Vágólapra másolva!
Az FTC Labdarúgó Zrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése után lemondott Alexander Gerstl vezérigazgató. A közgyűlésen a tulajdonos végelszámolást javasolt a cég számára, ebbe viszont a ferencvárosi egyesület nem egyezett bele. Kubatov Gábor, az FTC alelnöke azt mondta: a klub visszavásárolná a labdarúgócsapatot a zrt.-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos addig is tovább finanszírozza az együttest.

Az FTC Zrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése után Kubatov Gábor, az FTC alelnöke, a Fidesz országos pártigazgatója felvetette, hogy meg kellene vizsgálni, az egyesület milyen módon szerezhetné vissza a tulajdonjogot. Kubatov kikötötte: a tárgyalások feltétele az, hogy amíg nem rendeződik a tulajdoni helyzet, addig a zrt. tulajdonosa finanszírozza a labdarúgócsapat működését.

"A klub írásban kért tájékoztatás az FTC Zrt.-től, hogy milyen formában és feltételek mellett vehetné meg a labdarúgócsapatot és a hozzá tartozó ingatlant" - nyilatkozott a klub által a zrt. igazgatótanácsába delegált Kubatov Gábor. Hozzátette: a Ferencváros ötszázalékos tulajdonjogával élve megvétózta, hogy a közgyűlés szavazzon az FTC Zrt. végelszámolással való megszüntetéséről (a végelszámolás egy fizetőképes gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnését célozza a hitelezők kielégítésével).

A klub részéről a megvásárlás feltétele, hogy a mostani tulajdonos tovább finanszírozza a csapatot, a játékosok, edzők nem maradhatnak fizetés nélkül. Kubatov elmondta, a közgyűlésen az FTC Zrt. gazdasági beszámolójából kiderült, hogy a labdarúgócsapat rendkívül rossz anyagi körülmények között működik.

A sajtó kizárásával tartott közgyűlésen bejelentette lemondását Alexander Gerstl, az FTC Zrt. vezérigazgatója. Azért távozik a posztjáról, mert nem értett egyet a többségi tulajdonos finanszírozás beszüntetésére vonatkozó döntésével, valamint a közgyűlésen történtekkel, és nem látja biztosítottnak az FTC Zrt. további működtetését és jövőjét.

A közgyűlésen - amint arról az NSO beszámolt - megjelent viszont a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója, Somogyi Ferenc, aki cáfolta a Magyar Hírlap mai számában megjelenteket, mely szerint tulajdonosjelöltként jöttek a közgyűlésre.

A csütörtöki rendkívüli közgyűlést Kevin McCabe, az FTC Zrt. többségi tulajdonosa hívta össze, ám nem vett részt azon. A közgyűlés után kiadott közleményből azonban kiderül, hogy a tulajdonos "továbbra is fenntartja korábbi ígéretét és szándékát, hogy a Fradi labdarúgócsapatát és annak tulajdonát névleges összegért olyan magyar kézbe adja vissza, hogy az továbbra is a magyar sport dicsőségét őrizze és öregbítse". McCabe 2008. április 9-től biztosította teljes körűen a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság finanszírozását, melyet 2010 nyaráig vállalt - olvasható a közleményben. "A Zrt. az általa befizetett ÁFÁ-t több mint másfél éve nem kapja vissza az adóhatóságtól és a több százmillió forint visszatartására érdemi magyarázatot nem kapott, valamint azok a tények, hogy a szponzorok és a marketingcégek elfordultak a Zrt-től, részben a már vállalt kötelezettségeiket sem teljesítve, McCabe részéről ellehetetlenítette a finanszírozás további fenntartását" - indokolja a McCabe képviselői által a közgyűlésen kezdeményezett végelszámolást a Zrt.

A klubtulajdonos először november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit, azóta többek között egy orosz lapban is meghirdette a futballcsapatot, és többször találkozott Tarlós Istvánnal annak reményében, hogy a főpolgármester segíthet befektetőt találni. McCabe legutóbb január 31-én kiadott egy hosszú közleményt, amelyben beszámolt a Magyarországon szerzett keserű tapasztalatairól, és részletezte, milyen tényezők miatt döntött úgy, hogy túlad a futballklubon.

A fociszakosztály üzemeltetőjének rendkívüli közgyűlése előtt hétfő este lemondott Kovács Miklós, az FTC elnöke. Döntését megnövekedett üzleti elfoglaltságaival indokolta. Az FTC Zrt. további működéséről a tulajdonosok egy későbbi közgyűlésen döntenek.

Az FTC egy tizennyolc szakosztállyal rendelkező sportegyesület, amelynek ugyanakkor mindössze ötszázalékos részesedése van a gazdasági társaságként működő FTC Labdarúgó Zrt.-ben. Ezen állapot megszüntetésére irányul a zrt. igazgatótanácsába delegált Kubatov Gábor csütörtöki írásbeli kérése.