Vágólapra másolva!
A második félidőben heroikusan küzdött, kétszer egyenlített, egyszer vezetett is, mégis kikapott 5-3-ra a magyar futballválogatott Hollandiától az amszterdami Eb-selejtezőn.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 6. forduló:
Hollandia - Magyarország 5-3 (1-0)
Amszterdam, Amsterdam ArenA
v.: Svein Oddvar Moen (norvég)
Hollandia: Vorm - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters (Emanuelson, 64.) - N. de Jong, Van der Vaart - Kuyt (Elia, 90.), Sneijder, Afellay - Van Persie (Van Nistelrooy, a szünetben)
Magyarország: Fülöp - Lázár, Vanczák, Juhász, Laczkó - Gera, Pintér (Koman, a szünetben), Vadócz (Czvitkovics, 90.), Dzsudzsák - Rudolf, Priskin (Tököli, 74.)
gól: Van Persie (13.), Sneijder (60.), Van Nistelrooy (72.), Kuyt (78., 81.), illetve Rudolf (46.), Gera (50., 75.)
sárga: Lázár (23.), Pintér (39.), Juhász (59.)

A pénteki, budapesti összecsapás előtt még rengeteg hazai szurkoló és szakember álmodott pontszerzésről Hollandia ellen, a játék képe alapján reális 0-4 azonban alaposan átértékelte a vágyakat. Persze nemcsak emiatt változtatott Egervári Sándor a kezdőcsapaton, Lipták és Elek sárga lapjai miatt nem játszhatott, Király, Koman és Varga viszont vélhetően a budapesti teljesítménye miatt maradt ki, helyükre Fülöp, Lázár, Pintér, Vadócz és Priskin került be a csapatba. Azzal, hogy Rudolf és Priskin is a kezdőben kapott helyet, kisebb kockázatot vállalt a szakvezetés, hiszen gyorsan bebizonyosodott, Egervári Sándor nem a levegőbe beszélt, és tényleg a kétcsatáros játékban látta a siker kulcsát.

Mindezzel együtt a meccs elején úgy tűnt, a szövetségi kapitány újításai ellenére a hollandok ott folytatják, ahol Budapesten abbahagyták, mindössze tizenhárom percet kellett várni a vezető góljukra. Egy szöglet után elszámolták magukat a védők, a labda Van Persie elé került, akinek még azt is sikerült megnéznie, hogyan, milyen erővel helyezzen (1-0). Négy perc múlva ismét talpra ugrott az ArenA közönsége, ám Kuyt hiába lépett ki tökéletesen, nemcsak Fülöp, hanem a jobb kapufa mellé is gurított.

A 19. percben megrezdült a holland háló, egy gyorsan elvégzett szabadrúgás Dzsudzsák elé került, aki 10 méterről a bal sarokba lőtt. A játékvezető végignézte az akciót, majd visszafújta a szabadrúgást, még Gera szónoklata és Dzsudzsák heves "Why? Why?" (Miért? Miért?) érdeklődése sem hatotta meg.

Bátran játszott a magyar csapat, főleg Vadócz és Pintér kiválóan szűrte meg a holland akciókat, ám Rudolf kétszer is rosszul passzolt az ígéretes akciók végén, vagy lövését Vorm bravúrral védte, mint például a 41. percben, amikor Gera visszagurításából egyenlíthetett volna a Bari csatára.

A szünetben mindkét csapat váltott, a megsérülő Van Persie-t Van Nistelrooy váltotta, míg meglepetésre az egyik legjobb magyar, Pintér helyére Koman állt be. Arra azonban nem gondolhatott senki, hogy a csere egy kisebbfajta csodálatos feltámadás kezdete lesz.

Alig kezdődött meg a második játékrész, máris egyenlített a magyar csapat. Egy bal oldali szöglet után Rudolf tizenkét méterről úgy lőtt gólt, hogy a megpattanó labda még Pieters lábán is irányt változtatott, és a jobb sarokban kötött ki (1-1).

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Három perc múlva folytatódott a csoda: Rudolf és Dzsudzsák tanácstalannak tűntek az oldalvonal mentén, végül a PSV légiósa középre nyesett, Gera pedig kapásból, ballal a jobb alsó sarokba tüzelt (1-2).

Hazai pályán megzavarodott a holland válogatott, Bert van Marwijk összetörten meredt maga elé a holland kispadon, segítője, Philip Cocu az órát figyelte. Az 57. percben Rudolf szerzett labdát a holland védőktől, 18 méteres lövését Vorm fogta, majd Gera centerezéséről milliméterekkel maradt el a becsúszó Priskin.

Nagyszerű érzés volt látni, ahogy a vezetést birtokló magyar csapat irányította a játékot a vb-ezüstérmes otthonában, ám sajnos nem tartott sokáig: a 60. percben Sneijder rosszul kényszerítőzött a tizenhatos előterében, de a labda Vadócz lábáról éppen elé pattant, az Inter középpályása pedig okosan lőtt a hosszú, bal sarokba (2-2).

Rövid időn belül visszavehettük volna a vezetést, a 68. percben Vadócz mesteri labdát adott Priskinnek, aki többméteres előnnyel mehetett kapura, Vorm feleslegesen kifutott, de a csatár, ki tudja, miért, nem mert az üres kapura emelni.

A 72. percben ismét megszerezte a vezetést Hollandia, köszönhetően Afellaynak, aki előbb szerelte Lázárt saját kapujánál, majd végigszáguldva a bal szélen Kuythöz játszott, visszagurítását Van Nistelrooy úgy lőtte a hálóba, hogy a labda Juhász lábán is megpattant (3-2).

Ezután sem roppant össze a magyar válogatott, szinte az ellentámadásból jött az egyenlítés: Dzsudzsák a borzalmasan helyezkedő holland bekkek között álompasszt adott Gerának, aki 14 méterről a jobb felső sarokba helyezett (3-3).

Forrás: MTI/Kollányi Péter

És még mindig nem volt vége, a 78. percben Afellay beadását a hosszú saroknál üresen érkező Kuyt verte a jobb sarokba (4-3), majd a 81. percben a Liverpool játékosa duplázott, húsz méterről középre akart ívelni, de terveivel ellentétben tökéletesen emelt kedvenc sarkába (5-3).

A fantasztikusan küzdő magyar csapat megérdemelt volna egy pontot, anélkül viszont - miután Svédország legyőzte Moldovát - visszacsúszott csoportja harmadik helyére. Ugyan a skandinávokhoz hasonlóan kilenc ponttal áll, ám két mérkőzéssel kevesebbet játszott a legnagyobb riválisnál. Magyarország legközelebb június 7-én, San Marinóban játszik Eb-selejtezőt.

A csoport állása:

1.Hollandia660021-518
2.Svédország430111-59
3.Magyarország630315-139
4.Moldova52036-56
5.Finnország410310-63
6.San Marino50050-290