Vágólapra másolva!
A szurkolók egy része szentül hiszi, hogy nem csak a játékvezetők fújnak rendszeresen csapatuk ellen, hanem még a sportsajtó is az ellenfél szekerét tolja. Ebbéli véleményükben nem ritkán maguk a klubok is megerősítik őket, helyenként pedig az is bebizonyosodik, hogy egy-egy újság valóban elfogult valamelyik csapattal szemben.

Tavaly szeptemberben a Ferencváros vezetői úgy döntöttek, hogy a klub részéről senki sem nyilatkozhat a Nemzeti Sportnak, mivel szerintük a sportlap nem pártatlan, negatív irányban elfogult a Fradival szemben - ami azért is érdekes, mert a honi futballközvélemény nem fradista része sokszor éppen ellenkező véleményen van. A Ferencváros bojkottja közel egy hónapig tartott, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig 2007 júliusában másfél héten keresztül viselkedett hasonló módon az újsággal szemben, akkor az MLSZ azzal vádolta a Nemzeti Sportot, hogy tudatosan elferdítette a tényeket az emlékezetes Kentaro-ügyben.

Ferguson nem nyilatkozik bárkinek

Míg Magyarországon rövid időn belül eddig mindenki abbahagyta a tiltakozást, addig a Manchester United edzője, Sir Alex Ferguson sokkal kitartóbb. A szakember ugyanis 2004 óta nem hajlandó nyilatkozatot adni az angol közszolgálati tévének, a BBC-nek. Ferguson haragját az váltotta ki, hogy a BBC készített egy dokumentumfilmet Father and son címmel, amelyben szerinte rossz színben tüntették fel őt, illetve fiát, Jasont, aki játékosok menedzselésével foglalkozik. A dokumentumfilm azt állította, hogy ifjabb Ferguson édesapja kapcsolatrendszerét és befolyását kihasználva dolgozott a játékospiacon. "A BBC hatalmas sztorit kreált a dologból, ami tele volt valótlanságokkal. Ez szörnyű támadás volt a fiam becsülete ellen" - jelentette ki Ferguson. A csatorna a meccsek előtt és után rendszeresen a vezetőedző asszisztensét szólaltatja meg, és az akkor sem változott, amikor kiderült, hogy a Premier League legújabb szabályai szerint Ferguson köteles lenne nyilatkozni. A MU inkább vállalta a visszatérő pénzbüntetések befizetését.

A BBC-t csak Ferguson bojkottálja, az egyik legnagyobb példányszámú brit bulvárlapot, a Sunt viszont egy teljes szurkolótábor, mégpedig az egyik legnépszerűbb csapaté. A Liverpool drukkereinek nagy része nem hajlandó megvenni az újságot, és ezt gyakran hangsúlyozzák különböző fórumokon. Mindez 1989 áprilisa óta van így: akkor a 96 áldozatot követelő hillsbrough-i stadionkatasztrófa után a Sun negatívan állította be a liverpooli fanatikusokat. A lap címlapján hatalmas betűkkel az virított: "Az igazság", majd rendőri forrásokra hivatkozva olyan cselekedetet tulajdonítottak a csapat híveinek, amelyekből (mint utólag kiderült) semmi sem volt igaz. Az újság ráadásul egészen 2004-ig nem kért elnézést, a Liverpool-drukkerek emiatt bojkottálják a lapot. Az újság példányszáma, az eset előtt a városban megközelítőleg napi 200 ezer lehetett, manapság mindössze 12 ezret adnak el belőle.

Háború a spanyol lapok között

A sportsajtó azonban leginkább Spanyolországban megosztott klubszimpátia szerint. A helyi lapolvasási szokásokat alapvetően meghatározza, hogy a szurkoló melyik csapatnak drukkol: míg a Marca és az AS madridi székhelyű, és ennek megfelelően a fővárosi klubokat favorizálja, addig a Sport és az El Mundo Deportivo barcelonai, így értelemszerűen inkább a Barcára fókuszál.

Az újságok ráadásul nem csak kiemelten foglalkoznak a Real Madriddal, illetve a Barcával, hanem egyértelműen elfogultak is, ami az utóbbi időszakban pedig egyre gátlástalanabb háborúzáshoz vezetett, elsősorban a fővárosiak miatt. A madridi lapok nehezen viselik, hogy a Barca mostanában sikeresebb, és igyekeznek minden kis apró részletben megkapaszkodni annak érdekében, hogy megmutassák: a katalánok csak játékvezetői segítséggel tudnak nyerni, Cristiano Ronaldo pedig sokkal jobb futballista, mint Lionel Messi.

Mindez odáig fajult, hogy az AS pár hete egy képsorozattal próbálta bizonyítani: a Barcelona győztes gólja a Bilbao ellen lesről született. A probléma csak az volt, hogy a képekről érdekes módon eltűnt egy bilbaói védő.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felül az AS-verzió, alul a valóság

A manipuláció túlságosan is feltűnő volt ahhoz, hogy az AS megússza, és az újság másnap kénytelen volt elnézést kérni, nyomdai hibára hivatkozva.

Pedig nem ez volt az első ilyen eset: korábban a lesvonalat húzták meg úgy, hogy az nem volt párhuzamos az alapvonallal, de a barcelonai játékos helyzete csak így tűnt lesnek.

www.global-soccer.eu