünk ilyenek.

- Egervári Sándor beszélt önnel?
- Beszéltem Sanyi bácsival még az angol meccs előtt, elmentem az edzőtáborba, s néhány mondatot váltottunk a sérülésemről, s azt mondta, ha felépülök, szeretettel vár. A svédek és a moldávok elleni meccs előtt még csak csere voltam Angliában, ám most kétszer is végigjátszottam a 90 percet, nyertünk, és vezetjük a bajnokságot. Ha nem jön közbe semmi, kedden és szombaton is kezdő leszek a Rangersben, így majd most kiderül, hogy kapok-e meghívót a válogatottba vagy sem. Most már jobban számíthatok rá, főleg, hogy huszonnyolc évesen nem az a "tehetséges, majd megnézzük, milyen" típusú játékos vagyok.

Buzsáky-dupla a Barnsley ellen 2009-ből

- Milyen poszton számíthat önre a kapitány?
- Úgy vélem, legjobban belső középpályásként tudnék a válogatott hasznára lenni. Hátul összeszedem a labdákat és szervezem a támadásokat, mint például az oroszok ellen, idén márciusban.

- A legtöbben mégis született támadónak tartják.
- Ez nem teljesen igaz, a Championshipben nincs olyan, hogy valaki nem védekezik. De máshol sem, ott van például Pirlo vagy Xavi, a támadások mellett hátul is osztogatnak, védekeznek, ütköznek.

- A válogatottban ezek szerint eddig nem is a saját posztján szerepelt?
Játszottam az ék mögötti pozícióban, játszottam a széleken. De eddig csak epizódszereplő voltam, mivel sajnos mindig volt valamilyen kisebb-nagyobb sérülésem, ami akadályozott.

Egervári: Többször láttuk Gyepes meggyőző játékát

Egervári Sándor az MLSZ-nek adott hétfői nyilatkozatában nem tért ki Buzsáky Ákos mellőzésére, a szintén Angliában szereplő Gyepes Gáborról viszont azt mondta, hogy a védőt már többször látta.

"A keretben történt minimális változásokat elsősorban Hajnal Tamás sérülése, Huszti Szabolcs visszalépése, illetve az a tény befolyásolta, hogy Lázár Pál és Lipták Zoltán sárga lapok miatti eltiltás okán nem szerepelhet San Marino ellen, csak a második, finnek elleni Eb-selejtezőn. Koltai Tamás nemcsak gólerős az utóbbi időszakban, hanem általában játékával is felhívta magára a figyelmet. Pintér Ádám az U21-es válogatottban kiváló teljesítményt nyújtó játékosok közé tartozott, vele már korábban is számoltam. Jelenleg is jó formában futballozik, nem csoda, hogy gyorsan alkalmazta egy nagyszerű spanyol klub, a Zaragoza. Továbbá ő két poszton, belső védő és belső középpályásként is bevethető. Gyepes Gábor folyamatosan játszik csapatában, többször láttuk meggyőző játékát. Ő is jó formában van, ezért kerül vissza ismét a válogatott kerethez."

A Sport TV-n is közvetített Ipswich-Cardiff (2-0) találkozón Fülöp Márton, Priskin Tamás és Gyepes Gábor is játszott, Buzsákyék meccsét viszont nem tűzték műsorra.

A magyar válogatott bő kerete:
kapusok: Fülöp Márton (Ipswich Town), Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)
védők: Lázár Pál (Videoton FC), Vermes Krisztián (Újpest FC), Lipták Zoltán (Videoton FC), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (FC Sion), Gyepes Gábor (Cardiff City), Laczkó Zsolt (DVSC-TEVA), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
középpályások: Elek Ákos (Videoton FC), Czvitkovics Péter (DVSC-TEVA), Koman Vladimir (Sampdoria), Dzsudzsák Balázs (PSV), Vadócz Krisztián (Osasuna), Koltai Tamás (Győri ETO)
támadók: Rudolf Gergely (Genova), Priskin Tamás (Ipswich Town), Gera Zoltán (Fulham FC), Szalai Ádám (FSV Mainz)
biztonsági tartalékok: Komlósi Ádám, Varga József (mindketten DVSC-TEVA)


- Azóta már tudja, Egervári Sándor a bő keretbe sem jelölte a San Marino és a Finnország elleni Eb-selejtezőkre. Mit érez? - kérdeztük Buzsáky Ákost immáron hétfőn.
- A délutáni edzésünket követően néztem néztem az interneten a keretet, már reggel is emiatt kapcsoltam be a számítógépemet, nagyon vártam a meghívót. Csalódott voltam, amikor megláttam a névsort, hiszen úgy érzem, egy bő keretben azért benne kellene, hogy legyek. Úgy gondolom, hogy hozzá tudnék tenni a válogatott játékához. Mindent megteszek azért, hogy bekerüljek, de most nem rajtam múlt, hogy nem vagyok ott a keretben.

- Miért biztos abban, hogy a válogatott hasznára lenne?
- Úgy gondolom, az eddigi mérkőzéseimen is tudtam lendíteni a csapat játékán, tizenkilenc meccsemen két gólt szereztem. Aki ismer engem, tudja, hogy mindig a maximumot nyújtom az edzésen is, a meccseken is, ezért vagyok képes évek óta ezen a szinten futballozni. Nem azért voltam az eddigi csapataimnál a szurkolók kedvence, mert a fülemmel varázsolok a labdával, sokkal inkább azért, mert alázatosan futballozom.

Forrás: MTI/Földi Imre
Huszti Szabolcs, Bodor Boldizsár, Buzsáky Ákos - 2008-ban mindhárman válogatottak voltak

- Gera Zoltán lemondta a válogatottságot, majd visszahívták, Dzsudzsák Balázs sérelmezte, hogy lecserélték a félidőben, Huszti Szabolcs nyílt levélben panaszkodott az állapotokra. Hasonlóság a három eset között, hogy mindhárom játékos a kispadozás miatt panaszkodott. Ön hajlandó lenne leülni a kispadra?
- Most egyelőre annak is örülnék, ha a bő keretbe bekerültem volna (nevet). A viccet félretéve, nem fogom behúzni a tüskéimet, mert úgy érzem, hogy helyem lenne a keretben. Legutóbb elfogadtam a kapitány döntését, tisztában voltam vele, hogy csak csereként játszottam Angliában, de most, hogy jó néhány meccsen végig ott voltam a pályán, másra számítottam.

- A QPR edzője hogyan értékelte a játékát?
- Azt mondta szombaton, hogy még soha nem látott ilyen jól védekezni. Ami számomra érthetetlen: engem Magyarországon beskatulyáztak támadónak csak azért, mert amikor tizenkilenc éves voltam, elsősorban támadtam. Pedig már nem vagyok az a kis tacskó, aki az MTK-ban voltam. Angliában ugyanis nem lehet csak támadnia egy középpályásnak. Aki ezt nem hiszi el, nyugodtan üljön fel a repülőgépre, ám rólam véleményt ne mondjon úgy, hogy meg se nézi, hogyan futballozom. Azért sok mindent elárul, hogy az augusztus eleji sérülésem óta egy árva telefonhívást sem kaptam a válogatottól, holott a kapitány a kommunikáció fontosságára helyezi a hangsúlyt.

- Mihez kezd most?
Teszem a dolgomat, boldog vagyok a csapatomban, gyakorlatilag minden a legnagyobb rendben van.