Vágólapra másolva!
Egervári Sándor szerint a litvánokat 2-0-ra legyőző magyar labdarúgó-válogatott ismét lépett egyet előre, immár a játékot és az eredményeket tekintve is előbbre tart az elvárhatónál, és jobb helyzetkihasználással az európai elicsaopatok ellen is sikeres lehet. A litvánok által alig foglalkoztatott Fülöp Márton úgy véli, az ilyen meccsek hozzák össze a csapatot, míg Dzsudzsák Balázst a San Marino elleni meccs szabadította fel, azóta jól megy neki a válogatottban is.

Egervári Sándor elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után, szerinte több is volt a meccsben a kétgólos győzelemnél. "Ha egy európai középmezőnybe tartozó válogatott ellen ennyi helyzetet tudunk kialakítani - még ha azok nagy részét ki is hagyjuk -, az jó jel. Ismét léptünk előre egyet, nagy várakozásaink vannak a tavaszi szezonnal kapcsolatban. Az ellenféllel kevesebbet foglalkoztam ezen a meccsen, a litvánok nem tudtak gólhelyzetet kialakítani. Mi viszont többet, mint bármikor az elmúlt néhány évben. Mindenki jól teljesített, azok is, akiket kipróbáltam".

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar válogatott volt-e túl jó, vagy a litvánok voltak-e túl gyengék, Egervári azt mondta, mindkettő igaz, és hozzátette, minden csapat annyit játszik, amennyit az ellenfél hagy. Juhász Roland cseréjét a kapitány azzal indokolta, hogy a védő már a szünetben fájlalta a lábát, és nem akarta, hogy veszélybe kerüljön a hétvégi bajnokija. Egervári külön megemlítette a második gólt szerző Dzsudzsákot, akin lehetett látni, hogy élvezi a játékot, de ebben a többiek is partnerek voltak.

"Látszott, hogy szeretik a focit, nem izzadságszagú játék volt ez. Kreatív futballt mutattak be a fiúk. Szerintem előbbre tartunk az elvárhatónál, az eredményeket és a játékot tekintve is. Megvan a törekvés arra, hogy a mi támadójátékunk érvényesüljön, persze ez mindig ellenfélfüggő. Megvannak a kreatív futballistáink, Dzsudzsákkal az élen. Ha a helyzeteket is jobb arányban használjuk ki, akkor az európai elitbe tartozó csapatok ellen is sikereink lehetnek" - nyilatkozta Egervári.

Fejet hajtott a magyarok előtt a kísérletező litván kapitány

Az ellenfél edzője, Raimundas Zutautas elismerte, ez nem az a litván válogatott volt, amely csak 3-1-re kapott ki Eb-selejtezőn Spanyolországtól, és idegenben legyőzte Csehországot. "Öt állandó játékosunk sérülés miatt nem tarthatott a csapattal, most nem a győzelem volt a cél - erre nem is volt esélyünk -, hanem az új csapattagok kipróbálása. A védelemben egy tizenkilenc és egy húszéves fiatalember játszott, mondom, ez egy kísérleti tizenegy volt. A magyar válogatott jól játszott, ügyesen próbálkozott a rövidpasszos, egyérintős játékkal, a szabadrúgásaik veszélyesek voltak, megérdemelte a győzelmet a házigazda."

Fülöp Márton, a magyar válogatott kapusa úgy véli, az ilyen meccsek a legnehezebbek, amikor kevesebb dolga van a kapusnak, mert végig észnél kell lenni, s ha jön egy lövés vagy netán egy gólhelyzet, akkor kell résen lenni. Fülöp azt mondta, egy ilyen meccs belőle többet kivesz, mint a litván kapusból, aki bravúrt bravúrra halmozott, és több lehetősége volt arra, hogy megmutassa a tudását.

Fülöp szerint az ilyen meccsek hozzák igazán össze a csapatot, és reméli, tétmeccseken is képes lesz hasonlóra a válogatott.

Koman Vladimir ezúttal is jó labdákkal hozta helyzetbe a társakat, megfelelően pótolta a sérülés miatt hiányzó Gera Zoltánt, de sajnálta, hogy nem sikerült gólt szereznie. "Remek szintfelmérő volt ez a mérkőzés, a csapat nagyon jól teljesített, öröm volt játszani, tényleg. Jól éreztük magunkat a pályán, rengeteg helyzetet sikerült kialakítani, bár a helyzetkihasználással akadt egy kis probléma, de összességében jól teljesített a csapat. Remek kis társaság kezd kialakulni, ahogy haladunk előre, annál jobban összeszokik a csapat" - értékelt a Sampdoriában légióskodó középpályás, aki úgy látta, mentálisan is topon van a válogatott.

Bedarált litvánok

Dzsudzsák Balázs a mezőny legjobbja volt, agilisan játszott, állandóan rettegésben tartotta a litvánok jobb oldalát, és szabadrúgásból ő szerezte csapatunk második gólját. Ráadásul góljánál már ott feszült a bal karján a csapatkapitányi karszalag, amit a lecserélt Juhász Rolandtól örökölt meg. "Őszintén szólva már azon is csodálkoztam, hogy a pályán maradhattam, mert azt hittem, Egervári mester engem fog lecserélni, nem Juhász Rolandot, aki könnyebben megsérült. Arról volt szó, hogy esetleg nem játszom végig a meccset, mert volt egy pici sérülésem, ráadásul a hét végén az Ajaxszal találkozunk a holland bajnokságban, de cseppet sem bánom, hogy így alakult" - emlékezett a PSV szélsője első, csapatkapitányként szerzett válogatott góljának előzményeire.

Forrás: MTI

Dzsudzsák szerint még a játékosokat is meglepte a csapat tartós jó teljesítménye, és úgy látja, ami eddig hiányzott, a felszabadult futball, az immáron megvan. "Aki most pályára lép a válogatottban, az már a klubjában is meghatározó játékos, hétről hétre bizonyít, ott van a lábában a kilencven perc, a meccsrutin, nem csoda, hogy az utolsó passzok rendre sikerülnek. Erővel is bírjuk a meccseket, s látszik is, ahogy ezt a litván válogatottat most bedaráltuk."

Dzsudzsák korábban rendre amiatt panaszkodott, mert a válogatottban nem tudta megismételni a PSV-ben látott jó teljesítményét, de az utóbbi meccseken jól ment neki, San Marino ellen egy gólt szerzett, hármat előkészített, Helsinkiben három pontot érő gólt lőtt, és a litvánok ellen is betalált.

"Az, hogy én ki tudtam tűnni a csapatból, az sok mindennek köszönhető, nagyon bízom benne, hogy ennek a magyar válogatottnak még sokáig meghatározó egyénisége tudok lenni. Eddig hiányzott a játékomból az, hogy a válogatottba is át tudjam menteni az Eindhovenben mutatott formámat. San Marino ellen megtört a jég, átszakadt egy gát, nagyon örülök, hogy azóta ilyen felszabadult játékot tudok nyújtani. Örülök, hogy ma is betaláltam. Azon vagyunk, hogy mindannyian hozzá tudjunk tenni valamit a közös produktumhoz, s alkalomadtán a csapat fölé nőjünk" - nyilatkozta Dzsudzsák, aki arról nem szolgált információval, van-e esély rá, hogy akár a télen eligazoljon Eindhovenből egy még erősebb csapat kedvéért.