Vágólapra másolva!
A hétvégén debütálhat a ciprusi focibajnokságban Sowunmi Thomas, aki a Siófoktól igazolt a kiesés elől menekülő APOP csapatához. A harminckét éves csatár az [origo]-nak beszélt a nigériai szövetségtől kapott meghívójáról, a szexepiljévé vált sérülésekről, balszerencsés külföldi igazolásairól és a magyar válogatottba való visszatérés esélyeiről.

- Hogy érzi magát Cipruson?
- Eddig minden nagyon tetszett. Kellemes a klíma, és mindenki barátságos, néha úgy bánnak velem, mint egy kisgyerekkel, lesik minden kívánságom, ellenőrzik, hogy jól vagyok-e, ettem-e eleget. Az emberek a szigeten imádják a focit, amikor meccs van, az összes kocsma megtelik.

- Mit érdemes tudni az új klubjáról, az APOP Kinyras Peyiasról?
- A kiesést szeretné elkerülni a klub, amely jelenleg a tizenegyedik helyen áll a tizennégy csapatból álló ciprusi élvonalban. Támadóként számítanak rám. Sok a légiósunk, többségében portugálok és brazilok, a kapusunk uruguayi, és nemrég igazolt hozzánk egy argentin középpályás.

- Akkor dél-amerikai stílust próbál játszani a csapat?
- Nem derült ki még számomra. Amit edzéseken belőnek, azt a meccseken kihagyják, és úgy látom, sok olyan társam van, aki nem tartja be a taktikai utasításokat.

- Ki ellen debütálhat?
- Már a Leandróval felálló Omonia Nicosia ellen pályára léphettem volna, de késett a játékengedélyem. A vasárnapi Apollon Limasszol elleni találkozó lehet a bemutatkozásom.

- Kikérte az országban légióskodó magyarok véleményét, vagy kereste már őket, amióta kiigazolt?
- Nem beszéltem velük. Eljutottak hozzám hírek, ki hogy érzi magát, de engem az edző kifejezett kívánságára szerződtettek. Bardi Gábor személyében magyar csapattársam is lenne, de eddig nem derült ki, hogy mi a helyzet vele. Állítólag volt az utóbbi időben két-három műtétje odahaza, de nem tudom, hogy szerződést bontottak-e vele emiatt, vagy nem.

- Nem visszalépés a ciprusi bajnokság a pályafutásában?
- Nehéz még megítélni számomra, hogy erősebb-e az NB I-nél, bár tény, hogy az elmúlt két évben a bajnokcsapatuk főtáblára jutott a Bajnokok Ligájában. Viszont ami számomra fontos, hogy sokkal jobban követik az erősebb bajnokságok klubjai a ciprusi bajnokságot, mint a magyart. Könnyebben lehet eligazolni Görögországba, vagy Németországba.

- Másfél évre írt alá az APOP-hoz, vagyis a szerződés lejártakor harmincnégy éves lesz. Akkor még szeretne egy erősebb bajnokságba igazolni?
- Bízom benne, hogy sikerül, ha nem, akkor itt is szívesen maradnék, ha bejönnek a számításaim.

Forrás: MTI

- Korábban rendszeresen felkerekedett az átigazolási időszakokban, hogy külföldi klubot találjon magának. Menekül a magyar bajnokságból?
- Mindenki szeretné magát kipróbálni külföldön, így amikor lehetőségem nyílt rá, igyekeztem én is kihasználni, de nem menekülök. A Dunaferrnél elfogyott a pénz, a Vasasnál lecserélték a fél csapatot, a Fradinál pedig egyszerűen jött egy jó ajánlat, ezért távoztam. Többször hiúsult meg szerződésem azért, mert az utolsó pillanatban akart leigazolni az adott csapat, de a vízum miatt már csak az átigazolási időszak után érkeztem meg. Svédországba, a Landskronához is mehettem volna, de megsérült az egyik játékosuk, és sürgősen egy védekező középpályást kellett igazolniuk.

- Önről is készült DVD, amelyet a menedzserei elküldenek a klubokhoz? Mit tartalmaz?
- A DVD csak útmutató, normális esetben nem igazolnak az alapján. A ciprusi edzőm háromszor jött el megnézni engem Magyarországra. Egyébként a DVD-t nem úgy kell elképzelni, hogy a legszebb góljaim vannak összegyűjtve rajta, külföldön teljes meccseket kérnek egy játékosról.

- Hány gólja fért rá a DVD-re? Csatár létére nem termelt sokat.
- Az egészmeccses összefoglalók azért is jók, mert így kiderül, a góljai száma mellett a labdarúgó mennyire veszi ki részét a kombinatív játékból, jeleskedik-e az előkészítésben. Valóban nem lőttem sok gólt, de volt, hogy a Vasasban mérkőzéseken át védőt játszattak velem.

