Vágólapra másolva!
Még mindig több, mint egy hónapot kell várni, hogy megtudjuk, ki kapja meg első ízben a FIFA Aranylabdát, vagyis 2010-ben ki volt a világ legjobb futballistája. A jelöltek száma azonban huszonháromról háromra csökkent, a szervezők ugyanis azt már bejelentették, hogy kik végeztek a dobogón. Annyi bizonyos, hogy a díjat az FC Barcelona játékosa nyeri, és úgy tűnik, Lionel Messi hiába lőtt több gólt, mint ahány meccsen játszott, a vb-finálét eldöntő Andrés Iniesta megelőzi majd az argentin zsenit.

A világbajnokság után minden jel arra mutatott, hogy a 2010-es Aranylabdát (amelyet idén vontak össze a FIFA Év játékosa-díjjal) holland vagy spanyol labdarúgó nyeri. A világbajnokságok évében ugyanis rendre olyan játékost szoktak díjazni, aki remekelt a tornán, márpedig Dél-Afrikában Spanyolország és Hollandia játszotta a döntőt.

Az előzetes jóslatok akár még be is válhatnak, hiszen a szavazás szervezői, azaz a France Football, illetve a FIFA bejelentették, hogy kik végeztek az első három helyen. A dobogósok között két spanyol is van, a harmadik azonban nem egy holland, hanem az argentin Lionel Messi - és ha tényleg az éves teljesítmény számít, akkor csakis ő nyerhet.

Több gól mint mérkőzés

A Barcelona sztárja ugyanis egészen elképesztő évet zárt, ehhez hasonló teljesítményre még csak példa sem volt az elmúlt években. Messire természetesen már korábban sem lehetett panasz, nem véletlenül hódított el szinte minden egyéni elismerést már 2009-ben is.

Tavaly nem csak az Aranylabda lett az övé, hanem a FIFA Év játékosa-díj is, ezen kívül a 2008-2009-es idényben őt választották meg a Bajnokok Ligája legjobb játékosának is. A 2010-es esztendő csapatszinten kevésbé volt sikeres számára, elvégre trófeagyűjteménye csak a spanyol bajnoki címmel és a spanyol Szuperkupával bővült, ám egyénileg még sohasem produkált ilyen eredményes évet.

A Barca színeiben Messi gyakorlatilag ellenállhatatlan volt, egészen példátlan eredményességi mutatót produkált, az év során eddig klubjában 48 tétmérkőzésen lépett pályára, és ezeken összesen 53 gólt szerzett! A Primera Divisiónban idén 40 alkalommal talált be, ehhez a Bajnokok Ligájában 12 gólt tett hozzá, és egyszer a spanyol kupában is eredményes volt.

Kiemelendő, hogy karrierje korábbi szakaszával ellentétben szinte egyáltalán nem volt sérült: a bajnokságban tavasszal egyetlen meccset sem hagyott ki, ősszel pedig mindössze két bajnokiról hiányzott, köszönhetően az Atlético Madrid védőjének, Tomás Ujfalusinak, aki a két csapat rangadóján brutálisan felvágta őt.

Maradona irányítót akart faragni belőle a vébén

Messinek akadt egy-két egészen különleges mérkőzése: a Bajnokok Ligájában például az Arsenal ellen mesternégyest ért el, ami az egyenes kieséses szakaszban korábban egyetlen játékosnak sem sikerült.


Négy mesterhármast szerzett az év során, a Valencia elleni első találata pedig az év legszebb góljának járó FIFA Puskás-díjért is versenyben van.


Ráadásul nem csak a gólszerzésben jeleskedett, csak ebben a szezonban, vagyis ősszel nyolc gólpasszt adott - ebből kettőt a Real Madrid elleni rangadón, amelyet vezérletével a katalánok 5-0-ra nyertek meg. Hogy ezek után miért nem egyértelmű, hogy ő kapja meg az Aranylabdát 2010-ben is, az csak a világbajnoksággal magyarázható. Messi ugyanis Dél-Afrikában egyetlen találatot sem szerzett, és az argentin válogatott csak a negyeddöntőig jutott a tornán.

