Vágólapra másolva!
Négy nappal a hazai pályán elszenvedett súlyos vereség után a magyar válogatott megint Hollandia ellen lép pályára, ezúttal idegenben. A selejtezők során a korábbi hasonló oda-visszavágók egyikén sem történt nagy fordulat, igaz, ritkán rendeztek hasonló mérkőzéseket.

Egervári Sándor nincsen könnyű helyzetben az amszterdami Hollandia-Magyarország Eb-selejtező előtt, hiszen ellenfelünk pénteken a Puskás Ferenc-stadionban rávilágított, hogy a magyar válogatott még nagyon messze van attól a szinttől, hogy valós pontszerzési esélye legyen egy, a világ elitjébe tartozó csapat ellen. A szövetségi kapitánynak ráadásul részben kényszerű okokból változtatnia kell a kezdő tizenegyén, hiszen Elek Ákos és Lipták Zoltán sárga lapok miatt nem léphet pályára. Egervári azonban nem csak ezen a két poszton akar módosítani.

"Elek és Lipták sárga lapok miatt nem játszhat, de ennél több változtatást tervezek. Ez elsősorban nem a pénteki teljesítmény kritikája, inkább bizonyos posztokon kicsit más stílusú labdarúgókra lesz szükség" - jelentette ki a kapitány, ami arra utal, hogy a magyar együttes valamivel védekezőbb alapfelállású lesz Amszterdamban. Erre számít a hollandok mestere, Bert van Marwijk is, aki erről nyilatkozott a Voetbal Internationalnak: "Mindenki azt hiszi, hogy a keddi egy rendkívül könnyű meccs lesz, holott ez nem igaz. Nagyon defenzív stílusban fognak játszani, ami megnehezíti a dolgunkat, hiszen nagyon kis területen kell majd kombinálnunk."

A magyar válogatott védelmében várhatóan Lipták helyén Vanczák Vilmos futballozik majd, aki a pénteki meccsen számára kicsit szokatlan szerepkörben, a hátsó alakzat jobb oldalán szerepelt. Ő klubjában, a svájci Sionban rendszerint középhátvédet játszik, és a nemzeti csapatban is leggyakrabban ezen a poszton szerepelt. Amennyiben a sérüléssel bajlódó Juhász Roland vállalni tudja a szereplést, úgy ismét összeállhat a Juhász-Vanczák páros, amely kifejezetten összeszokottnak számít. Ez a duó a magyar válogatottban már 18 alkalommal játszott együtt a védelem tengelyében, első alkalommal még 2005 szeptemberében, legutóbb pedig februárban, az Azerbajdzsán elleni barátságos találkozón.

Tbiliszi szelleme Amszterdamban

Elek helyettesítése már nehezebb kérdés. Középső középpályásként a pénteken is becserélt Vadócz Krisztián is bevethető, ő azonban valamivel támadóbb felfogású, nem elsősorban a labdaszerzés az erőssége, márpedig Egervári nyilatkozata alapján ilyen jellegű játékosra lesz szükség. Ez Pintér Ádám bevetésére utal, ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy mindketten ott lesznek a kezdők között, és eggyel kevesebb támadó szellemű futballista lesz a csapatban, főleg, ha elsősorban a védekezésen lesz a hangsúly. A keddi összecsapás előtt a mentális felkészítés is nagyon fontos lehet, elvégre a fejekben minden bizonnyal még benne van a pénteki súlyos vereség.

A magyar válogatott történetében példa nélküli, hogy tétmeccsen, négy nap alatt, kétszer megmérkőzzön ugyanazzal az ellenféllel. Az sem fordult elő gyakran, hogy két egymást követő tétmérkőzésen ugyanaz legyen az ellenfél, és ha ilyen elő is fordult, a két összecsapás között mindig hosszabb idő telt el, és közbeékelődött egy vagy több barátságos találkozó. A pótselejtezőket és a kupajellegű párosításokat leszámítva hasonló helyzetben a 2002-es vb selejtezőin volt a magyar együttes, amikor 2001 júliusában hazai pályán 4-1-re megverte Grúziát, a következő tétmérkőzésen pedig, szeptemberben 3-1-re kikapott Tbilisziben. A két meccs között azonban volt egy Németország elleni barátságos találkozó is, ami 5-2-es vereséggel zárult. Ezen kívül még az 1978-as vébé kvalifikációs sorozatát érdemes megemlíteni: 1977. április 30-án a Népstadionban 2-1-re legyőztük a Szovjetuniót, majd május 18-án 2-0-ra kikaptunk idegenben - szintén Tbilisziben.

