Vágólapra másolva!
Hiába szerzett végre gólt harmadik Európa Liga-mérkőzésén a DVSC-TEVA labdarúgócsapata, 1-0-s előnyről sem tudott pontot gyűjteni a PSV Eindhoven ellen. A holland csapat potyaízű, szerencsés góllal 2-1-re nyert . A Sampdoria emberelőnyben játszva kapott ki 2-1-re Harkivban, az olaszok egyetlen találatát Koman Vladimir szerezte. Az Anderlecht 3-0-s sikeréből Juhász Roland góllal vette ki részét.

Európa Liga, csoportkör, 3. forduló, I csoport:
Debreceni VSC - PSV Eindhoven (holland) 1-2 (1-1)
Puskás-stadion
v.: Nicolai Vollquartz (dán)
DVSC: Malinauskas - Nagy Z., Simac, Mijadinoski, Fodor - Varga J., Kiss Z. - Szakály (Rezes, 79.), Czvitkovics, Yannick (Bódi, 67.) - Coulibaly
PSV: Isaksson - Hutchinson, Bouma, Marcelo, Pieters - Engelaar - Lens (Reis, 46.), Afellay, Toivonen (Bakkal, 84.), Dzsudzsák - Berg
gól: Mijadinoski (35.), illetve Engelaar (40.), Reis (66.)
sárga lap: Berg (34.)

Az már korábban kiderült, hogy Herczeg András vezetőedző eltiltás miatt nem számíthatott Kabát Péterre, míg Komlósi Ádám és Farkas Balázs sérüléssel bajlódott, de a mérkőzés napján, Laczkó Zsolt is kidőlt a sorból. A válogatott balhátvéd a lábát fájlalta, végül a stáb a labdarúgóval egyeztetve végül úgy döntött, nem kockáztat, helyette Fodor Marcell kapott szerepet.

A kezdés előtt félórával még nagyon kevés néző ült a helyén a Puskás-stadionban, a debreceni szurkolók Dzsudzsákot rendesen megéljenezték, a többieket közönnyel fogadták. A kezdősípszóra is mindössze 6-8 ezer néző gyűlt össze, annyi, mint a San Marino elleni válogatott meccsen.

"Csak ússzuk meg az első negyedórát" - sóhajtoznak általában a magyar csapatok egy erősebb riválissal szemben, ezúttal viszont a PSV semmi extrát nem produkált. A Debrecen bátran kezdett, leszámítva egy veszélyes Afellay-lövést a 40. percig nem is veszélyeztetett az ellenfél.

A magyar bajnok viszont Mijadiniski révén akár kétgólos előnyre is szert tehetett volna, ám az első nagy ziccert a kapufa hárította, így a 35. percben a Czvitkovics által felívelt, s a védők ügyetlenkedésével eléje kerülő labdát már a hálóba pofozta a védő.

Öt perccel később szép góllal egyenlített az Eindhoven, Engelaar egy sarkazás végén kapott labdát, megkerülős csellel átverte Simacot, s a kiszolgáltatott Malinauskasszal szemben kihasználta helyzeti előnyét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nem cserélt a félidőben a Loki, pedig várható volt, ha fáradni kezd, több hiba is becsúszik. Gólt mégis csupán egy elképesztő mázlisorozat végén szerzett az ellenfél, Pieters bal oldali beadása megpattant az előtte álló Dzsudzsák fején, Reis sarokkal mintha beleért volna a labdába, amely így furcsa ívben a bal sarokba pattant. A mérkőzés után Dzsudzsák elárulta, brazil csapattársa nem ért a labdába, de hogy a háromszereplős, akciónak nehezen nevezhető mozdulatsor végén kinek kell adni a gólt, nem tudjuk.

Miután támadásra nem futotta a Debrecen erejéből, a PSV meg már semmit sem erőltetett, az utolsó negyedóra kényelmes passzolgatássá vált, amelynek végén a holland együttes elkönyvelhette a három pontot, a magyar bajnok pedig újabb álommal - és ponttal - lett szegényebb.

