Vágólapra másolva!
Ideális esetben minden klubnál az edző határozza meg a kezdő tizenegy összeállítását, azonban hallottunk már olyan esetekről, amikor a tulajdonos vagy azt elnök beleszólt a szakember munkájába. A jelek szerint Angliában a liga is megmondhatja, hogy melyik az ideális gárda - de csak a kiscsapatok esetében.

A Premier League 12. fordulójában lejátszott Aston Villa-Blackpool mérkőzés előzetesen valószínűleg csak a birminghami és a blackpooli szurkolókat foglalkoztatta.

Az összecsapás kifejezetten izgalmasan alakult, az Aston Villa végül a 89. percben szerzett találattal nyert 3-2-re, a meccs azonban nem ezért került az érdeklődés középpontjába. A vendégek szakvezetője, Ian Holloway ugyanis tíz helyen is megváltoztatta csapata kezdő tizenegyét a négy nappal korábbi, Everton elleni hazai összecsapáshoz képest - és a liga ezt a szabályok megszegéseként értelmezte.

A blackpooli edző nem fogta vissza magát

A Premier League versenykiírása szerint ugyanis minden egyesület köteles teljes erősségű (szó szerint ez áll az E20-as szabályban) csapattal kiállni a mérkőzéseire - és a liga úgy ítélte meg, hogy a Blackpool nem tett eleget ennek a kötelezettségének. Sőt, a szervezet nem csak az E20-as, hanem a B13-as szabály megszegésével is megvádolta a Blackpoolt: eszerint minden egyesületnek jóhiszeműen kell viselkednie a többi klubbal és a ligával szemben.

Az érintett Blackpool-meccsek:
2010. november 6.:
Blackpool - Everton 2-2 (1-1)
Blackpool, Bloomfield Road, 16 094 néző
v.: Marriner
Blackpool: Gilks - Eardley, Evatt, Cathcart, Crainey, Vaughan, Adam, Southern (M. Phillips, 62.), Taylor-Fletcher (Grandin, 74.), DJ Campbell, Varney (Harewood, 74.).
gól: Eardley (10.), Vaughan (48.), ill. T. Cahill (13.), Coleman (50.).

2010. november 10.:
Aston Villa - Blackpool 3-2 (1-1)
Birmingham, Villa Park, 34 330 néző
v.: Taylor
Blackpool: Kingson - Basham, Edwards, Keinan (Evatt, 75.), Southern, Sylvestre, M. Phillips, Carney, Harewood (DJ Campbell, 77.), Ormerod, Euell (Adam, 71.).
gól: Downing (28.), Delfouneso (60.), J. Collins (89.), ill. Harewood (45+1.), DJ Campbell (87.).

2010. november 13.:
West Ham United - Blackpool 0-0
London, Upton Park, 31 194 néző
v.: Friend
Blackpool: Gilks (Kingson, 46.) - Eardley, Evatt, Cathcart, Crainey, Grandin (M. Phillips, 59.), Adam, Vaughan, Taylor-Fletcher, DJ Campbell (Harewood, 67.), Varney.


A Premier League-et egyáltalán nem érdekelte, hogy az általa tartalékosnak tartott blackpooli együttes remekül futballozott a Villa Parkban, és csak hatalmas küzdelemben kapott ki 3-2-re. A következő, West Ham United elleni bajnokin egyébként a Villa elleni kezdők közül senki sem maradt meg.

Forrás: AFP
Holloway nem tapsikolt örömében a Premier League keménykedése miatt

Az újonc csapat edzője, Ian Holloway híres arról, hogy nem rejti véka alá véleményét, és amikor a lefújást követően egy újságíró megkérdezte: nem fél-e attól, hogy a liga megbünteti, a szakember a rá jellemző módon válaszolt.

"Még a feltételezés is sértő a játékosaim számára, hogy ez egy gyenge csapat lett volna. Hogy merészeli bárki is megmondani nekem, miként állítom össze a kezdő tizenegyet? Csak próbáljanak megbüntetni, akkor lemondok a posztomról. Ha a liga valamelyik nagyeszű embere meg akarja nekem mondani, hogy kit játszathatok, akkor jöjjön el kávézni velem - a csésze tartalma valószínűleg az ölében landol majd" - fakadt ki Holloway.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NObYoed81dL9qm6l


A Wolverhampton precedenst teremtett

A liga elöljáróit persze nem hatotta meg a szakember tirádája, és vizsgálatot indítottak az ügyben. Mindez nem példa nélküli, hiszen tavaly a Wolverhampton Wanderers hasonló eset miatt kapott 25 ezer fontos büntetést. Mick McCarthy 2009 decemberében tíz embert hagyott ki a Tottenham Hotspur elleni kezdő tizenegyből a következő, Manchester United elleni idegenbeli bajnokin, amelyet együttese simán el is veszített. A következő, Burnley elleni találkozón kilencen visszatértek a csapatba, és a Wolverhampton nyert is 2-0-ra. A liga szerint azonban a klub ezzel vétett az E20-as és a B13-as szabály ellen.

