Vágólapra másolva!
A bundabotrány egész Európát behálózta, a fogadási maffia nem csak Kelet-Európában igyekezett manipulálni a mérkőzéseket. Belgiumban a másodosztályú Namur találkozói kerültek gyanúba: az egyesület, amelynek a kérdéses időszakban a magyar Bukrán Gábor volt a csapatkapitánya, elnökségében a fő vádlott Marijo Cvrtak is szerepet kapott. A Namur 89 kapott góllal esett ki a másodosztályból, a csapat 12 meccsét vizsgálta a bochumi ügyészség, a lelátókon folyamatosan telefonáló ázsiaiak tűntek fel.

A bochumi ügyészségen zajló perben a vádirat szerint a négy vádlott összesen 38 esetben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket, hogy manipulálják az összecsapások eredményeit. A listán három belga másodosztályú mérkőzés szerepel, valamennyit 2009 tavaszán játszották, és az UR Namur mindegyik találkozón érintett. Mindez nem meglepő, hiszen az egyik fő vádlott, a horvát Marijo Cvrtak a klub elnökségében is szerepet vállalt, több játékost is az ő javaslatára szerződtettek.

Messivel közös fotóval büszkélkedett

A namuri egyesület sohasem szerepelt az élvonalban, sőt a másodosztályba is csak ritkán jutott fel. 2007-ben azonban sikerült, és az első idényében, ha nehezen is, de megkapaszkodott az EXQI League névre hallgató ligában. A klub anyagi helyzete azonban nem volt valami rózsás, közel 700 ezer eurós tartozást halmozott fel, így a tulajdonos, Claude Baudart mindenképpen szeretett volna befektetőt találni. Ekkor került kapcsolatba Cvrtakkal, akiről csak annyit tudott, hogy a horvát származású német üzletember, és hatalmas futballrajongó. Cvrtak előszeretettel mutogatott egy képet magáról, amelyen Lionel Messivel látható, a fotó a 2006-os németországi világbajnokság idején készült.

Cvrtak 2009. január 22-án megállapodást kötött Baudart-ral, hogy a BTC Sports Management nevű cége kifizeti a klub adósságát, ezen kívül százezer eurót átutal, amit három hónapon belül további ötvenezer követ majd. Cserébe Cvrtak bekerült a Namur elnökségébe, és a klub leigazolt néhány futballistát az ő javaslatára. Heten érkeztek ezután a csapathoz, köztük a bosnyák csatár, Dragan Bubics, illetve a szerb középpályás, Nemanja Cvetkovics. Baudart úgy vélte: sikerült megmentenie a klubot.

Meccsenként kétezer euró

Az új igazolások pedigréje nem is tűnt rossznak. Cvetkovics a Crvena Zvezdánál nevelkedett, és több szerb élvonalbeli csapatnál is megfordult, de játszott Lengyelországban és Svájcban is. A karrierje nagy részét a német alacsonyabb osztályokban töltő Bubics viszont túlsúlyosan érkezett, nem is játszott túl sokat, mindössze öt találkozón vetették be. A Namur pedig az erősítések ellenére katasztrofálisan szerepelt, sorra veszítette el a meccseket, nem ritkán nagy gólkülönbséggel. Az idény végén utolsóként esett ki a második ligából, 36 találkozóból mindössze kettőt nyert meg (mindkettőt a szezon elején), és összesen 89 gólt kapott.

Később kiderült, hogy nem véletlenül, hiszen Cvrtak a fogadási maffia egyik főnöke volt, szerepvállalása révén könnyen manipulálhatta a Namur mérkőzéseit. Bubics és Cvetkovics az ő emberei voltak, és még arra sem volt feltétlenül szükség, hogy pályára lépjenek, elég volt, ha az öltözőben továbbították pár társuknak a kívánt eredményt. Mindezért Cvrtak vallomása szerint alkalmanként kétezer eurót kaptak a futballisták.

A per fő vádlottja elárulta: a Namur mindegyik mérkőzésére fogadott, de állítása szerint csupán négyszer fordult elő, hogy konkrétan beszélnie kellett a focistákkal. A bochumi ügyészség 12 meccsüket vizsgálta, a vádiratba végül három találkozó került be: Olympic Charleroi-Namur 3-0, Namur-Leuven 0-2 és Namur-Royal Antwerpen 0-3. Cvrtak szerint egyébként utóbbi meccsen megkereste az antwerpenieket is, mert azt szerette volna elérni, hogy csapata nyerjen. Az ellenfél azzal utasította el ajánlatát, hogy a Namur túl gyenge ahhoz, hogy mindez ne okozzon feltűnést.

"Ha bundáztak, akkor nagyon intelligensen tették"

Bizonyos események azért így is gyanúsak voltak, legalábbis a drukkerek egy része számára mindenképp. A legnagyobb szurkolói csoportnak, a Namur Boysnak a vezetője, Serge Henry szerint feltűnő volt, hogy ebben az időszakban egyre több ázsiai tűnt fel a lelátókon, akik a mérkőzések alatt folyamatosan telefonáltak. Henry úgy véli, hogy alighanem élő fogadásokat tettek, és erről akkor értesítette is a rendőrséget, amely azonban nem vette őt komolyan.

A három említett mérkőzésen a magyar Bukrán Gábor is játszott. Az egyszeres válogatott középpályás 2005-ben igazolt a Namurhoz, a 2008-2009-es idényben csapatkapitány volt, a drukkerek őt választották meg a szezon legjobb játékosának (29 mérkőzés, egy gól). Gyakorlatilag ő volt az egyetlen, aki a kiesést követően, a harmadosztályban is maradt a klubnál, és csak tavaly nyáron távozott. Jelenleg a szintén a belga harmadik vonalban szereplő Heppignies-ben futballozik. Bukrán szerint a Namurból hiányzott a csapatszellem, nem volt meg az a belső összetartás, ami szükséges a jó szerepléshez, azonban a manipulációt nem vette észre. "Engem soha nem kerestek meg ilyesmivel, és a legkisebb gyanú sem merült fel bennem. Ha valóban bundáztak, akkor azt nagyon intelligensen tették" - nyilatkozta a Der Spiegelnek.

Ami a történet főszereplőit illeti, Cvetkovics a Namur kiesését követően visszatért Szerbiába, és a Crvena Zvezda játékosa lett, az előző idényben négy találkozón pályára is lépett az élvonalban. Jelenleg a belgrádi egyesület tartalékcsapatának tagja, és éppen egy lábtörés után gyógyulgat.

Bubicsot a fogadási maffia elleni, 2009 novemberi razzia során őrizetbe vették, de tavaly februárban elengedték. Nem sok időt töltött szabadlábon: októberben egy illegális kártyabarlang elleni rajtaütést követően került megint rács mögé.

Cvrtakra várhatóan többéves szabadságvesztés vár. Ugyanakkor a horvát hatóságok nemrégiben értesítették a bochumi ügyészséget, hogy a horvát Privredna Banka befagyasztott egy folyószámlát, amelynek tulajdonosa bizonyos Marijo Cvrtak. A számlán jelenleg 3 606 955 euró van.

www.global-soccer.eu