Vágólapra másolva!
Gera Zoltán szerint már jó a hangulat a labdarúgó-válogatottnál, amely hétfőn először találkozott azóta, hogy Huszti Szabolcs keményen kritizálta a magyar futball több résztvevőjét, többek között azt is sérelmezve, hogy Gera más elbánásban részesült, mint ő. A régi-új csapatkapitány nem akart a nyilvánosság előtt üzenni Husztinak, de szerinte a levél akár össze is kovácsolhatja a válogatottat.

- Boldog, hogy ismét a válogatottal készülhet?
- Szerintem minden emberen látszik, hogy jól érzi-e magát ebben a közösségben. Én igen, s örülök, hogy újra itt lehetek.

- Huszti Szabolcs levelét kivesézték már a kapitánnyal? Mire jutottak, igaz, amiket a szélső írt benne?
- Túl vagyunk már a megbeszélésen, de hogy ott mi hangzott el, az csak a csapatra tartozik.

- A hangulatról azért csak beszámolhat.
- Az már most is jó, de úgy gondolom, hogy lesz még jobb is. Nem hiszem, hogy bármilyen problémánk lenne, a múltban történtek pedig nem fognak kihatni a csapat teljesítményére. Szabolcs megírta a levelet, ami akár még a csapat hasznára is válhat - de erről nem akarok többet mondani.

- A levélben önt is megemlíti Huszti, azt kifogásolva, hogy amikor ő otthagyta a válogatottat, akkor féléves büntetést szabott ki rá a szövetség, "Gera Zolit pedig nagy csinnadrattával visszahívta az MLSZ". Zavarta ez a rész?
- Ha nekem problémám van valakivel, azt neki mondom el, én nem szoktam üzengetni.

- Hétfőn kiderült, hogy a profi labdarúgók szerint Juhász Roland volt az évtized legjobb magyar játékosa - nem pedig ön, aki az [origo]-olvasók voksai alapján egyszer már nyert, ezúttal viszont csak második lett. Bosszantja?
- Roland nagyon sokat tett az elmúlt évtizedben a magyar labdarúgásért. Több éve az Anderlechtben játszik, nagyon jó és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a válogatottban és a klubcsapatában is. Szóval nem hiszem, hogy meg kellene kérdőjelezni, hogy megérdemelte-e a díjat. Örülök a második helynek is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gera a telki edzésen is mindent beleadott

- Az előző idény legjobb légiósának azért csak megválasztották. Jól is játszott nagyon a Fulhamben, ám azóta ismét nagyot fordult önnel a világ. Kedvenc edzője, Roy Hodgson Liverpoolba távozott, a helyére érkezett Mark Hughes bizalmát viszont még nem sikerült teljesen megszereznie. Mi lesz most?
- Való igaz, az én szempontomból nem jött jókor az edzőváltás. Hughes is nagyon jó edző, élvezetesek az edzései, de más szisztémát játszat a csapatával, mint Hodgson. Hughes olyan erős csatárt akar elöl szerepeltetni, aki befut az üres területekre, megtartja a labdát, s tudvalévő, hogy én nem ilyen vagyok.

- Hol fog akkor játszani?
- Úgy látom, hogy arra van a legnagyobb esélyem, hogy szélen szerepeljek. Tetszik és fekszik nekem, hogy a szélsők nagy szabadságot kapnak, a 4-4-2-ben ugyanis nem vonalszélsőket alkalmaznak, szabadon lehet játszani, és megindulni középre. Türelmes vagyok, és tudom: ha így folytatom, akkor sokáig a kezdőcsapat tagja leszek.

- Ha edzője esetleg nem tudta volna, a Fulham-drukkerek emlékeztették rá, hogy Gerára szüksége lehet a csapatnak, hiszen nyílt levélben a csapatba követelték.
- Elismerés és nagy-nagy öröm a számomra, hogy a drukkerek elfogadják a teljesítményemet, de nem ők állítják össze a csapatot, pedig néha jól lenne, ha ez történne. Úgy érzem, hogy jól megy a játék, amit szerintem Hughes is kezd észrevenni, abból legalábbis arra következtetek, hogy az elmúlt három meccsből kettőn kezdő voltam. Jó erőben érzem magam, és nem csüggedek, mert éhes vagyok a futballra.

- San Marino ellen nyolc éve három gólt is szerzett. Lesz ismétlés?
- Kellemes emlék, hiszen azok voltak az első góljaim a válogatottban, ráadásul nem is akármilyen találatok voltak. Nem ígérhetek újabb mesterhármast, mert minden meccs egyszeri és megismételhetetlen, de azon leszek, hogy ezúttal is gólokat rúgjak.

- Hány pontot vár a két selejtezőtől?
- A szurkolók azt várják, és mi is magunktól, hogy legyőzzük San Marinót, Finnországban viszont sokkal nehezebb dolgunk lesz. Jó játékosaik vannak, Litmanen és Hyppiä ugyan már jócskán harminc fölött vannak, de még mindig fantasztikusak. A finn futball hasonló szinten van, mint a magyar, úgyhogy az a legfontosabb, hogy ne kapjunk ki. Persze a célunk Helsinkiben is a győzelem lesz.

Király: Nem érdemes másokat hibáztatni

A 34 éves Király Gábor korelnökként figyeli a válogatott tagjainak a reakcióit, és tanácsaival igyekszik segíteni azon, akinek problémája van. "Különböző személyiségek vagyunk, valaki vevő arra, hogy hátba veregessem, és biztassam, más nem. Egy irányt lehet mutatni, de ráerőszakolni nem szabad senkire semmit" - nyilatkozta az [origo]-nak Telkiben.

Király az angol Burnley mellőzött kapusaként is türelmesen várta a sorát, és amikor Erwin Koeman reaktiválta, azt mondta: a válogatotthoz akár szertárosnak is szívesen visszajönne. Az 1860 München játékosától azt kérdeztük, vajon a többi, mellőzöttség miatt panaszkodó játékos (Huszti Szabolcs mellett a Moldova ellen a szünetben lecserélt Dzsudzsák Balázs, illetve a meghívót sem kapott Buzsáky Ákos és Szélesi Zoltán) miért nem tudja így felfogni a válogatottságot? "Mert Szombathelyen ilyen nevelést kaptam a szüleimtől és a Haladástól. Hamar megtanultam, hogy mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni, s nem mindig fenékig tejfel az élet. A problémákkal meg kell birkózni, ha valaki például munkanélküli lesz, akkor sem szabad feladni, hiszen mindig vannak más lehetőségek is, amelyeket meg kell ragadni" - mondta a kapus.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Király (Gera és Juhász Roland mellett, jobbra) dobogós lett az évtized legjobb magyar játékosa szavazáson

A hetvenhatszoros válogatott játékos úgy véli, mielőtt másra mutogatunk, érdemes először a saját portánkon szétnézni: "Bosszankodni, mást hibáztatni nem érdemes, én probléma esetén először mindig először magamba néztem, hátha rájövök, hogy mit rontottam el, hogy min tudok változtatni, s hogy miképp tudok a társaimmal jobb kapcsolatot létesíteni."

Királynak tetszett, ahogyan Moldova ellen a sok hiba ellenére hajtott a válogatott, ám San Marino ellen magabiztosabb, bátrabb játékot, Finnország ellen pedig harcos futballt vár. "Ha ezt sikerült megvalósítani, akkor már nem haladunk rossz irányba."