- Gondolom, arra vágyik, hogy a negyedik külföldi kalandja ne úgy végződjön, mint az előző három.
- A francia bajnokságban szereplő Ajacciónál jól éreztem magam a felkészülés során, de az edző rendőrségi ügye, hogy átigazolásokban kenőpénzt fogadott el, és más problémák miatt nem jött össze a szerződés. A cseh Slovackónál az elnökkel volt komoly nézeteltérésem, okirat-hamisítás és szerződésszegés miatt feljelentettem a klubot. Az ügybe a FIFA-t is belekeverte a klub, de végül szabadon igazolhatóvá váltam. A Hiberniannél ugyan megnyertük a skót kupát, de később konfliktus tört ki a játékosok és a vezetőedző, John Collins között. A labdarúgók kérték az elnököt, hogy váltsa le a trénert, de nem tette, így tizennégy labdarúgó távozott. Féléves szerződésem lejárt, jobbnak láttam távozni.

Forrás: MTI

- Nem csak a szerződésekkel, a sérülésekkel sem volt szerencséje. 2003-ban a Ferencváros-Debrecen tartalékbajnokin például úgy csúszott neki a korlátnak, hogy nyílt sípcsonttörést szenvedett.
- Az pályafutásom legcsúnyább sérülése. Fél évig nem nagyon tudtam labdába rúgni. A Fradi felvetette, hogy perel a pályák állapota miatt, de végül nem lett belőle semmi. Teremtornán is sérültem már meg, a combizom-szakadások pedig már a szexepilemmé váltak.

- Egy NB I-es focistának nem kopik fel az álla egy komoly sérülésnél, ha nem spórolós fajta?
- Ez a kluboktól függ, más, ha meccsen, és más, ha például otthon a konyhában sérül meg a játékos. Én csak magamról beszélhetek, mások helyzetébe nem látok bele, de könnyen felkophat az álla egy labdarúgónak, ha néhány hónapig játékra képtelen.

- Több nemzetközi adatbázisban nigériai labdarúgóként van feltüntetve. Nem próbálkozott önnél korábban a nigériai szövetség, hogy legyen a válogatottjuk tagja?
- Ha kis szerencsém van, akkor most olimpiai bajnoknak mondhatnám magam. Az 1996-os atlantai olimpia előtt kaptam egy meghívót a nigériai olimpiai csapat keretébe, de én korábban már pályára léptem az Ubrankovics Mihály által irányított magyar korosztályos válogatottban. Utólag már bánom, hiszen csak pár meccs jutott nekem az U-válogatottakban, viszont a Kanu, West, Okocha, Amunike (és a ferencvárosi Babatunde Fatusi) nevével fémjelzett Nigériával aranyérmes lehettem volna az olimpián.

- A magyar válogatottban 1999-ben, egy Moldova elleni barátságos meccsen debütált. Az ország első színes bőrű játékosaként nem volt ideges, nem tartott rasszista bekiabálásoktól?
- Ha ideges lettem volna, akkor nem léptem volna pályára. Nagyon jól esett, hogy a szurkolók azt skandálták: Thomas-Thomas-Thomas.

- Egyetlen gólját a válogatottban Azerbajdzsán ellen szerezte, még szőke hajjal, de később volt befont és afro is. Frizuramániás?
- Van, aki zselézi, én inkább a különböző féle hajviseleteket szeretem, de ez még nem mánia.

Sowunmi gólja az azeriek ellen:


- A 2001-es bukaresti vb-selejtező előtt a román lapok önt tartották a magyar válogatott titkos fegyverének, ám végül pályára sem lépett.
- Emlékeszem azokra a cikkekre. Örültem, hogy tartanak tőlem a románok, de nem lepett meg, hogy nem játszottam, mivel nem voltam stabil tagja a válogatottnak.

- A nagy gólkülönbségű vereségek mellett a válogatott két kellemetlen eredményt ért el az elmúlt években kevésbé jegyzett válogatottak ellen. 1999-ben a Liechtenstein elleni 0-0-ra végződött vaduzi Eb-selejtező, majd a 2007-es, 2-1-es Eb-selejtezős vereség Máltán. Előbbin játszott, ám utóbbira végül nem vitte ki Bozsik Péter szövetségi kapitány. Melyik eredményt tartja nagyobb blamának?
- A máltai vereséget, mert Vaduzban jól játszott a válogatott, és engem a tizenhatoson belül szabálytalanul szereltek, amiért tizenegyes járt volna. A magyar média mindkettőn hetekig-hónapokig csámcsogott, míg az angol és a francia sajtó pár nap alatt lezárta a két válogatott pocsék dél-afrikai vb-szereplését.

- Lát még esélyt arra, hogy meghívót kap a magyar válogatottba?
- Ez nagyrészt a kapitánytól függ, de ha sikerül erősebb bajnokságban szerződnöm, akkor még lehet rá esélyem.

-Mivel szeretne foglalkozni a labdarúgó-pályafutása lezárása után?
- Rekreáció-szervező sportmenedzserként szereztem diplomát, de vonz az edzői karrier is. A D licencem már megvan.