Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott - a svédeket kiütő holland csapat mögé - feljött a második helyre az Eb-selejtezők E csoportjában, miután 2-1-re győzött Helsinkiben. Szalai Ádám gólja után a finnek a hajrában egyenlítettek, Dzsudzsák Balázs azonban a kilencvennegyedik percben egy remek lövéssel eldöntötte a meccset.

Európa-bajnoki selejtezők, E csoport:
Finnország - Magyarország 1-2 (0-0)
Helsinki, Olimpiai Stadion
v.: Alan Kelly (ír)
Finnország: Jussi Jääskeläinen - Petri Pasanen, Markus Heikkinen, Sami Hyypiä, Niklas Moisander - Roman Eremenko, Tim Sparv (Jari Litmanen, 71.) - Roni Porokara (Alexei Eremenko, 71.), Mika Väyrynen, Daniel Sjölund - Mikael Forssell.
Magyarország: Király Gábor - Vermes Krisztián, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt (Vanczák Vilmos, 87.) - Vadócz Krisztián (Pintér Ádám, 75.), Elek Ákos - Rudolf Gergely (Koman Vladimir, 46.), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám.
gól: Forssell (86.), illetve Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)
sárga lap:
Väyrynen (41.), illetve (Lipták 37.)

Online közvetítés >>

Pocsék játék az első félidőben

A magyar válogatott Svédországban 2-0-ra kikapott, majd Moldovát 2-1-re legyőzte, múlt pénteken pedig 8-0-ra kiütötte San Marinót, így a harmadik helyről várta a nullapontos finnek elleni Eb-selejtezőt. Egervári Sándort nem bódította el a gólzáporos siker, s csak egy csatárral küldte pályára csapatát. A változtatás vesztese Koman Vladimir volt, aki San Marino ellen jobbszélső volt, s a helyét a támadósorból visszavont Rudolf Gergely vette át. Az egyetlen csatár Szalai Ádám volt.

Az első félidőben nagyon gyengén focizott mindkét csapat, a gólszerzés helyett inkább csak a védekezésre koncentráltak, ám arra sem tökéletesen. A félidő derekától egy ideig mezőnyfölényben játszott a magyar együttes, a finnek azonban ekkor is többször veszélyesen kontráztak, főleg a magyar jobb oldal volt lyukas hátul. A játékrész legvégén kis híján vezetést szerzett a házigazda, amikor Väyrynen távoli lövése a felső lécet súrolva ment fölé.

A második félidőben minden megváltozott, aminek a magyar drukkerek örülhettek, hiszen Szalai Ádám hamar vezetéshez juttatta a vendégcsapatot, a feleslegesen kifutó Jääskeläinent megkerülve elegánsan lőtt a jobb szélről, mintegy tizennégy méterről a hálóba.

A végeredmény Egervári kapitányt igazolta

A gólpasszt a szünetben beállt Koman Vladimirtől kapta, akinek a beállítása abszolút nyerő húzás volt Egervári Sándor részéről. A taktikán a tréner ugyan nem változtatott - Rudolf Gergely jött le, és Szalai maradt egyedül elöl -, ám Gerának jobban ment a jobbszélen, a középre álló Koman pedig pontosan játszott, és jól osztogatott.

A finnek persze feljebb kapcsoltak az egyenlítés érdekében, volt néhány veszélyes támadásuk is. A Chelsea-ben is megfordult Forssellben az egész mérkőzés során benne volt a gól, és a csereként beállt Alexei Eremenko remek ívelését követően sikerült is ellőnie Király mellett a hajrában.

Forrás: AFP
Szalai Ádám ismét gól szerzett

A magyarok joggal dühöngtek, hiszen a finn egyenlítés előtt Gerát százszázalékos gólhelyzetben állította meg les miatt - tévesen - az ír bíró, ám hogy a pontvesztést ne kelljen erre a hibára fogni, arról Dzsudzsák gondoskodott. A kilencvennegyedik percben a támadásokba többször is jól bekapcsolódó Elek Ákos okosan passzolt ki neki a balszélre, a PSV légiósa pedig betört a tizenhatoson belülre, majd ballal parádés gólt lőtt a hosszú sarokba.

A magyar válogatott megérdemelte a győzelmet, mert az utolsó percig küzdött, nem omlott össze az hajrában kapott góltól, s ezúttal a kulcsjátékosok is meg tudták mutatni azt, amit eddig jobbára csak a klubcsapatukban láthattunk tőlük. Egervári Sándor szövetségi kapitány a mérkőzést követően azt mondta: a négy meccsen begyűjtött kilenc pont remek alapot nyújthat a folytatáshoz.

A csoportot Hollandia vezeti hibátlan teljesítménnyel, tizenkét ponttal, miután kedd este 4-1-re kiütötte Svédországot. A magyar csapat második, három ponttal jobban áll, mint a harmadik - de egy meccsel kevesebbet játszott - svédek.

Az E csoport további eredményei:
San Marino - Moldova 0-2 (0-1)
gól: Josan (20.), Dorosh (86., 11-esből)

Hollandia - Svédország 4-1 (2-0)
gól: Huntelaar (4., 55.), Afellay (36., 59.), illetve Granqvist (69.)

Csoportállás:
1. Hollandia 12 pont/4 mérkőzés (12-2)
2. Magyarország 9/4 (12-4)
3. Svédország 6/3 (9-4)
4. Moldova 6/4
5. Finnország 0/3 (2-6)
6. San Marino (0-19) 0

A magyar csapat további mérkőzései:
2011. március 25.:
Magyarország - Hollandia

2011. március 29.:
Hollandia - Magyarország

2011. június 7.:
San Marino - Magyarország

2011. szeptember 2.:
Magyarország - Svédország

2011. szeptember 6.
Moldova - Magyarország

2011. október 11.
Magyarország - Finnország