A Premier League azzal érvel, hogy a liga érdekeit sérti, ha egy klub beáldoz egy mérkőzést, mert ez a lépés rontja a bajnokság jó hírnevét. A Wolverhampton drukkerei egyébként valóban nem vették jó néven McCarthy döntését tavaly decemberben, a Manchesterbe elutazó mintegy 3000 fanatikus a második félidőben azt skandálta: "Harminc fontot fizettünk, hogy megnézhessük a tartalékokat".

A Wolverhamptonnal szemben az alábbi meccsek miatt indult vizsgálat:
2009. december 12.:
Tottenham Hotspur - Wolverhampton 0-1 (0-1)
London, White Hart Lane, 36 012 néző
v.: Attwell
Wolverhampton: Hahnemann - Stearman (Iwelumo, 79.), Craddock, Ward, Berra, Edwards (Foley, 59.), Henry, Jarvis, Milijas (Mancienne, 70.), Ebanks-Blake, Doyle.
gól: Doyle (3.).

2009. december 15:
Manchester United - Wolverhampton 3-0 (2-0)
Manchester, Old Trafford, 73 709 néző
v.: Bennett
Wolverhampton: Hahnemann - Elokobi, Zubar, Hill, Mancienne, Friend (Jarvis, 61.), Foley, Surman, Halford (D. Jones, 76.), Castillo, Maierhofer (Iwelumo, 54.).
gól: Rooney (30. - 11-esből), Vidic (43.), Valencia (66.).

2009. december 20.:
Wolverhampton - Burnley FC 2-0 (1-0)
Wolverhampton, Molineux, 27 410 néző
v.: Atkinson
Wolverhampton: Hahnemann - Stearman, Craddock, Ward, Berra, Foley, Henry, Jarvis (Iwelumo, 87.), Milijas (Mancienne, 68.), Ebanks-Blake, Doyle (Elokobi, 93.).
gól: Milijas (15.), Doyle (50.).



Ezzel együtt a szabály meglehetősen furcsa, elvégre nehéz lenne meghatározni, hogy mit jelent a teljes erősségű csapat kifejezés. A mostani idénytől kezdve a klubok egy maximum 25 fős keretet nevezhettek a bajnokságra (ami a 21 éven aluli játékosokkal egészül ki), tehát szó sincsen arról, hogy a trénerek bárkit felhívhatnának a tartalékok közül. A fentiek alapján úgy tűnik, mintha a liga rangsorolná a 25-ös keret tagjait, és minden egyesületnél összeállított volna egy ideális kezdő tizenegyet, amitől az edzők csak sérülés esetén térhetnek el.

A nagyoknak lehet, amit a kicsiknek nem

Nem csoda, hogy a szakvezetők egy emberként támogatják Hollowayt, és a liga vizsgálatát a munkájukba való beavatkozásként értékelik. Az ominózus meccsen az ellenfél, az Aston Villa kispadján ülő Gérard Houllier például kijelentette: "Holloway egyáltalán nem adta fel a meccset. Nyerni akart, és ennek érdekében bárkit felhasználhat a 25-ös keretből". Az Everton mestere, David Moyes szintén amellett érvelt, hogy a csapat összeállításához a ligának semmi köze. "Az edzőknek azt kell tenniük, ami a klub számára a legjobb" - állította a skót szakember.

A liga álláspontja már csak azért is álságos, mert csak a kiscsapatok esetében gondolkozik büntetésben - pedig a sztárkluboknál is gyakran előfordul, hogy egy gyengébb ellenféllel szemben, vagy egy kevésbé fontos összecsapáson tartalékosan állnak ki. A Manchester United például 2009 májusában, a Premier League utolsó fordulójában a Hull ellen szintén tíz helyen változtatott az előző játéknaphoz képest. Sir Alex Ferguson a három nappal későbbi, Barcelona elleni BL-döntőre való tekintettel Darren Fletcher kivételével összes alapemberét pihentette - és a skót középpályás is csak azért játszhatott, mert a fináléban eltiltott volt.

Ezen a meccsen debütált a Premier League-ben Ritchie de Laet, de játszott Lee Martin, Danny Welbeck, Darron Gibson és Federico Macheda is - akik korábban sohasem voltak a kezdő tizenegy tagjai. A MU semmilyen büntetést nem kapott, mint ahogyan két évvel korábban a Liverpool, sem, amely a 2007 májusában szintén tíz helyen változtatott csapatán a Fulham elleni bajnokin.

www.global-soccer.eu