Vágólapra másolva!
A címvédő FC Barcelona kiütéses, ötgólos győzelmet aratott a Real Madrid ellen a spanyol labdarúgó-bajnokság hétfő esti csúcsrangadóján. José Mourinho csapata nehezen viselte a vereséget, Cristiano Ronaldo 2-0-nál meglökte az ellenfél edzőjét, majd a lefújás előtt Sergio Ramos felrúgta Messit, és pofon vágta Puyolt, amiért kiállították. A Barcelona diadalával megelőzte a Realt, előnye két pont.

Primera División, 13. forduló:
Barcelona - Real Madrid 5-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou, 98 787 néző
v.: Eduardo Iturralde Gonzalez
Barcelona: Valdes - Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal - Busquets, Xavi (Keita, 87.), Iniesta - Messi, Pedro (Jeffren, 87.) - Villa (Bojan Krkic, 76.).
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo (Arbeloa, 60.) - Khedira, Xabi Alonso - Ronaldo, Özil (Diarra, 46.), Di Maria - Benzema.
gól: Xavi (10.), Pedro (18.), Villa (55., 58.), Jeffren (91.)
sárga lap: Valdés (33.), Villa (34.), Messi (45.), Puyol (81.), Xavi (93., a kispadról, illetve C. Ronaldo (33.), Pepe (36.), Xabi Alonso (51.), Casillas (57.), Carvalho (71.), Ramos (73.), Khedira (75.)
kiállítva: Ramos (94.)

A hétfői Barcelona-Real Madrid rangadótól a legtöbben kiegyenlített küzdelmet vártak, nem véletlenül, hiszen idén mindkét csapat remekelt a spanyol bajnokságban, az eredmények alapján nem tűnt sokkal esélyebbnek a címvédő. Pedig az előző négy rangadóból mindegyiket megnyerte a Barca, ám idén már az a José Mourinho ült a Real kispadján, akit a világ legjobb edzőjének tartanak, s aki tavaly Inter-edzőként tökéletes taktikával ki tudta ejteni a Bajnokok Ligájából Josep Guardiola verhetetlennek hitt csapatát.

Ám ami az Interrel sikerült, az a Reallal nem, a Barca legalábbis elég hamar megmutatta Mourinhónak hétfő este, hogy Spanyolországon belül ki az úr.

A Barca rögtön nekiesett a Realnak, és tíz perc után máris vezettek a hazaiak, amikor Xavi a Marcelo sarkán megpattant labdát öt méterről bevágta. A Real-drukkerek ekkor még nyolc percig bízhattak a feltámadásban, de a csapatuk nem javult fel, a Barca viszont növelte előnyét, mégpedig Pedro góljával, akinek közelről csak bele kellett tennie a lábát a labdába, a munka nagy részét a bal oldalon Ramost átverő Villa csinálta meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Xavi lőtte az első Barca-gólt

Ekkortájt a Realt csak a mezéről lehetett felismerni, macska-egér harcot vívott a két csapat, a Barca 75 százalékban birtokolta a labdát. Leginkább Cristiano Ronaldo igyekezett, nagyon akart, de ez nem az ő meccse volt, sőt, az is látszott, hogy nehezen bírja elviselni a könnyed Barca-vezetést. A 32. percben a labdát megkaparintó hazai edzőt, Guardiolát erősen vállon lökte, ami után a két csapat játékosai kis híján egymásnak estek.

A másik pályán lévő aranylabdás, Messi is megmutatta a félidő hajrájában, hogy mindent megpróbál a győzelemért; a támadó kapott egy orrost Carvalhótól, s pár másodperccel később kezdett el neki fájni az ütés, még össze is esett, de nem a portugált, hanem az argentint büntette a bíró - színészkedésért, sárga lappal.

A szünetben egy Mesut Özil-Lassana Diarra cserével próbálta felrázni csapatát Mourinho, de ettől semmivel nem lett jobb a madridiak játéka, sőt, a Barca ugyanott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta. Volt ugyan a második 45 percben közepén egy bő tíz perc, amikot többet birtokolta a labdát a Real, de ezt leszámítva végig a Barca volt a jobb csapat, minden szempontból.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Benzema (j) mintha a pályán se lett volna

Az előző tíz meccsén nem tudott Messi hibázni, mindegyiken gólt lőtt, ám ezúttal engedte a többieket is játszani, az 55. és az 58. percben kiosztott egy-egy gólpasszt, mindkétszer David Villával rúgatott gólt.

A Realnak még a szépítésre sem volt esélye, szinte hihetetlen volt, hogy ez a csapat ugyanaz a csapat, amely eddig alig hibázott a Primera Divisiónban, a legtöbb madridi drukker már kezdte elhinni, hogy a Barcát idén - az első csúcsrangadón legalábbis - tényleg elkaphatják a kedvencek.