Herczeg András, a Debreceni VSC klubmenedzsere: "Mindenki tudta, hogy a PSV jobb csapat, de fegyelmezetten játszottunk és a vezetést is sikerült megszereznünk. Sajnos nem jött jól, hogy még a szünet előtt egyenlítettek, más lett volna, ha 1-0-lal megyünk az öltözőbe. Jobb volt a PSV, gratulálunk nekik a győzelemhez, de kétségtelenül szerencsés góllal nyertek."

Fred Rutten, a PSV Eindhoven vezetőedzője: "Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, sokára szereztünk gólt, de az ellenfél a második félidőre elfáradt, ez pedig jól jött nekünk, így azt kell mondanom, szerencsénk volt. Azt kaptam a DVSC-től, amire előzetesen számítottam: támadófelfogásban futballoztak, ezért nehéz volt ellenük játszani."

A csoport állása:

1.PSV Eindhoven32105-27
2.Metaliszt Harkiv32017-36
3.Sampdoria31113-34
4.Debrecen30031-80

Első félidő:

A mérkőzést a PSV kezdte meg, Dzsudzsák mindjárt veszélyeztetett is balról, de beadását Lens nem tudta kapura gyötörni. Válaszul Varga szerzett labdát, átadását Yannick lőtte el balról futtából, ám nem találta el a kaput.

A 9. percben Toivonen négy debreceni védő között játszotta magát tisztára, 23 méteres lövése elkerülte a jobb sarkot. A 11. percben Coulibaly szerzett labdát, ügyesen meglépett még nála is lassabb védőjétől, de lövését Isaksson védte. A 14. percben Mijadinoski buktatta Toivonent, a 30 méteres szabadrúgást Dzsudzsák a sorfalba bikázta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 22. percben Malinauskas védett nagyot, Afellay 18 métertes, megpattanó lövését magabiztosan tette ártalmatlanná. Három perc múlva centikre volt a góltól a Loki: Czvitkovics jobb oldali szögletét Coulibaly megcsúsztatta, Mijadinoski pedig berobbanva térddel a jobb kapufát találta el. Helyzetben a másik oldalon sem volt hiány, ezúttal is Dzsudzsák adott be balról, Mijadinoski elszámította magát, Berg viszont tiszta helyzetből a kapu mellé bólintott.

A 33. percben Isaksson egy hazagurítást majdnem elnézett, de mielőtt Coulibaly odaért volna, kirúgta taccsra a labdát. Két perc múlva már Mijadinoski sem hibázott, egy felívelt labdát az ügyetlen védők között 2 méterről lőtt a kapu közepébe (1-0). A világítás nem lehetett tökéletes a stadionban, a helyi műsorközlő szerint ugyanis Coulibaly volt a gólszerző - tévedését csak percekkel később javította.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Gyorsan jött az egyenlítés, Engelaar lépett ki egy megkerülős csellel Simac mellett, majd a kivetődő Malinauskas mellett a jobb sarokba lőtt (1-1). A 43. percben Dzsudzsák vétette el a célt.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a Loki Mijadinoski révén akár két gólt is szerezhetett volna, de az 1-1 reális eredmény.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Második félidő:

A szünetben a PSV cserélt, Lens helyére Reis állt be. A 49. percben Hutchinson jobbról adott középre, a védők által kifejelt labdát Dzsudzsák akrobatikus mozdulattal ballal levette, majd kapásból óriási lövést küldött kapura 22 méterről, Malinauskas repülve mentett a bal sarok elől. Az 50. percben Varga szerzett labdát, azonnal indította Czvitkovicsot, aki hosszan tolta meg, s a védők szögletre tudtak menteni. Két perc múlva Toivonen lépett ki a lesre játszó védők közül, de a kapu mellé pöckölt.

