Vágólapra másolva!
Hektikusan ért véget a januári átigazolási időszak, amelynek utolsó perceiben Angliában több hatalmas összegű transzfert is megkötöttek. Az elmúlt évekkel ellentétben most nagyobb volt a pénzmozgás a játékospiacon, de ez elsősorban két-három olyan klubnak köszönhető,amely tehetős tulajdonosa miatt szinte korlátlanul költekezhet - a többiek pedig a tőlük kapott pénzből vásárolnak.

Egészen az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy az idei januári átigazolási időszak nem sokban tér majd el az előző évektől. Az utóbbi időszakban a szezon közbeni transzferekre elsősorban az volt a jellemző, hogy az egyesületek igyekeztek spórolni, egy-két nagyobb összegű adásvételen kívül a kölcsönszerződések és az olcsó átigazolások domináltak.

Tavaly különösen visszafogott volt a piac januárban, hiszen egy évvel ezelőtt a legdrágább futballista csak nyolcmillió euróba került. Akkor a tíz legnagyobb összegű transzferben egyetlen angol érdekeltség sem volt - most viszont a top 10 első hat helyén mind a Premier League csapatai állnak.

A gazdagok láncreakciót indítottak el

Összességében elmondható, hogy a játékpiacot gyakorlatilag két olyan egyesület mozgatta, amelyek számára a pénz nem számít, határtalanul költekezhetnek, köszönhetően gazdag tulajdonosaiknak.

A Manchester City esetében ez nem meglepetés, sőt, a szakértők ennél is nagyobb kiadásokat vártak az arab tulajdonosoktól: a City végül az eddigikehz képest szinte aprópénznek számító 37 millió eurót adott ki, azt is egyetlen futballistáért. A Wolfsburg bosnyák támadója, Edin Dzeko került ennyibe, más játékos nem érkezett Roberto Mancini gárdájához, miközben a távozók között két csatár is volt, Emmanuel Adebayor a Real Madridhoz, Roque Santa Cruz a Blackburnhöz került kölcsönbe .

A Chelsea elképesztő költekezése viszont váratlan fordulat, elvégre az elmúlt időszakban Roman Abramovics kifejezetten spórolósra vette a figurát. Most viszont egyetlen nap alatt 83,5 millió eurót fizetett ki két játékosért - csak összehasonlításképpen, az elmúlt három év alatt összesen 96 milliót költött. A Fernando Torresért a Liverpoolnak kifizetett 58,5 millió euró (amely a sportág történetének hatodik legdrágább transzfere) kisebbfajta őrületet váltott ki az átigazolási időszak utolsó napján Angliában.

A Vörösöknek nem maradt sok idejük arra, hogy elköltsék ezt a pénzt, ugyanakkor a spanyol támadót (aki a Chelsea-nél a hírek szerint heti 175 ezer fontot keres majd) pótolni kellett - ennek köszönhető a Newcastle United csatáráért, Andy Carrollért kiadott hihetetlennek hangzó összeg, ami 41 millió euró. Ráadásul nem ő volt a liverpooliak egyetlen érkezője, hiszen a klub (amely Ryan Babel eladásából is kasszírozott hétmilliót) megvette az Ajax Amsterdam uruguayi csatárát, Luis Suárezt is - ő 26,5 millió euróba került.

Leonardo váltotta be a Beníteznek tett ígéretet

De nem a Liverpool volt az egyetlen klub, amely sztárjátékosa eladásából fedezte az erősítést. A Sunderland maximálisan kihasználta, hogy a nehéz helyzetben lévő Aston Villa végső kétségbeesésében bármennyit hajlandó lett volna megadni Darrent Bentért, akiért végül 21,5 millió eurót kaptak - így a Paris-SG középpályásáért, Stéphane Sessegnonért kiadott hétmillió euró nem is olyan sok.

A Wolfsburg a Dzsekóért kapott pénzből hat futballistát is vett, és még így is csak a befolyt összeg felét költötte el, pedig szerzeményei közül Patrick Helmes nyolc, Tuncay Sanli pedig 4,5 millió euró volt. A német játékospiacon belüli legnagyobb transzfer is kisebbfajta mozgást indított el: a Hoffenheim a Bayern Münchentől kapott 17 millióból tudta megvenni Babelt a liverpooliaktól.

A Schalke pontosan annyiért igazolta le Anthony Annant, amennyiért sikerült megválnia Ivan Rakitictól - a csapatok többsége nem engedheti meg magának, hogy felborítsa költségvetését.

Forrás: AFP
Rakitic Sevillába költözött a Ruhr-vidékről

Olaszországban is nagy volt a spórolás - kivéve az Intert, amely két focistát is igazolt kifejezetten nagy összegért. Mindez már csak azért is érdekes, mert Rafael Benítez távozásának egyik indoka az volt, hogy a tréner kijelentette: három új szerzeményt ígértek neki, és szerette volna, ha legalább januárban ez megvalósul. A klub vezetősége akkor tiltakozott ez ellen, Leonardo aztán megkapta Andrea Ranocchiát és Giampaolo Pazzinit, összesen 37, 5 millió euróért. Ez még akkor is nagyon magas összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a Pazzini-transzfer részeként Jonathan Biabiany hétmillióért a Sampdoriába került.

A Milan vezetősége jól boltolt

A többi Serie A-s gárda viszont már nagyon ügyelt arra, hogy mennyit költ, és ebből a szempontból a Milan vezetősége nagy dicséretet érdemel a drukkerektől. Alig több, mint nyolcmillió eurót adtak ki (ráadásul a bevételi oldalon ott van a Ronaldinhóért kapott hárommillió), de ezért az összegért öt focistát szerződtettek, köztük olyan elismert klasszisokat, mint Antonio Cassano, Urby Emanuelson vagy Mark van Bommel.

Forrás: AFP
Cassano gólpasszokkal igazolta, hogy a Milan jó vásárt csinált vele

A Juventus vezetősége viszont nem remekelt, igaz, ez nem csak a saját hibája: sokáig úgy tűnt, a torinóiak sehogyan sem tudtak megszabadulni Amauritól, akinek a fizetése alaposan feltornázta a kiadásokat, ugyanakkor előbb Cassanóról, majd Pazziniről is lecsúsztak - utóbbiról éppen a magas vételár miatt. A brazil származású csatárt végül sikerült elpasszolni a Parmának, és a Juve végül két világbajnokot is szerzett szinte bagóért, de sem Luca Toni, sem Andrea Barzagli szerződtetése nem hozza lázba a szurkolókat, akik csak abban bízhatnak, hogy legalább a Cagliaritól érkező Alessandro Matri beválik majd.

www.global-soccer.eu