Vágólapra másolva!
Eddig is nyílt titok volt, de immár hivatalos: elkeseredett belharc folyik a világ egyik legpatinásabb futballklubját, a Liverpool FC-t irányító üzletemberek között. A két amerikai tulajdonos kedden megakadályozta, hogy az adósságban úszó klubot eladják, és megkísérelte elmozdítani az igazgatóság tőlük független tagjait. Ha jövő péntekig nem oldódik meg a klub helyzete, a csőd elkerülhetetlen.

Miután az év elején világossá vált, hogy a Liverpool saját erőből semmiképpen nem lesz képes menedzselni pénzügyi kötelezettségeit, a két amerikai tulajdonos - George Gillett és Tom Hicks - a hitelező bankok igényeinek megfelelően a British Airways korábbi vezetőjét, Martin Broughtont nevezte ki a céget irányító igazgatóság élére. Az öttagú testület tagja még a két tulajdonos, illetve a cég operatív irányítója és pénzügyi vezetője.

Broughton legfontosabb feladata az volt, hogy vevőt találjon a Liverpoolnak, méghozzá olyat, amely kifizeti a Royal Bank of Scotland és a Wachovia pénzintézetek felé fennálló mintegy 280 millió fontos tartozást. A Financial Times értesülései szerint Broughton kedden konferencia-beszélgetést kezdeményezett az igazgatóság tagjai között azért, hogy döntsenek két, a lap szerint nagyjából azonos értékű ajánlat között. Az egyik jelentkező a Boston Red Sox baseball-csapat John W. Henry által vezetett tulajdonosi csoportja, a másik ajánlatról csak annyit tudni, hogy arab érdekeltségű. A lap szerint mindkét ajánlat körülbelül 300 millió fontról szólt.

Gillett és Hicks nem volt hajlandó tárgyalni az ajánlatokról - minden bizonnyal azért, mert így gyakorlatilag haszon nélkül kellene kiszállniuk a csapatból -, viszont bejelentették, hogy le kívánják váltani az igazgatóság két, tőlük független tagját, s helyükre Mack Hickset (Hicks fiát), illetve Hicks egyik cégének pénzügyi vezetőjét kívánják ültetni. Broughton konzultált a cég jogászaival, elutasította a tulajdonsok igényét, majd berekesztette az ülést.

Az igazgatóság kedden este közleményt tett közzé a klub honlapján, amiben röviden ismerteti a történteket. A Guardian polgárháborúhoz hasonlítja a kialakult helyzetet. A lap erről szóló híradása kiemeli: a Liverpool korábban arról volt ismert, hogy ha voltak is nézeteltérések a vezetők közt, azokat soha nem vitték a nyilvánosság elé.

Az igazgatóság közleménye szerint "két kiváló ajánlat" érkezett a klubra, s az testület - miközben a tulajdonosok lépésének "jogi felülvizsgálata" folyik - továbbra is azon van, hogy a lehető leghamarabb megtörténjen az eladás.

Gillett és Hicks külön közleményben ismertette a maga álláspontját: eszerint az ajánlatok alulértékelték a klubot. Hozzátették: ellenállnak minden kísérletnek, ami arra irányul, hogy beleegyezésük nélkül értékesítsék a klubot.

A Financial Times úgy tudja, Hicks azon dolgozik, hogy átütemezze a klub hiteleit, amelyeket elvben a jövő hét végén kellene visszafizetni.