A vendégek ráadásul nem tudták emelt fővel elviselni a vereséget, hiszen a csereként beállt Jeffren gólja után Sergio Ramos előbb csúnyán felvágta Messit, majd az odasiető Puyolt úgy meglökte, hogy a válogatottbeli csapattárs békaként terült el a gyepen. A már lecserélt Xavi is kapott még egy kis taslit Ramostól, meg - mivel bement a pályára reklamálni - egy sárgát is Eduardo Iturralde Gonzalez játékvezetőtől.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Carvalho könyököse után Messi látványosan az orrához kapott

A Barcelona ezzel megelőzte a Real Madridot a tabellán, előnye két pont, és nyugodt lehet: ha ugyanannyi ponttal zárja a bajnokságot, mint az örök rivális, akkor biztosan övé lesz az arany, az ugyanis szinte elképzelhetetlen, hogy ez a Real a közeljövőben több mint öt gólt rúgjon ennek a Barcának (azonos pont esetén ugyanis az egymás elleni eredmények számítanak).

"Az egyik csapat nagyon jó volt, a másik nagyon rossz. Megérdemelt a győzelem, megérdemelt a vereség. Hogy megalázó-e a vereség? Nem. Könnyedén megbirkózunk vele, nem voltunk elég jók, ennyi az egész" - nyilatkozta a meccs után José Mourinho, a Real Madrid edzője.

Online közvetítés
(Nézze meg a meccs góljait!)

3. perc: Valdes találkozott Pique sípcsontjával, a kapust ápolni kellett.
5. perc: Messi a balszélről, 13 méterről beadás helyett alányesett a labdának, amely a kapufán csattant. Remek megoldás volt.
10. perc: Iniesta passzát hiába próbálta elcsípni Marcelo, a labda a sarkáról a tizenhatoson belül meginduló Xavihoz került, aki öt méterről a kapuba lőtt (1-0).
14. perc: Ronaldo erős keresztpasszát levadászta Valdes Benzema lábáról.
18. perc: Villa megforgatta a Real-védelmet a balszélen, lapos középre lövésébe csak belekapni tudott Casillas, Pedrónak közelről csak a hálóba kellett tennie a labdát (2-0).
25. perc: A Barca 72 százalékban birtokolja a labdát, meglepő a hazaiak fölénye.
32. perc:Ronaldo nem bírt magával. A labda Guardiola kezébe került, Ronaldo odament, hogy elkérje, de a tréner addigra már eldobta, a nagy lendülettel érkező portugál játékos erre erősen meglökte. Iniesta oda is szaladt Ronaldóhoz, hogy vegyen vissza, legalább fél percig vitatkoztak a két csapat játékosai.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez nem Ronaldo napja volt

35. perc: Ronaldo 22 méteres szabadrúgása kevéssel kerülte el a jobb oldali kapufát.
39. perc: Ronaldo nagyot esett a tizenhatoson belül, ám Valdes előbb a labdához ért hozzá, a bíró nem ítélt tizenegyest.
43. perc: Messi iramodott meg, csak Pepét kellett lefutnia és kicseleznie, de a visszahúzós trükk nem jött be, így a labda a madridiaké lett.
45. perc: Messi ütközött Carvalhóval, az eset után a Real-bekk enyhén fejbe könyökölte a Barca-támadót, aki - két másodperc fáziskéséssel - az orrához kapott. Bár volt ütés, de nem nagy, a színészi mutatvány tehát nem jött be, Messi sárga lapot kapott.

Második félidő

47. perc: kapu előtti kavarodás közben előbb Messi, majd Pedro lövését blokkolta nagy nehezen a Barca-védelem.
52. perc: Messi passzát Xavi előbb a kapusba, majd az oldalhálóba lőtte.
55. perc: Messi tökéletes kiugratását Villa kapta a tizenhatoson belül, s a Valenciától érkezett csatár 12 méterről hiba nélkül lőtte el a labdát Casillas mellett (3-0).

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Villa nem okozott csalódást Messinek, mindkét passzát gólra váltotta

58. perc: A gólpasszt megint Messi adta, néhány csel után laposan kihagyhatatlan helyzetbe hozta Villát, aki a kifutó Casillas lábai között gurított a kapuba (4-0).
65. perc: Busquets a félpályáról ráívelte, a kinn álló Casillast majdnem megtréfálta, de a labda a fölső kapufa fölött repült ki.
71-75. perc: négy percen belül három sárgát kapott a Real: Carvalho, Ramos és Khedira kapott figyelmeztetést.
91. perc: Bojan Krkic villámgyorsan szaladt el a jobb oldalon, beadását Jeffren csípte el, öt méterről emelt a Real kapujába.
94. perc: Ramos hátulról csúnyán felrúgta Messit, a realost - aki Puyolt úgy ellökte, hogy a Barca-hátvéd nagyot esett - kiállították, a játékosok még percekig vitatkoztak.

Az állás:
1. Barcelona 13 38-8 34 pont
2. Real Madrid 13 33-11 32
3. Villarreal 13 26-12 27
4. Espanyol 13 15-15 25
5. Valencia 13 19-13 24
6. Mallorca 13 15-13 21
7. Atlético Madrid 13 22-17 20
8. Sevilla 13 20-22 20
9. Real Sociedad 13 19-19 19
10. Athletic Bilbao 13 21-23 19
11. Getafe 13 19-20 17
12. CA Osasuna 13 12-14 15
13. Hércules Alicante 13 14-20 15
14. Deportivo La Coruna 13 11-16 14
15. Racing Santander 13 11-19 14
16. Levante 13 14-23 11
17. Sporting Gijon 13 11-21 10
18. Málaga 13 15-27 10
19. Almeria 13 9-20 9
20. Zaragoza 1312-23 8