Más kérdés, hogy sokak szerint erről elsősorban a szövetségi kapitány, Diego Maradona tehetett, aki irányítót szeretett volna faragni legjobbjából. Ezzel még nem is lett volna gond, azonban Messi így túlságosan messze játszott az ellenfél kapujától - négy gólpasszt azért így is kiosztott, és egyáltalán nem nyújtott rossz teljesítményt (a Kickernél az átlagosztályzatok alapján megelőzte például Arjen Robbent vagy Iker Casillast is), de a várakozásoktól mindenképpen elmaradt.

Aki eldöntötte a vb-döntőt

A vb-győzelem jelentősen növeli a másik két jelölt, azaz Andrés Iniesta, illetve Xavi esélyeit a trófeára. Kettejük között azonban szinte lehetetlen különbséget tenni. A Barcelona két apró termetű, ám zseniális középpályása közül Iniesta valamivel kevesebb tétmérkőzésen lépett pályára az év során, viszont több gólt szerzett.

A FIFA és a France Football a nyáron egyezett meg arról, hogy összevonja a két legnagyobb presztízsű egyéni trófeát, az Aranylabdát, illetve a FIFA World Playert. Előbbit eddig az újságírók voksai alapján ítélték oda, utóbbiról pedig a válogatottak csapatkapitányai, illetve a szövetségi kapitányok szavazatai döntöttek. Az újonnan létrejött FIFA Aranylabda egyesíti a két szavazási procedúrát: részleteket ugyan nem árultak el, de az újságírók, a szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányainak voksolása alapján alakult ki a végeredmény. A trófeát 2011. január 10-én, Zürichben adják egy gála keretében - az Aranylabda győztesét a France Football korábban mindig december elején hozta nyilvánosságra.




Dél-Afrikában mindössze egyetlen meccset hagyott ki (a Honduras ellenit), a többi találkozón kezdett, és nagy szerepe volt a spanyolok aranyérmében. A Chile elleni, sorsdöntő csoportmérkőzésen fontos gólt szerzett, majd az egyenes kieséses szakaszban Paraguay ellen az ő megmozdulását követően született a győztes találat.

A legnyomósabb érv mellette azonban a fináléban szerzett gól, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy egy vb-döntőben győztes találatot értek el.


Iniesta ősszel a Barcában is remekelt, a jelenlegi idényben már három bajnoki gólnál jár - az előző szezonban csak egyszer volt eredményes, az általában jólértesült La Gazzetta dello Sport pedig meg is szellőztette, hogy övé lesz az Aranylabda.

Aki nem tud pontatlanul passzolni

Xavi gólt ugyan nem lőtt Dél-Afrikában, ám a spanyolok mindegyik találkozóján kezdő volt, és egy kivételtől eltekintve mindegyik összecsapást végigjátszotta. Két gólpassz fűződött a nevéhez, a portugálok és a németek ellen is az ő átadását követve született meg a győztes találat, de az ő játéka nem csak emiatt meghatározó mind a Barcelonában, mind a válogatottban.

Ő a tökéletesen működő barcelonai gépezet motorja, szinte minden akció rajta megy keresztül. Félelmetesen labdabiztos játékos, amit a statisztikák is bizonyítanak, hiszen alig akad olyan meccse, amelyen ne passzolna legalább 90 százalékos pontossággal. Arról nem is beszélve, hogy ha úgy adódik, feltalálja magát a kapu előtt is, amit legutóbb a Real Madrid védői bánhattak, hiszen Xavi szerezte az első gólt a spanyol bajnokság szuperrangadóján - nem mellékesen Iniesta átadása után.


Az ő kitüntetése egyfajta életműdíjnak is felfogható lenne, hiszen Xavi gyakorlatilag évek óta folyamatosan ugyanazt a rendkívül magas szintű teljesítményt nyújtja a Barcában és a válogatottban is. A 2008-as Európa-bajnokságon őt választották a torna legjobbjának, de az akkor csak egy ötödik helyre volt elég az Aranylabda-szavazáson. Most ennél biztosan előrébb fog végezni.

www.global-soccer.eu