Vágólapra másolva!
A kapusok mind flúgosak kicsit, tartja a mondás, ám Jens Lehmann talán nem is kicsit lökött. Az Arsenal drukkerek által csak Mad Jensnek becézett kapus most visszatért az Ágyúsokhoz, így mindenki felkészülhet rá, hogy bármi megtörténhet.

Az Arsenalnak az utóbbi időben nincs szerencséje a kapusokkal: mire valamelyikük elnyeri Arsene Wenger bizalmát, rögtön bakizni kezd, vagy megsérül. Miután a Barcelona elleni BL-visszavágón a fiatal lengyel Wojciech Szczesny ujjsérülést szenvedett, a keretben csak egyetlen felnőtt kapus maradt, Manuel Almunia.

Történelmi gól a Bundesligában

A megoldást Jens Lehmann reaktiválása jelentette: a tavaly nyáron visszavonult német a szezon végéig írt alá a klubhoz, amelynek mezét 2003 és 2008 között már viselte. Akkor nagy közönségkedvencnek számított, ugyanakkor nem véletlenül nevezték Mad, azaz Őrült Jensnek. Lehmann karrierjét a bravúros védések mellett végigkísérték az őrült mozdulatok és a botrányok: nála soha nem lehetett tudni, hogy a követőző pillanatban mi történik, mindig benne volt a levegőben valamilyen váratlan megmozdulás.

Lehmann első klubjánál, a Schalkénál azzal lopta be magát a drukkerek szívébe, hogy gólt szerzett az ősi rivális Borussia Dortmund ellen. Ez volt a Bundesliga történetének első, nem tizenegyesből szerzett kapusgólja: Lehmann minden mindegy alapon előrement egy szögletnél, és ha már ott járt, kiegyenlített.

A Milannál 25 perc után lecserélték

A németet 1998 nyarán leigazolta a Milan, azonban rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott. A mélypontot a Cagliari elleni bajnoki jelentette, amelyen előbb kapott egy potyagólt, majd összehozott egy tizenegyest. Alberto Zaccheroni ezt követően le is cserélte, pedig még egy félidő sem telt el a meccsből.

http://www.youtube.com/embed/ekzNYEFv8Gk


Lehmann egy év elteltével visszatért Németországba, ahol éppen a Borussia Dortmund ajánlatát fogadta el. A dortmundiakkal 2002-ben bajnokságot nyert, a teljesítményére nem lehetett panasz, ám a viselkedése egyre több gondot okozott.

Eleinte még csak az ellenfél játékosaira volt veszélyes (a Hansa Rostock ellen Timo Langénak a haját húzta meg, de volt, hogy a müncheni Giovane Elberrel került összetűzésbe), később azonban már a saját csapattársát sem kímélte. 2003 februárjában volt klubja, a Schalke elleni rangadón a brazil csatárra, Márcio Amorosóra támadt rá, ráadásul egy olyan szituációban, amikor a dortmundiak következhettek volna szabadrúgással. A dolog következménye az lett, hogy Lehmann piros lapot kapott, amivel igencsak nehéz helyzetbe hozta együttesét. Miközben lefelé ballagott, a csapatkapitány Stefan Reuter valósággal ordibált vele, miközben páran a teljesen értetlenül bámuló Amorosót próbálták vigasztalni.

Drogbát sem kímélte

Az Arsenal a fentiek ellenére is szerződtette, hálából Londonban eleinte csak a jó oldalát mutatta. A 2003-2004-es idényben alapembere volt a csapatnak, amely történelmet írva veretlenül nyert bajnokságot, a 2005-ös FA-kupa-döntőben pedig a büntetőpárbaj egyik hősének bizonyult. Eközben a Premier League-csatárai is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés, ha Lehmannal kerülnek szembe: akadt konfliktusa többek között Didier Drogbával és a Bolton Wanderers játékosával, Kevin Daviesszel is.

http://www.youtube.com/embed/Se2h0GCMozA


A 2005-2006-os Bajnokok Ligájában kulcsszerepe volt abban, hogy az Arsenal bejutott a döntőbe: az egyenes kieséses szakaszban 853 percen keresztül nem kapott gólt, ami rekord. A legnagyobb bravúrt alighanem a Villarreal elleni elődöntőben mutatta be, amikor is az utolsó percekben hárította Juan Román Riquelme tizenegyesét. Lehmannra jellemző módon a parádés megmozdulásokat azonban egy olyan követte, ami negatív hatással volt a csapatra. A döntőben a Barcelona ellen a tizenhatoson kívül elütötte Samuel Eto'ót, amiért kiállították.

Védés a cetli alapján

2006 azonban nem csak a BL-döntő miatt volt nagyon fontos a számára. Hosszú idő után végre sikerült kiszorítania régi riválisát, Oliver Kahnt a német válogatott kapujából, így ő állhatott a gólvonalra a hazai rendezésű vébén. Nagy pillanata az argentinok ellen negyeddöntő tizenegyespárbajában jött el, ahol két büntetőt is megfogott. Ráadásul nem csak érzésből vetődött: mint kiderült, a kapusedzővel, Andreas Köpkével feljegyzéseket készítettek az argentinokról, és a papírt Lehmann sípcsontvédőjébe helyezték. Amikor az utolsó rúgó, Estebán Cambiasso odasétált a labdához, Lehmann még egy pillantást vetett a cetlire, majd kivédte a lövést.

http://www.youtube.com/embed/Kkq-YNpxaMA


Az Arsenalt 2008-ban hagyta ott, a VfB Stuttgartért, ahol azonban egyre inkább a balhéi és furcsa megmozdulásai miatt írtak róla. A Barcelona elleni BL-meccsen előbb Zlatan Ibrahimoviccsal, majd Carles Puyollal különbözött össze, a hátvédet kis híján leterítette egy kungfu-filmekbe illő mozdulattal, az Unirea Urziceni elleni találkozón pedig menet közben elhagyta a pályát, és a kapu mögötti reklámtáblánál könnyített magán. Mivel a románok épp akciót vezettek, így Lehmann gyorsan visszatért a helyére, és mivel Kassai Viktor játékvezető nem látta az esetet, még egy sárga lapot is megúszott.


A labdaszedő őt is átverte

Szokásához híven a csapattársaival sem bánt kesztyűs kézzel: a Zenit Szankt-Petyerszburg elleni UEFA-kupa-találkozón annyira berágott Khalid Boulahrouzra, hogy lekapta a bekk fejéről a fülvédőjét, és kidobta a reklámtáblák mögé. A Kannibál becenévre hallgató, nem a visszafogottságáról elhíresült hátvéd köpni-nyelni nem tudott.

De a drukkerek is megkapták a magukét Lehmanntól: amikor a Mainz elleni bajnoki hajrájában egy felesleges szabálytalanság miatt piros lapot kapott (ami után büntetőből egyenlített az ellenfél), a lefújást követően lemaradt a csapatbuszról, és miközben megpróbálta elhagyni a mainzi stadiont, egy stuttgarti drukker kérdőre vonta. Lehmannnak se kellett több: levette a szurkoló szemüvegét, és csak hosszas könyörgés után adta vissza.


Egy alkalommal azonban őt is sikerült átverni. 2009 októberében a Hannover elleni bajnokin a stuttgartiak egygólos hátrányban voltak, így Lehmann a 81. percben szerette volna minél előbb játékba hozni az oldalvonalon kipattanó labdát. Azonban az egyik hannoveri labdaszedő megviccelte: először felé nyújtotta a labdát, majd átdobta a feje felett.

www.global-soccer.eu