Forrás: [origo]

Az 55. percben Malinauskas hozta rá a szívrohamot a csapatra, egy baloldali beadást ugyanis beejtett a lábai közé, Mijadinoski azonban ott állt, s kétségbeesetten menteni tudott. A holland kispadnál Fred Rutten edző bosszúsan csapott a levegőbe, aztán kiköpte a rágóját, és kortyolt egyet a közelben lévő ásványvízből. Az 59. percben ismét Malinauskas villant, ezúttal Afellay lövését védte bravúrral.

Bódi készült cserére, de mielőtt beállt volna, vezetést szerzett a PSV. Pieters bal oldali beadása megpattant az előtte álló Dzsudzsák fején, Reis sarokkal mintha beleért volna a labdába, amely így furcsa ívben a bal sarokba pattant (1-2). A 76. percben Afellay lőtt a kapu mellé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 85. percben a cserejátékos Bódi 22 méteres lövését védte Isaksson. A hajrában a PSV már csak ölte az időt, Dzsudzsákék másfél percig tartották a labdát, a holland szurkolók olléztak, a debreceniek füyültek - nem tudni, vajon ez a saját csapatuknak szólt-e, amiért nem támadták le az ellenfelet.

Búcsúzóul még Reis lőtt 20 méterről kapura, Malinauskasnak nem okozott gondot a középre tartó labda. A PSV egy mázlis góllal 2-1-re nyert, pedig a Loki három eddigi Európa Liga-mérkőzése közül ez volt eddig a legnyerhetőbb, ám még egy rossz napot kifogó sztárcsapat ellen sem sikerült pontot szerezni.

A csoport másik mérkőzésén:
Metaliszt Harkiv (ukrán) - Sampdoria (olasz) 2-1 (1-1)
Harkiv, Metaliszt-stadion
v.: Florian Meyer (német)
Harkiv: Disljenkovic - Bordian, Obradovic, Gueye, Pszenicsnih - Edmar, Valjajev - Cleiton Xavier (Vorobej, 87.), Taison, Fininho (Olijnyik, 63.) - Devic (Selajev, 84.)
Sampdoria: Curci - Cacciatore, Gastaldello, Volta, Ziegler - Poli (Mannini, 65.), Dessena (Guberti, 82.), Koman (Tissone, 74.) - Marilungo, Cassano - Pozzi
gól: Taison (38.), Cleiton Xavier (73.), illetve Koman (32.)
piros lap: Taison (56.)



További eredmények, A csoport:
Manchester City (angol) - Lech Poznan (lengyel) 3-1 (2-0)
gól:
Adebayor (13., 25., 73.), illetve Tshibamba (50.)

Red Bull Salzburg (osztrák) - Juventus (olasz) 1-1 (1-0)
gól:
Svento (36.), illetve Krasic (48.)

A csoport állása: 1. Manchester City 7 pont, 2. Lech Poznan 4, 3. Juventus 3, 4. Salzburg 1.

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol) - Rosenborg (norvég) 3-0 (1-0)
gól:
Godín (18.), Agüero (66.), Costa (78.)

Arisz Szaloniki (görög) - Bayer Leverkusen (német) 0-0

A csoport állása: 1. Leverkusen 5, 2. Atlético Madrid 4 (4-2), 3. Arisz Szalonik 4 (2-2), 4. Rosenborg 3.

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál) - Gent (belga) 5-1 (4-1)
gól:
Diego Salomao (6.), Liedson (13., 27.), Maniche (37.), Helder Postiga (60.), illetve Wils (16.)

Lille (francia) - Levszki Szófia (bolgár) 1-0 (0-0)
gól:
Chedjou (49.)

A csoport állása: 1. Sporting Lisboa 9, 2. Lille 4, 3. Levszki Szófia 3, 4. Gent 1.

D csoport:
Villarreal (spanyol) - PAOK Szaloniki (görög) 1-0 (1-0)
gól:
Ruben (38.)

Dinamo Zagreb (horvát) - FC Bruges (belga) 0-0

A csoport állása: 1. Villarreal 6, 2. Dinamo Zagreb 4 (2-1), 3. PAOK 4 (2-2), 4. Bruges 2.