Az eddigi oda-visszavágókon elmaradtak a csodák

A selejtezők során a hasonló oda-visszavágó nem csak a magyar válogatott történetében számít ritkaságnak. A jelenlegi Eb-selejtező során egyik csoportban sincs hasonló, a 2010-es vébé kvalifikációs sorozatában viszont akadt rá példa. A második csoportban 2009. március 28-án Luxemburg-Lettország, Moldova-Svájc és Izrael-Görögország mérkőzéseket rendeztek, hogy három nappal később a csapatok fordított pályaválasztással megint összecsapjanak. Fordulat azonban egyik párosításban sem történt: a lettek és a svájciak mindkétszer nyerni tudtak, a görögök pedig az idegenbeli pontszerzés után otthon megverték az izraelieket. Ezen a két játéknapon az ötödik csoportban is dupláztak: Örményország Észtországgal, Belgium Bosznia-Hercegovinával, Spanyolország pedig Törökországgal játszott kétszer is négy napon belül. A forgatókönyv pontosan ugyanúgy alakult, mint az előző párharc-trió esetében: a bosnyákok és a spanyolok oda-vissza nyertek, míg az észtek idegenbeli iksz után otthon besöpörték a három pontot.

Visszatérve a mostani selejtezőhöz, három csoportban egyáltalán nem rendeznek mérkőzéseket, a hollandokon kívül csak egy csoportelső lép pályára: a spanyolok Litvániában vendégeskednek. A világ- és Európa-bajnok szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque szerint a kaunasi stadion talaja nem alkalmas a játékra, és az lenne a legjobb, ha a meccs elmaradna. Erre persze kicsi az esély, pedig még a litvánok Valenciában légióskodó védője, Marius Stankevicius is elismerte, hogy a pálya állapota messze van az ideálistól: "Szomorú vagyok, hogy ilyen körülmények között kell fogadnunk a spanyolokat. Ez nagy szégyen Litvániának."

A sztárok otthonról nézik a barátságos meccseket

A magyar válogatott csoportjában még egy találkozóra kerül sor: Svédország Moldovát fogadja, és a skandinávok számára csak a győzelem az elfogadható. Amennyiben megszerzik a három pontot, nagy valószínűséggel megelőzik Magyarországot - leszámítva azt a lehetőséget, ha a magyar csapat nem szenved vereséget Amszterdamban.

A legizgalmasabb mérkőzésre Isztambulban lehet számítani, ahol Ausztria vendégeskedik. Az osztrákok pénteken otthon kaptak ki Belgiumtól, és egy újabb vereséggel a negyedik helyre csúszhatnak vissza - a törökök viszont a győzelemmel tapadhatnak a belgákra, akik Azerbajdzsán ellen játszanak hazai pályán. Az osztrák keretben egyébként három török származású futballista is szerepel, akik közül a Besiktasban szereplő Ekrem Dag kijelentette: "Ez egy speciális meccs lesz a számomra, nem felejtettem el a gyökereimet."

Az Eb-selejtezők mellett rengeteg barátságos összecsapást is játszanak, azonban a legtöbb szövetségi kapitány arra is gondolt, hogy nem érdemes összekülönbözni a sztárklubokkal, amelyek számára a hét végén már fontos bajnokik lesznek. Az angolok ennek megfelelően elengedték John Terryt, Michael Dawsont, Frank Lampardot, Ashley Cole-t és Wayne Rooneyt a Ghána elleni találkozóról, a németeknél pedig Ausztrália ellen Mesut Özil, Sami Khedira és Philipp Lahm is hiányozni fog hasonló okokból. Az olasz kapitány, Cesare Prandelli senkit nem küldött vissza klubjához, azonban a hírek szerint a pénteki, Szlovénia elleni selejtezőhöz képest tíz helyen is megváltoztatja kezdő tizenegyét az Ukrajna elleni barátságos meccsre, a franciáknál pedig a horvátok ellen Karim Benzema, Franck Ribéry és Patrice Evra maradhat ki. Igaz, utóbbi kettő azért, mert a Stade de France közönsége valószínűleg kifütyülné őket a tavalyi vébén történt botrányuk miatt.

www.global-soccer.eu