Vágólapra másolva!
A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) hétvégi ülésén úgy határozott, hogy tovább teszteli a játékvezetőket segítő technikai újításokat, így csak jövőre várható döntés az ügyben.

"Mivel a tíz találmány közül egy sem kínált megnyugtató megoldást, ezért tovább vizsgálódunk, és a jövő márciusi, londoni IFAB-tanácskozáson foglalunk állást" - jelentette be szombaton Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke. "Bízom benne, hogy a 2014-es világbajnokságon már módunkban áll majd használni a góltechnológiát."

A FIFA olyan rendszert keres, ami egy másodpercen belül egyértelműen tájékoztatja a játékvezetőt arról, hogy a labda túljutott-e a gólvonalon.

A játékvezetők technikai támogatása az után került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a bírók, ez pedig világszerte felháborodást váltott ki, és egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló - a FIFA által februárban már vizsgált - bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB a hétvégén 125. alkalommal ült össze, a szervezet tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A "Grál-lovagoknak" is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Az IFAB határozott arról, hogy jövőre az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon - ahogy a Bajnokok Ligájának jelenlegi szezonjában is - két gólbíró működik közre a meccseken. Blatter szerint az ötbírós felállás alkalmazható lesz a 2014-es vb-n is.

A szabályalkotó testület július 1-jétől betiltotta a nyakmelegítő használatát, mivel "az nem része a futballöltözéknek, és veszélyes lehet".