E csoport:
Sheriff Tiraspol (moldovai) - BATE Boriszov (fehérorosz) 0-1 (0-1)
gól:
Sosznovszki (8.)

AZ Alkmaar (holland) - Dinamo Kijev (ukrán) 1-2 (1-2)
gól:
Falkenburg (35.), illetve Milevszkij (16.), Khacheridi (40.)
piros lap: Moisander (92., AZ Alkmaar)

A csoport állása: 1. BATE Boriszov 7, 2. Dinamo Kijev 4, 3. Sheriff Tiraspol 3 (3-3), 4. Alkmaar 3 (4-7).

F csoport:
Palermo (olasz) - CSZKA Moszkva (orosz) 0-3 (0-1)
gól:
Doumbia (34., 59.), Necid (82.)
piros lap: Pastore (75., Palermo)

Sparta Praha (cseh) - Lausanne (svájci) 3-3 (3-1)
gól:
Bony (10., 23.), Kucka (20.), illetve Meoli (6.), Steuble (75.), Silvio (90.)

A csoport állása: 1. CSZKA Moszkva 9, 2. Sparta Praha 4, 3. Palermo 3, 4. Lausanne 1.

G csoport:
Zenit (orosz) - Hajduk Split (horvát) 2-0 (1-0)
gól:
Buharov (25.), Danny (68.)
A hazaiaknál Huszti Szabolcsot nem nevezték a mérkőzésre.

Anderlecht (belga) - AEK Athén (görög) 3-0 (1-0)
gól:
Boussoufa (31.), Lukaku (71.), Juhász (75.)
A hazaiaknál Juhász Roland a kezdőcsapatban kapott helyet.

A csoport állása: 1. Zenit 9 pont, 2. Anderlecht 3 (4-4), 3. AEK Athén 3 (5-8), 4. Hajduk Split 3 (2-5).

H csoport:
Young Boys (svájci) - Odense (dán) 4-2 (2-0)
gól:
Bienvenu (25.), Sutter (34.), D. Degen (61.), Lulic (74.), illetve Utaka (48.), C. Sörensen (84., büntetőből)

VfB Stuttgart (német) - Getafe (spanyol) 1-0 (1-0)
gól:
Marica (29.)

A csoport állása: 1. VfB Stuttgart 9 pont, 2. Young Boys 6, 3. Getafe 3, 4. Odense 0.

J csoport:
Borussia Dortmund (német) - Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (0-0)
gól:
Nuri Sahin (50., büntetőből), illetve Chantome (87.)
A hazaiak magyar középpályása, Hajnal Tamás sérülés miatt nem került be a keretbe.

Karpati Lviv (ukrán) - Sevilla (spanyol) 0-1 (0-1)
gól:
Kanouté (34.)
piros lap: Checher (88., Lviv)

A csoport állása: 1. Paris Saint-Germain 7 pont, 2. Sevilla 6, 3. Borussia Dortmund 4, 4. Karpati Lviv 0.

K csoport:
Utrecht (holland) - Steaua Bucuresti (román) 1-1 (0-0)
gól:
Duplan (60.), illetve Schut (75., öngól)

Napoli (olasz) - FC Liverpool (angol) 0-0

A csoport állása: 1. FC Liverpool 5 pont, 2. Napoli 3 (3-3), 3. Utrecht 3 (1-1), 4. Steaua Bucuresti 2.

L csoport:
CSZKA Szófia (bolgár) - Rapid Wien (osztrák) 0-2 (0-2)
gól:
Vennegoor (28.), Hofmann (32.)

Besiktas (török) - FC Porto (portugál) 1-3 (0-1)
gól:
Bobo (90.), illetve Falcao (26.), Hulk (59., 78.)
piros lap: Maicón (43., Porto), Fernando (88, Porto)

A csoport állása: 1. FC Porto 9 pont, 2. Besiktas 6, 3. Rapid Wien 3, 4. CSZKA Szófia 0.