Vágólapra másolva!
Nem alakítja át összetételét a Bosnyák Labdarúgó Szövetség, amely az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kérésének ellenére továbbra is kitart a háromelnökös rendszer mellett. Az ellenkezés vége felfüggesztés lehet, ami a válogatott eltiltása mellett a klubok nemzetközi kupaszereplését is érintheti.

Hiába kapott utolsó figyelmeztetést a Bosnyák Labdarúgó Szövetség az UEFA és a FIFA végrehajtó bizottságától, az európai tagszervezet jelezte, nem hajlandó változtatni a hármas elnökség rendszerén. A bosnyák szövetséget rotációs rendszerben egy szerb és egy horvát nemzetiségű, illetve egy muszlim vallású elnök vezeti, az elöljárók 16 havonta váltják egymást.

Bosznia-Hercegovina futballszövetsége 1995 után - tükrözve az ország politikai és etnikai felosztását - a boszniai szerb, illetve a boszniai horvátokból és bosnyákokból álló két szövetség egyesülésével alakult át. Ám nem a megszokott rendszer - egy elnök és néhány alelnök - szerint, hanem a három etnikum egy-egy vezetőt delegált, így minden fontos döntéshez a három fél egyetértése szükséges.

Ezt akkor mind az UEFA, mind a FIFA elfogadta, ám tavaly októberben a nemzetközi szövetség jelezte, véget ért a tizenöt éves türelmi időszak, ha március végéig nem lesz egy elnök, akkor Bosznia-Hercegovinát felfüggesztik.

Amennyiben életbe lép a felfüggesztés, a válogatott nem szerepelhet nemzetközi találkozón, így az Európa-bajnoki selejtezősorozatban sem, ráadásul az eltiltás kiterjed a klubcsapatokra és a játékvezetőkre is.

A bosnyák válogatott az Eb-selejtezők D csoportjában a 4. helyen áll, de a vesztett pontok tekintetében Franciaország mögött az egyik esélyes csapatnak számít, amely Fehéroroszország, Albánia és Románia mellett odaérhet a pótselejtezőt érő második helyre.

A válogatott legközelebb június 3-án Romániában, 7-én pedig hazai környezetben Albánia ellen lép pályára.

A selejtezőcsoport állása:

1.Franciaország54018-112
2.Fehéroroszország52213-18
3.Albánia52214-48
4.Bosznia-Hercegovina42116-47
5.Románia40222-52
6.Luxemburg50140-81