Vágólapra másolva!
Az egyik legjobb edzőnek tartott José Mourinho egykoron néhány év alatt lett ismert alakja a világ labdarúgásának az FC Porto szakvezetőjeként. A portugál klubnál most megint egy rendkívül fiatal, ugyanakkor sikeres szakember dolgozik; André Villas-Boasban sokan Mourinho méltó utódját látják, már csak azért is, mert már a Portónál, majd az Internél és a Chelsea-nél is mellette tevékenykedett.

Az európai kupákban még versenyben lévő csapatok között mindössze egy olyan van, amelyik ebben a szezonban még veretlen tétmérkőzésen. Az FC Porto nemcsak hazája bajnokságában, hanem az Európa Ligában és a portugál kupában sem szenvedett vereséget, 36 találkozón nem talált legyőzőre. Ezzel pedig új klubrekordot állított fel, a régi csúcsot a José Mourinho-féle csapat tartotta, amely 33 mérkőzésen keresztül őrizte veretlenségét. Most ezt sikerült felülmúlni, mégpedig a kispadon a mindössze 33 éves André Villas-Boasszal, akit máris az új Mourinhónak kiáltottak ki, már csak azért is, mert a szakmát éppen a Real Madrid jelenlegi szakvezetője mellett tanulta ki.

Hét év Mourinho mellett

A Porto vezetősége nem kis kockázatot vállalt, amikor nyáron a minimális vezetőedzői tapasztalattal rendelkező Villas-Boast nevezte ki, más kérdés, hogy az egyesületnek nem volt sok veszítenivalója. A csapat az előző szezonban csupán harmadik lett a bajnokságban, és így hét év után először lemaradt a Bajnokok Ligájáról. Villas-Boas korábban az Académica Coimbrát irányította, és kisebbfajta csodát tett: amikor átvette a csapatot 2009 októberében, akkor nyeretlenül állt az utolsó helyen, és biztos kiesőnek tűnt. A coimbraiak azonban végül a tizenegyedik helyen zárták a bajnokságot, ráadásul a portugál kupában egészen az elődöntőig jutottak.

Mindez természetesen alaposan megnövelte Villas-Boas ázsióját Portugáliában, ám kinevezésében alighanem az is óriási szerepet játszott, hogy Mourinho legjobb tanítványának számít. Hét éven keresztül volt fontos tagja a portugál sztáredző szakmai stábjának: már a Portónál is együtt dolgozott vele, majd követte őt a Chelsea-hez, illetve az Interhez. Villas-Boas elsődleges feladata az ellenfelek feltérképezése volt, és Angliában arról vált híressé, hogy a Chelsea focistáinak gyakran készített személyre szabott DVD-ket a soron következő ellenfélről.

Szövetségi kapitány 22 évesen

Persze mindez még nem elég ahhoz, hogy valakiből jó edző legyen, ám Villas-Boas már nagyon korán megszerezte a szükséges licenceket. Még csak tizennégy éves volt, amikor megtudta, hogy a Porto új vezetőedzője, az angol Bobby Robson ugyanabba a házba költözött, ahol ő is lakik. Összeszedte minden bátorságát, és bekopogott a trénerhez, akinek tetszett a srác lelkesedése, és segített neki, hogy már tizenhét évesen részt vehessen az angol szövetség által indított edzői kurzuson, majd Robson egykori klubjánál, az Ipswich Townnál szakmai gyakorlaton. Az angol nyelvtudás nem volt probléma Villas-Boas számára, hiszen a nagymamája, Margaret Kendall Angliából költözött Portugáliába.

Forrás: AFP

André szép sorban begyűjtötte a szükséges UEFA-licenceket, ráadásul menet közben egy ideig még szövetségi kapitány is volt. 1999-ben, vagyis mindössze 22 évesen ő irányíthatta a Brit Virgin-szigetek válogatottját a vb-selejtezők során. Sok sikerélményben nem volt része, hiszen Bermudától például 9-0-ra kaptak ki, de - mint elmondta - az így szerzett tapasztalat később nagyon jól jött neki. Miután a karibi szigetről távozott, a Porto U19-es csapatának lett az edzője, és Mourinho ez után bízta meg őt az ellenfelek feltérképezésével.

Önbizalom és pszichológia

Villas-Boas tehát 33 éves korára rengeteg tapasztalatot gyűjtött, és az előző idényben Coimbrában is bizonyított, a Porto hívei azonban még így is aggódtak, amikor őt szerződtették. Az egyesület ugyanis a nyáron eladta két legjobb játékosát, Raúl Meirelest és Bruno Alvest, és bár érkezőből sem volt hiány (főleg a Sporting középpályása, Joao Moutinho volt nagy fogás), nem lehetett tudni, hogy a fiatal tréner mire lesz képes egy olyan környezetben, ahol hatalmas az eredménykényszer. Villas-Boas azonban jó Mourinho-tanítványhoz híven bízott önmagában. "Az emberek állandóan arról beszélnek, hogy milyen fiatal vagyok, de csak az számít, hogy mire vagyok képes. Le akarom tenni a névjegyemet a Portónál" - jelentette ki kinevezésekor.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerül neki, hiszen vezetésével a Porto fantasztikusan szerepel. A bajnokságban tizennégy forduló alatt mindössze öt gólt kapott, és máris nyolc pont az előnye a második Benficával szemben, amelyet hazai pályán 5-0-ra győzött le. Ebből is látható, hogy nem csak a védekezésre koncentrál az együttes: rendszerint három csatárral játszik, és a 4-3-3-as játékrendszerben a szélsők is rendkívül gólerősek. A többnyire a jobbszélről induló Hulk például tizenhárom gólos a bajnokságban, míg a balszélső Varela hatszor volt eredményes. Ráadásul a jelek szerint Villas-Boas azt is megtanulta Mourinhótól, hogy miként bánjon a focistáival: ugyan a kezdő tizenegyen csak ritkán változtat, mégis a kiegészítő emberek is tűzbe mennének érte.

"A keretben mindenki nagyon fontos, hiszen mindenkinek megvan a feladata. James-ben is hatalmas a potenciál, és a kupában, illetve az Európa Ligában lehetőséget is fog kapni arra, hogy ezt megmutassa" - mondta például a nyáron ötmillió euróért megvett kolumbiai csatárról, James Rodríguezről, aki a bajnokságban csak elvétve lépett pályára. A támadó a CSZKA Szófia elleni EL-találkozón góllal és gólpasszal igazolta mindezt.

www.global-soccer.eu