Vágólapra másolva!
Vasárnapi, londoni sajtóértesülések szerint az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) megpróbál lázadást szítani a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter eltávolítása érdekében, miután Anglia alulmaradt a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért folytatott versengésben.

Nagy-Britanniában a mértékadó lapok is komoly kétségeiknek adnak hangot a csütörtökön lezajlott - a torna rendezési jogát Oroszországnak ítélő - szavazás tisztaságáról, és egyöntetű az a nézet, hogy a FIFA bosszút állt Anglián a nemzetközi szövetséget korrupció gyanújával illető sorozatos brit médiariportokért.

Több brit lapban megjelent az az értesülés, amely szerint Blatter közvetlenül a szavazás előtt külön emlékeztette a küldötteket ezekre a sajtóbeszámolókra.

A The Sunday Telegraph - a legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap - úgy értesült, hogy az FA most megpróbál visszavágni: az angol szövetség állítólag színfalak mögötti lázadást készít elő Blatter eltávolítására, és ehhez mások mellett 2018-ra, illetve 2022-re szintén pályázó, ám alulmaradt országokat - Spanyolországot, Portugáliát, az Egyesült Államokat és Ausztráliát - igyekszik megnyerni.

A lap szerint az FA is elismeri ugyanakkor, hogy Blattertől nehéz lesz megszabadulni, mivel a FIFA első embere erős hatalmi bázist épített ki, amióta 1998-ban először megválasztották.

London polgármestere mindazonáltal a maga módján már bosszút állt. Blatter és stábja hivatalos a 2012-es londoni nyári olimpiára és a brit főváros vendégeként London egyik legdrágább luxusszállodájában, a Hyde Parkra néző Dorchesterben laktak volna több mint egy hétig, éjszakánként ezer fontba (330 ezer forintba) kerülő exkluzív lakosztályokban.

A Mail on Sunday című vezető vasárnapi újság városházi forrásokból azonban úgy értesült, hogy Boris Johnson polgármester az angol pályázatot elvető FIFA-szavazás után visszavonta Blatter és kollégái meghívását a Dorchesterbe. A londoni polgármesteri hivatal egy illetékese a lapnak - utalva az egyik hírhedten lerobbant délkelet-londoni külvárosi negyed főutcájára - kijelentette: Blatterék ezek után "felőlünk lakhatnak akár az Old Kent Road egy panziójában is, de ott is csak akkor, ha maguk fizetnek".

Anglia a csütörtöki, zürichi voksoláson a 22 lehetséges szavazatból mindössze kettőt szerzett, és az első fordulóban kiesett. Az angolok megalázását londoni vélemények szerint csak súlyosbítja, hogy Anglia a lehető legnagyobb neveket vonultatta fel: a szavazás előtt személyesen és együtt kampányolt Zürichben Vilmos trónörökös, David Cameron brit miniszterelnök és David Beckham, az angol labdarúgás kirakatjátékosa.