Vágólapra másolva!
A sztárklubok mellett jelenleg egy olyan csapat is a Premier League élmezőnyében szerepel, amely az utóbbi években rendre a kiesés ellen küzdött. A Bolton Wanderers tizennégy forduló után ötödik az angol bajnokságban, s a jó szereplésből egy magyar is kivette a részét, Bogdán Ádám ugyanis idén három mérkőzésen is pályára lépett. A Bolton titka az állandóság, Owen Coyle alig változtat a kezdőcsapaton, részben szakított az angolos ívelgetéssel, és az Arsenal rövidpasszos taktikáját próbálja másolni.

Azt a szezon előtt is sejteni lehetett, hogy az elmúlt években a Premier League élmezőnyét kibérlő négy csapat (az úgynevezett Big Four) ezúttal a szokottnál is nagyobb ellenállásra számíthat. A Tottenham Hotspur már az előző idényben beékelődött a sztárklubok közé, s a dúsgazdag Manchester City is arra pályázott, hogy odaérjen az első négy közé. Azt viszont kevesen gondolták, hogy tizennégy forduló után a Bolton Wandererst is az európai kupaszereplésre pályázók között kell majd emlegetni: a klub jelenleg az ötödik, és ugyanannyi pontja van mint a Tottenhamnek, de a harmadik Manchester Citytől is csak három pont a lemaradása.

Allardyce-szal értek a csúcsra

A Bolton az előző három szezonban egyaránt a kiesés ellen küzdött, de ettől függetlenül a tabella első fele nem teljesen ismeretlen a számára. Az évtized közepén ugyanis a Wanderers négy idényen keresztül a középmezőny tagja volt, a 2004-2005-ös bajnokságban a hatodik helyet szerezte meg. Ezt a korszakot csak Allardyce-érának nevezik Anglia-szerte, hiszen a jó szereplés főszereplőjének az edzőt, Sam Allardyce-ot tartották. Irányításával a Boltonnak megvolt a maga egyedi stílusa: a csapat elsősorban a fizikai fölényére és az agresszivitására alapozott, még ha olyan klasszis futballistái is akadtak, mint Augustine Okocha vagy Nicolas Anelka.

Allardyce távozása viszont hatalmas űrt okozott az egyesületnél, amit nagyon sokáig nem sikerült betölteni. A szakvezető helyét előbb asszisztense, Sammy Lee foglalta el, akit azonban hamar Gary Megson váltott. A csapat azonban képtelen volt megismételni a korábbi eredményeket, és miután a Wanderers a 2009-es évet kieső helyen zárta, az új esztendő első bajnokiján már nem Megson irányított a gárdát. A vezérkar a Burnley mesterét, Owen Coyle-t csábította el, és a húzás kiválónak bizonyult, hiszen az angol szakember megmentette az együttest a kieséstől, a jelenlegi szezonban pedig remekül szerepel a csapat.

Forrás: AFP

Kőbe vésett kezdőcsapat

Mindez már csak azért is figyelemre méltó, mert Coyle szinte semmit sem változtatott a kereten, ugyanazokkal a játékosokkal ér el remek eredményeket, akik Megson irányítása alatt a kiesés ellen küzdöttek. A Bolton tavaly januárban kölcsönvette ugyan Jack Wilshere-t és Vladimír Weisst, de ők a nyáron visszatértek klubjukhoz, vagyis az egyetlen új játékos, aki alapember lett Coyle-nál, az a szintén januárban megszerzett amerikai középpályás, David Holden. Mellette jött még a bolgár balszélső, Martin Petrov, aki szintén rendszeresen szerepel, de azért még nem alapember. A többiek viszont már az előző idény kezdetén is az egyesületnél voltak, a csapat azonban mégis bukdácsolt, ellentétben a jelenlegi szezonnal.

Bogdán Ádám is részese a sikernek

A remek szereplésnek magyar szereplője is van Bogdán Ádám személyében, aki alaphelyzetben a második számú kapus Jussi Jaaskelainen mögött, azonban miután a finnt a Birmingham City ellen kiállították, Bogdán három bajnokin pályára léphetett. A fiatal magyar szerepelt az Arsenal és az Aston Villa ellen is, azonban hiába védett kifejezetten jól, Jaaskelainen eltiltását letöltve visszatért a csapatba. Jaaskelainen élő legenda Boltonban, hiszen 1997 óta véd az egyesületnél, már több mint 400 találkozón szerepelt. A 35 esztendős kapus szerződése 2012-ig érvényes, azonban többször is kijelentette, hogy két év múlva sem akar visszavonulni, Bogdánnak tehát nehéz dolga lesz, ha ki akarja őt szorítani - ugyanakkor a klubnál maximálisan bíznak a magyar kapusban, hiszen a nyáron nem igazoltak egy rutinosabb kapust, amikor megváltak az addigi tartaléktól, az ománi Ali al-Habszitól.




Már nem csak ívelgetnek

A stabilitás megteremtése mellett Coyle másik fontos lépése az volt, hogy részben szakított a Boltontól megszokott klasszikus angol futballal, az állandó ívelgetésekkel és előrevágott labdákkal. Mindez nem azt jelenti, hogy ez a taktika kikerült volna a repertoárból, azonban immár nem ez az egyetlen támadási variáció.

Coyle sohasem tagadta, hogy nagy rajongója az Arsenal passzjátékának, és igyekszik valami hasonlót begyakoroltatni a saját együttesénél is, nem csoda, hogy Arsene Wenger kifejezetten szívesen adta kölcsön a Boltonnak tavasszal Wilshere-t. "Az emberek sokat beszélnek hosszú és rövid passzokról, de a lényeg az, hogy a passz jó legyen. Ezt Coyle is megértette, és ezért nem ragaszkodik egyik vagy másik taktikai elemhez. Remekül összeházasította a két játékelemet, és így jóval kiszámíthatatlanabb a Wanderers játéka" - elemezte a Bolton szereplését a BBC szakkommentátora, Alan Hansen.

Ráadásul ez a felfogás képes kihozni a maximumot pár olyan futballistából, akit korábban inkább csalódást okoztak. Példa erre a svéd Johan Elmander, akiért 2008 nyarán klubrekordnak számító, 12,6 millió eurót fizettek, ám első két idényében 55 bajnokin mindössze nyolc gólra volt képes. A jelenlegi szezonban viszont 14 találkozón ugyanennyi találatot szerzett, és emellett négy gólpasszt is adott, azaz mintha újjászületett volna.

www.global-soccer.eu